Reklama
Reklama

Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku

​Słowo besos w języku hiszpańskim oznacza całusy. Jabłkowe besoski to słodkie, drożdżowe przekąski, które przypominają całuski z farszem z jabłek i twarogu. Te pyszne ciasteczka idealnie umilą ci popołudnie przy kubku kawy lub herbaty. Możesz przygotować je również na wizytę gości, gdy ich spróbują, z pewnością sięgną po dokładkę.

Te słodkie przekąski to prawdziwa gratka dla miłośników drożdżowych wypieków. Ciasteczka nadziane zostały pysznym jabłkowo-twarogowym farszem z waniliową nutą. Mięciutkie ciasto i idealne nadzienie doskonale poprawią ci humor. Sprawdź, jak zrobić Jabłkowe Besoski? 

Sprawdź także: Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci

Przepis na Jabłkowe Besoski 

Gotowe ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem. Świetnie smakować będą także z domowym lukrem z cukru pudru i sokiem z cytryny lub z roztopioną czekoladą. 

Składniki na farsz: 

  • 2-3 jabłka (250 g miąższu po odciśnięciu soku), 
  • sok z ½ cytryny, 
  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego, 
  • 2 jajka, 
  • 80 g cukru, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • ziarenka z ½ laski wanilii. 

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej typ 450, 
  • 50 g drobnego cukru,
  • szczypta soli, 
  • 15 g drożdży instant,
  • 3 żółtka, 
  • 200 g masła, 
  • 125 ml mleka, 
  • cukier puder (do dekoracji).

Jak zrobić Jabłkowe Besoski? 

Roztop masło w rondelku i ostudź. Mleko podgrzej do temperatury około 40°C. Połącz w dużej misce mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodaj żółtka, mleko i masło. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Pozostaw je w misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć.  

Połącz twaróg z jajkami, cukrem i skrobią. Dodaj ziarenka z laski wanilii. Zmiksuj na gładką masę. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (z pominięciem gniazd nasiennych). Skrop sokiem z cytryny. Odciśnij nadmiar soku. Wmieszaj jabłka w masę twarogową. 

Rozgrzej piekarnik do 200°C.  Ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawaj z ciasta kółka. Napełniaj porcją jabłkowo-serowego farszu i składaj na pół. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto.  

Wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Gotowe jabłkowe besoski ostudź i oprósz cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta

Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

INTERIA.PL