Reklama
Reklama

Dodaję te składniki, lekko wstrząsam słoikiem i do lodówki. Na pikniku ta sałatka to hit

Sałatka piknikowa w słoiku to pomysł na urozmaicenie każdego posiłku na świeżym powietrzu. To danie ma dwie bardzo duże zalety – możesz dowolnie mieszać ze sobą wszystkie składniki w ulubioną mieszankę i dostosowując sałatkę do indywidualnych upodobań wszystkich gości i członków rodziny. Druga zaleta to oczywiście prostota przechowywania i transportu.

Wakacje to czas beztroski - chętnie ruszamy podczas nich na większe i mniejsze wycieczki. Dobrym pomysłem jest także wybranie się na piknik, a wtedy zawsze przyda się coś pysznego. Ta sałatka piknikowa sprawdzi się zawsze, jest pyszna i sycąca. 

Połączenie różnych warzyw, tuńczyka i sera to gwarancja sukcesu - posmakuje dużym i małym.

Sałatka piknikowa - lista składników

  • 2 główki sałaty lodowej, 
  • 3 marchewki,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego, 
  • 50 g zielonych oliwek, 
  • 50 g ryżu brązowego, 
  • 2 pomidory malinowe, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 ogórek szklarniowy, 
  • 150 g sera żółtego, 
  • 4 jajka, 
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym. 

Dressing: 

Reklama
  • 50 ml oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 łyżki musztardy dijon, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sałatka piknikowa - przepis

Przygotuj wszystkie składniki. 

Ryż ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Paprykę i pomidory pokrój w niewielką kostkę. 

Ogórka i oliwki pokrój w cienkie plasterki. 

Marchewkę i żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Tuńczyka rozdrobnij widelcem, a jajka ugotuj na twardo i pokrój w średniej wielkości kostkę. 

Groszek odsącz z zalewy. 

Sałatę lodową porozrywaj w dłoniach na mniejsze kawałki. 

Przygotuj dressing, mieszając w osobnej miseczce wszystkie składniki na jednolitą mieszaninę. 

Złóż sałatkę. 

Przygotuj kilka czystych słoików. W każdym z nich układaj warstwowo po 5-6 ulubionych składników, z wyłączeniem sałaty. Powinny sięgać do ok. połowy wysokości słoika. Na górze połóż sałatę lodową, by całość sięgała aż pod samo wieczko.  

Sałatkę piknikową polej przygotowanym sosem. Słoiki zakręć, lekko wstrząśnij i włóż do lodówki do momentu użycia, ale nie dłużej niż przez 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pałki z kurczaka owiń boczkiem. Raz spróbujesz i szybko będziesz chciał powtórzyć

Tylko kilka składników, a efekt zachwyca. Moja ulubiona zapiekanka z młodych ziemniaków

Planujesz rodzinną imprezę lub grilla? Przygotuj prostą sałatkę imieninową

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki