Drożdżowe ciastka z jabłkowo-twarogowym nadzieniem. Jabłkowe Besoski krok po kroku
Słowo besos w języku hiszpańskim oznacza całusy. Jabłkowe besoski to słodkie, drożdżowe przekąski, które przypominają całuski z farszem z jabłek i twarogu. Te pyszne ciasteczka idealnie umilą ci popołudnie przy kubku kawy lub herbaty. Możesz przygotować je również na wizytę gości, gdy ich spróbują, z pewnością sięgną po dokładkę.
Te słodkie przekąski to prawdziwa gratka dla miłośników drożdżowych wypieków. Ciasteczka nadziane zostały pysznym jabłkowo-twarogowym farszem z waniliową nutą. Mięciutkie ciasto i idealne nadzienie doskonale poprawią ci humor. Sprawdź, jak zrobić Jabłkowe Besoski?
Gotowe ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem. Świetnie smakować będą także z domowym lukrem z cukru pudru i sokiem z cytryny lub z roztopioną czekoladą.
Składniki na farsz:
- 2-3 jabłka (250 g miąższu po odciśnięciu soku),
- sok z ½ cytryny,
- 250 g zmielonego twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- 80 g cukru,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- ziarenka z ½ laski wanilii.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 450,
- 50 g drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 15 g drożdży instant,
- 3 żółtka,
- 200 g masła,
- 125 ml mleka,
- cukier puder (do dekoracji).
Roztop masło w rondelku i ostudź. Mleko podgrzej do temperatury około 40°C. Połącz w dużej misce mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodaj żółtka, mleko i masło. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Pozostaw je w misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
Połącz twaróg z jajkami, cukrem i skrobią. Dodaj ziarenka z laski wanilii. Zmiksuj na gładką masę. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (z pominięciem gniazd nasiennych). Skrop sokiem z cytryny. Odciśnij nadmiar soku. Wmieszaj jabłka w masę twarogową.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawaj z ciasta kółka. Napełniaj porcją jabłkowo-serowego farszu i składaj na pół. Odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto.
Wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Gotowe jabłkowe besoski ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita