Reklama
Reklama

Doskonały makowiec na Boże Narodzenie. W mig zniknie ze stołu

Makowiec to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Można zrobić go na wiele sposobów, w wersji drożdżowej, na kruchym cieście, z dodatkiem orzechów i bakalii. W przepisie przygotowanym przez nas makowiec wystąpi w formie rolady z pyszną kandyzowaną skórką pomarańczy. Jest tak dobry, że trudno się mu oprzeć.

Tradycyjny makowiec pojawia się na stołach w wielu domach. Jego pyszne ciasto drożdżowe i masa z bakaliami oraz makiem to kwintesencja Świąt. Do masy makowej koniecznie dodaj miód i powidła śliwkowe, wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Jeżeli jeszcze nie masz swojego wypróbowanego przepisu na makowiec, przychodzimy z pomocą. 

Sprawdź także: Piernik z tego przepisu wychodzi wilgotny i pyszny. Zrobisz go w 15 minut

Przepis na tradycyjny makowiec 

Do przygotowania makowca, będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 120 g cukru, 
  • 150 ml mleka, 
  • 50 g masła roztopionego,  
  • 3 żółtka, 
  • 30 g świeżych drożdży. 

Masa makowa: 

  • 250 g maku, 
  • 50 g masła, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, morele, kandyzowana skórka pomarańczy), 
  • 3 łyżki powideł śliwkowych.

Dekoracja: 

  • 100 g cukru pudru, 
  • 2-3 łyżki wody, 
  • kandyzowana skórka pomarańczy.  

Jak zrobić makowiec? 

Mak przepłucz i zalej wrzącą wodą w garnuszku. Podgrzej na niewielkim ogniu i mieszaj, aby płyn odparował. Przykryj mak na całą noc. Rano odcedź, a mak zmiel w maszynce trzykrotnie. W rondelku rozpuść masło i miód. Wtedy dodaj zmielony mak, cukier puder, bakalie oraz powidła. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie podgrzej przez kilka minut. Odstaw do wystudzenia.  

Podgrzej mleko, aby było letnie, ale nie gorące. Rozpuść w nim drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut aż zacznie pracować.  

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj żółtka, roztopione masło i gotowy zaczyn. Zagnieć ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsyp odrobiną mąki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości około 5 mm. Na każdym prostokącie równomiernie rozprowadź masę makową, pozostawiając 1-2 cm marginesu przy krawędziach. Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Zlep końce, aby masa nie wypłynęła. Przełóż zawinięte makowce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż będą złote i upieczone.  

Kiedy makowce ostygną, zrób lukier z cukru pudru i wody. Powinien mieć gęstą konsystencję, którą możesz kontrolować dodając więcej jednego ze składników. Polej ciasto z wierzchu i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

​Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta