Reklama
Reklama

Domowe zapiekanki gyros. Przyjemnie chrupią i sycą na długo

Jeśli lubisz smak przyprawy gyros, to musisz spróbować tych chrupiących tostów. Zapiekanki gyros mogą posłużyć za kolację, ale będą też wspaniałą przekąską imprezową. Mają wiele pysznych i aromatycznych składników, dlatego zaspokajają apetyt i sycą na długo.

Polacy kochają gyros

Gyros to tradycyjne danie kuchni greckiej. W oryginalnej wersji to specjalnie doprawione mięso, opiekane na rożnie. W składzie przyprawy do gyrosa znajdują się między innymi papryka słodka, gorczyca, kolendra, majeranek, rozmaryn czy chili. Polacy uwielbiają smak tej mieszanki ziół i chętnie używają jej do różnych potraw.

Przyprawa świetnie sprawdzi się do tostów. Zapiekanki gyros to ciekawy pomysł na szybką i pożywną kolację lub przekąskę imprezową. W przypisie zastosowano własnoręcznie stworzoną mieszankę przypraw gyros, którą możesz schować i wykorzystać także później. To znacznie przyspieszy przygotowanie dań w przyszłości. Na pieczywo trafi dobrze doprawione mięso z kurczaka, cukinia i spora dawka tartego sera.

Reklama

Zapiekanki gyros - przepis

Składniki:

Zapiekanki:

  • 150 g chleba tostowego,
  • 20 g masła,
  • 100 g cukinii,
  • 150 g sera cheddar,
  • 150 g kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Mieszanka przypraw:

  • 3 łyżki papryki słodkiej,
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1,5 łyżeczki kolendry,
  • 1,5 łyżeczki chili,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy białej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

Sposób wykonania:

W miseczce połącz ze sobą wszystkie przyprawy do uzyskania jednolitej mieszanki. W przepisie będzie potrzebne jedynie ok. 1/4 tej mieszanki. Resztę możesz zamknąć w szczelnym woreczku strunowym i zostawić na później. Do przypraw dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej marynaty.

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Bardzo drobno je posiekaj, na kawałki wielkości groszku lub nawet trochę mniejsze. Włóż mięso do marynaty i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Podsmaż kurczaka na suchej patelni do zezłocenia. Odłóż i ostudź.

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Ser także zetrzyj. Na kromkach pieczywa tostowego rozsmaruj równomiernie masło. Posyp tosty cukinią i rozłóż równomiernie kawałki kurczaka. Całość posyp tartym serem.

Kromki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 15-20 minut do zrumienienia i rozpuszczenia sera. Zapiekanki gyros podawaj na ciepło, póki są chrupiące.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza | przyprawy