Dodaję te składniki, lekko wstrząsam słoikiem i do lodówki. Na pikniku ta sałatka to hit
Sałatka piknikowa w słoiku to pomysł na urozmaicenie każdego posiłku na świeżym powietrzu. To danie ma dwie bardzo duże zalety – możesz dowolnie mieszać ze sobą wszystkie składniki w ulubioną mieszankę i dostosowując sałatkę do indywidualnych upodobań wszystkich gości i członków rodziny. Druga zaleta to oczywiście prostota przechowywania i transportu.
Wakacje to czas beztroski - chętnie ruszamy podczas nich na większe i mniejsze wycieczki. Dobrym pomysłem jest także wybranie się na piknik, a wtedy zawsze przyda się coś pysznego. Ta sałatka piknikowa sprawdzi się zawsze, jest pyszna i sycąca.
Połączenie różnych warzyw, tuńczyka i sera to gwarancja sukcesu - posmakuje dużym i małym.
- 2 główki sałaty lodowej,
- 3 marchewki,
- 100 g zielonego groszku konserwowego,
- 50 g zielonych oliwek,
- 50 g ryżu brązowego,
- 2 pomidory malinowe,
- 1 czerwona papryka,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 150 g sera żółtego,
- 4 jajka,
- 100 g tuńczyka w sosie własnym.
Dressing:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotuj wszystkie składniki.
Ryż ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Paprykę i pomidory pokrój w niewielką kostkę.
Ogórka i oliwki pokrój w cienkie plasterki.
Marchewkę i żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Tuńczyka rozdrobnij widelcem, a jajka ugotuj na twardo i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Groszek odsącz z zalewy.
Sałatę lodową porozrywaj w dłoniach na mniejsze kawałki.
Przygotuj dressing, mieszając w osobnej miseczce wszystkie składniki na jednolitą mieszaninę.
Złóż sałatkę.
Przygotuj kilka czystych słoików. W każdym z nich układaj warstwowo po 5-6 ulubionych składników, z wyłączeniem sałaty. Powinny sięgać do ok. połowy wysokości słoika. Na górze połóż sałatę lodową, by całość sięgała aż pod samo wieczko.
Sałatkę piknikową polej przygotowanym sosem. Słoiki zakręć, lekko wstrząśnij i włóż do lodówki do momentu użycia, ale nie dłużej niż przez 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć
Tylko kilka składników, a efekt zachwyca. Moja ulubiona zapiekanka z młodych ziemniaków
Planujesz rodzinną imprezę lub grilla? Przygotuj prostą sałatkę imieninową