Domowe bułeczki z 2 składników. Banalny przepis, który warto mieć pod ręką
Nie ma to jak domowe pieczywo, pachnące, mięciutkie, jeszcze ciepłe, o chrupiącej skórce. Jeśli nie jesteś wprawiony w sztuce pieczenia, może wydawać ci się to dość skomplikowane. Okazuje się, że pyszne bułki można przygotować jedynie z dwóch produktów, są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do wspólnego kucharzenia, możesz zaprosić najmłodszych domowników. Sprawdź, jak zrobić bułeczki z 2 składników.
Pieczywo bez drożdży, zakwasu, oraz czekania, aż ciasto wyrośnie? Właśnie takie są bułeczki z dwóch składników. Do ich wykonania, będziesz potrzebować jedynie pszennej mąki samorosnącej, oraz nietypowego składnika, słodkiej śmietanki kremówki. Taki przepis idealnie sprawdzi się, gdy zapomniałeś kupić pieczywa, lub wówczas, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę domowymi bułkami o poranku.
Sprawdź także: Pulchne niemieckie bułeczki nocne. Za każdym razem pięknie wyrastają
Bułeczki wychodzą delikatne i lekko słodkie, dlatego idealnie będą komponować się z domowymi dżemami, konfiturami, kremem czekoladowym, czy twarożkiem z owocami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby podać je w wersji wytrawnej, np. z serkiem kanapkowym, rukolą, szynką parmeńską, serem i pomidorem. Wszystko zależy od twoich preferencji.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej samorosnącej,
- 250 g śmietanki kremówki.
Mąkę samorosnącą możesz przygotować znacznie wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wystarczy, że zachowasz podane proporcje: 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na 500 g mąki pszennej.
Wsyp mąkę samorosnącą do miski i stopniowo dodawaj śmietanę. Mieszaj cały czas drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto może mieć grudki. Blat podsyp jeszcze mąką. Uformuj dużą kulę, a potem porwij ją na równe części. W dłoniach zrób kulę i delikatnie rozpłaszcz. Ułóż bułeczki z 2 składników na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 12-15 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Trochę racuchy, trochę cynamonki. Połącz dwa ulubione dania w jedno
Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia
Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść