Reklama
Reklama

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Domowy dżem z dyni to jeden z najbardziej smakowitych sposobów na przetworzenie tego warzywa. Niezbyt słodki dżem o korzennym aromacie można wykorzystać do kanapek, naleśników, ciast, ale też np. jako dodatek do mięs lub serów. Wspaniale smakuje, a jak pięknie pachnie.

Dżem z dyni

Dżem z dyni to przetwór, który mocno kojarzy się z jesienią. Miłośnicy warzywa mogą go przygotowywać już od lata, bo sezon na dynię rozpoczyna się w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków. Taki dżem nie wychodzi za słodki, mimo dodatku jabłek czy aromatycznych przypraw korzennych. Podczas jego przyrządzania po całym domu roznosi się piękny zapach cynamonu, wanilii i goździków. Słoiczek z dżemem z dyni można podarować bliskim jako mikołajkowy prezent lub samodzielnie przygotowany upominek pod choinkę. 

Dżem z dyni - przepis

Składniki:

  • około kilograma (po obraniu) dyni np. hokkaido, piżmowej, 
  • 2 jabłka, 
  • 2-3 pomarańcze,  
  • cytryna, 
  • laska wanilii,
  • 2 cm korzenia imbiru, 
  • kilka goździków, 
  • 2 kawałki kory cynamonu, 
  • 250 g cukru trzcinowego, 
  • saszetka proszku żelującego (opcjonalnie). 

Sposób wykonania:

Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Potrzebujesz w sumie około 500 ml płynu - wyreguluj ilość wodą, gdyby soku było zbyt mało. 

Obierz dynię. Usuń pestki i miękisz. Odmierz kilogram miąższu i pokrój w kostkę. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę. 

Połącz w garnku dynię, jabłka i sok. Dodaj starty na tarce korzeń imbiru i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. W garnku umieść też strąk wanilii, goździki i korę cynamonu. Zagotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gotuj przez około 25 minut - do miękkości dyni. 

Wyjmij z garnka korę cynamonu, goździki i strąk wanilii. Zblenduj pozostałą zawartość na gładką masę. Dodaj cukier i ponownie zagotuj. Gotuj jeszcze 15 minut (bez przykrycia).  

Jeśli chcesz mocniej zagęścić dżem, na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj saszetkę proszku żelującego (30-40 g) typu 3:1 i dokładnie wymieszaj. 

Przełóż dżem do wyparzonych słoików o łącznej pojemn0ści około 2 litrów. Zakręć słoiki szczelnie i odwróć do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia. Jeśli chcesz zachować świeżość dżemu na dłużej, zapasteryzuj go. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

Najlepszy tort urodzinowy dla miłośników kawy. Puszysty biszkopt i krem z czekoladą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dżemy | warzywa