Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych
Domowy dżem z dyni to jeden z najbardziej smakowitych sposobów na przetworzenie tego warzywa. Niezbyt słodki dżem o korzennym aromacie można wykorzystać do kanapek, naleśników, ciast, ale też np. jako dodatek do mięs lub serów. Wspaniale smakuje, a jak pięknie pachnie.
Dżem z dyni to przetwór, który mocno kojarzy się z jesienią. Miłośnicy warzywa mogą go przygotowywać już od lata, bo sezon na dynię rozpoczyna się w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków. Taki dżem nie wychodzi za słodki, mimo dodatku jabłek czy aromatycznych przypraw korzennych. Podczas jego przyrządzania po całym domu roznosi się piękny zapach cynamonu, wanilii i goździków. Słoiczek z dżemem z dyni można podarować bliskim jako mikołajkowy prezent lub samodzielnie przygotowany upominek pod choinkę.
Składniki:
- około kilograma (po obraniu) dyni np. hokkaido, piżmowej,
- 2 jabłka,
- 2-3 pomarańcze,
- cytryna,
- laska wanilii,
- 2 cm korzenia imbiru,
- kilka goździków,
- 2 kawałki kory cynamonu,
- 250 g cukru trzcinowego,
- saszetka proszku żelującego (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Potrzebujesz w sumie około 500 ml płynu - wyreguluj ilość wodą, gdyby soku było zbyt mało.
Obierz dynię. Usuń pestki i miękisz. Odmierz kilogram miąższu i pokrój w kostkę. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę.
Połącz w garnku dynię, jabłka i sok. Dodaj starty na tarce korzeń imbiru i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. W garnku umieść też strąk wanilii, goździki i korę cynamonu. Zagotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gotuj przez około 25 minut - do miękkości dyni.
Wyjmij z garnka korę cynamonu, goździki i strąk wanilii. Zblenduj pozostałą zawartość na gładką masę. Dodaj cukier i ponownie zagotuj. Gotuj jeszcze 15 minut (bez przykrycia).
Jeśli chcesz mocniej zagęścić dżem, na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj saszetkę proszku żelującego (30-40 g) typu 3:1 i dokładnie wymieszaj.
Przełóż dżem do wyparzonych słoików o łącznej pojemn0ści około 2 litrów. Zakręć słoiki szczelnie i odwróć do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia. Jeśli chcesz zachować świeżość dżemu na dłużej, zapasteryzuj go.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam