Reklama
Reklama

Drożdżowe faworki na tegoroczny tłusty czwartek. Wychodzą puszyste i mięciutkie

Nie umiesz się zdecydować, co zrobić na tłusty czwartek? Z jednej strony masz ochotę na puszyste pączki, z drugiej kuszą cię domowe chrusty obficie oprószone cukrem pudrem? Ten dylemat mogą rozwiązać faworki drożdżowe. Wychodzą wyjątkowo pulchne i puszyste, a ich przygotowanie przypomina nieco przyrządzanie pączków.

Faworki drożdżowe to lekko chrupiące na zewnątrz i idealnie puszyste w środku słodkości wprost stworzone na tłusty czwartek. Bazą ciasta jest oczywiście mąka pszenna, nie brakuje tu również mleka, masła, oraz najważniejszego sładknika, czyli świeżych drożdży, którym zawdzięczają puszystą konsystencję. Warto dodać do nich nieco alkoholu, dzięki czemu nie będą chłopnęły tłuszczu. Takie chrusty na pewno posmakują twoim wszystkim domownikom. Jeśli zrobisz je raz, być może będziesz przygotowywać je co roku. 

Sprawdź także: Puszyste, chrupiące, perfekcyjne. Sprawdź, jak smażyć pączki i zachwyć wszystkich

Przepis na faworki drożdżowe

Do przygotowania faworków w wersji drożdżowej, będziesz potrzebować: 

  • 400 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 180 ml ciepłego mleka, 
  • 60 g masła,
  • 40 g cukru pudru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżka wódki, 
  • ¼ łyżeczki soli.

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia, 
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić faworki drożdżowe?  

Masło rozpuść i ostudź całkowicie. Do miski wlej mleko. Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki, ponownie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do dużej miski włóż jajko z żółtkiem. Dołóż wanilię i cukier puder, a następnie ubij całość przez kilka minut. Wsyp mąkę przesianą przez sitko. Dodaj wodkę, sól i zaczyn drożdżowy. Zagnieć całość do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej roztopione masło i zagniataj przez kolejne 10 minut. Ciasto umieść w misce i przykryj je ściereczką kuchenną. Odstaw całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na blat kuchenny podsypany odrobiną mąki i zagnieć je krótko. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wycinaj paski o długości 10 cm i szerokości 3 cm. Na środku zrób małe nacięcie i przełóż przez niego jeden koniec ciasta. Faworki drożdżowe rozłóż na blacie kuchennym posypanym mąką, przykryj je ściereczką i zostaw na 20-25 minut. 

W dużym garnku rozgrzej 5 cm oleju do temperatury 170 st. Celsjusza. Wkładaj do środka faworki i smaż je z obu stron przez ok. 2 minuty. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Gorące faworki posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku

Połączenie tradycji i orientu zniewala smakiem. Zrób mielone z bakłażanem, ten przepis to hit

Idealna opcja na drugie śniadanie czy kolację. Sałatka z selerem naciowym smakuje wyjątkowo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze