Reklama
Reklama

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Obok innych przetworów u mnie w spiżarce zawsze stoi marynowana papryka. Tylko przez krótki czas w roku jest w tak niskiej cenie, więc kupuję większą porcję, wkładam do słoików, a później zajadam się przez całą zimę. Kiedyś używałam tradycyjnego octu. Podmieniłam go na ten produkt, a marynata wyszła o niebo lepsza. Musisz spróbować.

Papryka marynowana to przysmak, który może być z powodzeniem podawany do dania głównego. Przetwór zarazem może być dodatkiem do sałatek, który nada nie tylko walorów smakowych, ale też wizualnych. Zimą, gdy nie ma dostępu do wielu świeżych warzyw, taka papryka urozmaici kanapki.

Jaką paprykę wybrać do marynowania?

Najczęściej do marynowania wybiera się paprykę czerwoną. Jest ona ze wszystkim najsłodsza, co dobrze kontrastuje z octową zalewą. Można również sięgnąć po warzywo w innych kolorach, np. po paprykę żółtą czy pomarańczową.

Papryka wybrana do marynowania powinna być twarda i jędrna. Okazy nie mogą być uszkodzone, a co gorsza nadpsute. Jeśli papryka jest - choć częściowo - popsuta, nie można odciąć z niej niezdatnej do jedzenia części, a reszty zamarynować. To sprawi, że przetwór szybko popsuje się i będzie go trzeba wyrzucić.

Papryka marynowana bez tradycyjnego octu - przepis

Do papryki marynowanej już nie używam tradycyjnego octu. Wymieniłam go na ocet jabłkowy i to była świetna decyzja. Smak jest nieco słodszy, ale nadal pozostaje charakterystycznie kwaśny. Taka papryka wychodzi najlepsza na zimę.

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 2 l wody
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 250 ml cukru
  • 3 łyżki soli
  • oliwa lub olej

Do każdego ze słoików:

  • 2 ząbki czosnku
  • plaster białej cebuli
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu

Sposób wykonania:
Papryki umyj, a następnie pozbaw ogonków, gniazd nasiennych i białych błonek. Warzywa pokrój w grubsze paski. Każdy słoik wyparz i umieść w nim kolejno: czosnek, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i ziarna pieprzu. Teraz na przyprawach ułóż paprykę.
Do dużego garnka lub miski wlej wodę, dodaj cukier, ocet jabłkowy oraz sól. Wszystko dokładnie mieszaj do momentu, aż składniki połączą się. Zimną zalewą zalej paprykę w słoikach. Na górę każdego z nich wylej odrobinę oleju lub oliwy. Słoiki szczelnie zakręć.
Do głębokiej blachy nalej wodę na wysokość około 1,5 cm. Słoiki włóż do wody, całość wstaw do piekarnika i zacznij go nagrzewać do 130 st. Celsjusza. Od momentu, gdy osiągnie wyznaczoną temperaturę, pozostaw je na kolejne 15 minut.
Gotową marynowaną paprykę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Tam może spędzić nawet kilka miesięcy od przygotowania.
Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa | papryka