Reklama
Reklama

Zawiń farsz w puszyste naleśniki. Prosty obiad, który zasmakuje całej rodzinie

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to danie bazujące na klasycznym połączeniu smaków, zamkniętym w puszystym i delikatnym placku. Słony ser doskonale komponuje się z delikatnym szpinakiem, tworząc farsz pełen aromatu. Całość jest sycąca i bardzo apetyczna. To obiad, który nie wymaga długich przygotowań.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Przygotuj obiad, który zarówno prosto jest zrobić, jak i wyjątkowo dobrze smakuje oraz syci na długo. Naleśniki ze szpinakiem i fetą mogą być podane na co dzień lub posłużyć na kolację w nieco bardziej eleganckim stylu. Farsz przygotowuje się z duszonego szpinaku z dodatkiem czosnku i cebuli, które podkreślą jego delikatność. Do tego dochodzi feta - słony i kremowy ser, który nadaje potrawie charakteru. Takie naleśniki są smaczne i wyjątkowo zdrowe - szpinak dostarcza żelaza, witamin i błonnika, a feta - wapnia i białka. Warto je przygotować, bo to świetny sposób na przemycenie warzyw w wyjątkowo apetycznej formie.

Reklama

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis

Składniki:

Naleśniki: 

  • 100 g mąki pszennej, 
  • 150 ml mleka, 
  • 100 ml wody gazowanej, 
  • jajko, 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • szczypta soli. 

Nadzienie: 

  • 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego, 
  • 75 g sera feta, 
  • 50 g boczku wędzonego, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • łyżeczka oleju, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • nasiona słonecznika do posypania. 

Sposób wykonania:

Przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko. Dodaj jajko i rozbełtaj całość. Dodaj mąkę i wymieszaj całość. Rozrzedź ciasto wodą. Na koniec dodaj oliwę oraz sól. Ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię z kilkoma kroplami oleju. Nakładaj po chochelce masy i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i wytop cały tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Następnie dołóż posiekany czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. Dołóż szpinak - zamrożony smaż do momentu odparowania wody, a świeży do czasu zwiędnięcia. Dopraw całość do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nałóż po 1-2 łyżce nadzienia. Złóż każdy placek na pół i ponownie na pół. Naleśniki ze szpinakiem i fetą podawaj od razu po przygotowaniu, posypane nasionami słonecznika. 

W razie potrzeby placki i farsz przechowuj w lodówce osobno i składaj bezpośrednio przed zaserwowaniem, po lekkim podgrzaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie kupuję wędlin, sama zamykam mięso w słoikach. Można je przechowywać miesiącami

Sezon w pełni, warto zrobić zapas tego soku. Na serce i kości działa pierwszorzędnie

Klasyczny deser do kawy i herbaty. Te rogaliki z marmoladą zachwycą sąsiadkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser | szpinak | dania główne