Do sałatki z kurczakiem dodaj te owoce. Zrobi furorę, na każdej imprezie
Sałatka z kurczakiem to zdrowe danie, które świetnie sprawdza się na szybki obiad lub kolację, kiedy brakuje ci czasu na przesiadywanie w kuchni. Można także zaserwować ją podczas rodzinnych imprez. Co do niej dodać, aby smakowała jeszcze lepiej? Świetnie sprawdzi się słodko-słone połączenie, czyli sałatka z kurczakiem i winogronami. Jest banalnie prosta do zrobienia, a smakuje świetnie.
Łączenie mięsa z owocami, jeszcze do niedawna było kojarzone jedynie ze schabem nadziewanym śliwkami lub kaczką z jabłkowym farszem. Obecnie jednak, wśród kulinarnych trendów nie brakuje słodko-słonych kombinacji, także w sałatkach, przystawkach, a nawet na kanapkach. Wyraziste piersi z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie będą świetnie pasować do słodkich winogron. Nie zapomnij dodać także słonego sera koziego oraz chrupiących orzechów. Obiecujemy, sałatka z kurczaka z winogronami zrobi furorę.
Sprawdź także: Dieta dla 40-latka. Na takim menu kilogramy szybko polecą w dół
Jeśli chcesz, aby mięso w sałatce było jeszcze bardziej wyraziste, koniecznie zamarynuj je kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania sałatki. Możesz odstawić je do lodówki nawet na całą noc, będzie smakować genialnie. Warto zdecydować się także na zakup bezpestkowych winogron, dzięki czemu nic nie stanie na przeszkodzie delektowaniu się pyszną sałatką.
Filety z kurczaka:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- odrobina natki pietruszki suszonej,
- odrobina czosnku granulowanego,
- sól i pieprz.
Dodatkowo:
- 1 sałata lodowa albo rzymska,
- 200 g winogron,
- 100 g sera białego (np. kozi),
- garść ulubionych orzechów.
Sos:
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- posiekana mięta,
- sól i pieprz.
W misce wymieszaj oliwę, musztardę, miód, sos sojowy, suszoną natkę pietruszki, granulowany czosnek, sól i pieprz. Filety z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przełóż go do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 30 minut. Wystaw, ostudź i wtedy pokrój w średniej wielkości kostkę.
Sałatę lodową lub rzymską porwij na mniejsze kawałki. Umyte winogrona przekrój na pół. Ser biały pokrój na małe kawałki lub pokrusz w ręku, w zależności od rodzaju. Orzechy posiekaj. Wszystko wrzuć do dużej miski i wymieszaj. Dodaj teraz kurczaka i delikatnie połącz składniki.
Zrób sos. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny oraz posiekaną miętę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę z kurczaka z winogronami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut