Zawiń farsz w puszyste naleśniki. Prosty obiad, który zasmakuje całej rodzinie
Naleśniki ze szpinakiem i fetą to danie bazujące na klasycznym połączeniu smaków, zamkniętym w puszystym i delikatnym placku. Słony ser doskonale komponuje się z delikatnym szpinakiem, tworząc farsz pełen aromatu. Całość jest sycąca i bardzo apetyczna. To obiad, który nie wymaga długich przygotowań.
Przygotuj obiad, który zarówno prosto jest zrobić, jak i wyjątkowo dobrze smakuje oraz syci na długo. Naleśniki ze szpinakiem i fetą mogą być podane na co dzień lub posłużyć na kolację w nieco bardziej eleganckim stylu. Farsz przygotowuje się z duszonego szpinaku z dodatkiem czosnku i cebuli, które podkreślą jego delikatność. Do tego dochodzi feta - słony i kremowy ser, który nadaje potrawie charakteru. Takie naleśniki są smaczne i wyjątkowo zdrowe - szpinak dostarcza żelaza, witamin i błonnika, a feta - wapnia i białka. Warto je przygotować, bo to świetny sposób na przemycenie warzyw w wyjątkowo apetycznej formie.
Składniki:
Naleśniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 100 ml wody gazowanej,
- jajko,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego,
- 75 g sera feta,
- 50 g boczku wędzonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka oleju,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- nasiona słonecznika do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko. Dodaj jajko i rozbełtaj całość. Dodaj mąkę i wymieszaj całość. Rozrzedź ciasto wodą. Na koniec dodaj oliwę oraz sól. Ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię z kilkoma kroplami oleju. Nakładaj po chochelce masy i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i wytop cały tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Następnie dołóż posiekany czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. Dołóż szpinak - zamrożony smaż do momentu odparowania wody, a świeży do czasu zwiędnięcia. Dopraw całość do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nałóż po 1-2 łyżce nadzienia. Złóż każdy placek na pół i ponownie na pół. Naleśniki ze szpinakiem i fetą podawaj od razu po przygotowaniu, posypane nasionami słonecznika.
W razie potrzeby placki i farsz przechowuj w lodówce osobno i składaj bezpośrednio przed zaserwowaniem, po lekkim podgrzaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie kupuję wędlin, sama zamykam mięso w słoikach. Można je przechowywać miesiącami
Sezon w pełni, warto zrobić zapas tego soku. Na serce i kości działa pierwszorzędnie
Klasyczny deser do kawy i herbaty. Te rogaliki z marmoladą zachwycą sąsiadkę