Reklama
Reklama

Dynia, galaretka i jabłka. Z czterech składników zrobisz przysmak na zimę

Jesienią możemy zauważyć, że ilość świeżych warzyw i owoców w sklepach i na ryneczkach powoli się zmniejsza. Na szczęście w dalszym ciągu możemy liczyć na dynie oraz jabłka, które o tej porze roku smakują najlepiej. Z ich dodatkiem prosto przygotujesz pyszny dżem, który idealnie sprawdzi się na długie zimowe wieczory.

Warto jeść sezonowe warzywa i owoce, nie tylko ze względu na smak. To również ekologiczne podejście, szczególnie kiedy wybieramy produkty od lokalnych dostawców. Poznaj przepis, dzięki któremu będziesz mieć szansę, aby je wykorzystać.

Sprawdź także: Kolorowe, zdrowe i jakie smaczne. Zrób je na zimę do słoików

Przepis na dżem z dyni, jabłek i galaretki

Dynia to jesienne warzywo, które już niedługo będzie smakować najlepiej spośród warzyw dostępnych w sklepie. Niestety wiele osób nie ma pomysłu, jak ją przyrządzić, przez co nie docenia jej uroku. W rzeczywistości dynia ma delikatny smak, który po odpowiednim przyrządzeniu przypadnie do gustu praktycznie każdemu. Co ciekawe, warzywo to wpisuje się idealnie do dań słonych oraz tych na słodko. Dzięki temu jest niezwykle uniwersalna i można z niej przyrządzić wiele potraw.

Dynia to również warzywo, które nadaje się do zamknięcia w słoiku. Jej spore rozmiary mogą sprawić, że ciężko będzie zjeść ją podczas jednego posiłku. Dlatego warto wykorzystać ją do przetworów. Stworzy nie tylko pyszny sos czy gulasz, ale również dżem. Wystarczy połączyć ją ze słodko-kwaśnym jabłkiem, porcją cukru oraz pomarańczową galaretką, a otrzymamy świetny dodatek do naleśników, owsianek czy jogurtu. Dżem ma gładką, aksamitną strukturę, a dzięki dodatkowi galaretki szybko staje się odpowiednio gęsty. Jednak jego największą zaletą jest słodki, lekko kwaskowaty smak, który będzie pasował do wielu dań. Przekonaj się, jak szybko i prosto go przygotujesz.

Zobacz także: Zastąp nią masło, szybko zobaczysz rezultaty. Najzdrowsza wiosenna pasta na kanapki

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 kg jabłek,
  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej,
  • 0,5 kg cukru.

Dynię oraz jabłka myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i przekładamy osobno do dwóch dużych garnków. Dodajemy do każdego odrobinę wody i gotujemy do momentu, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie przekładamy je do jednego garnka i mieszamy ze sobą. Dodajemy cukier. Jeśli nie lubimy słodkich przetworów, możemy ograniczyć jego ilość i dosłodzić dżem do smaku.

Na samym końcu do gorącej, ale nie gotującej się masy dodajemy galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy, do momentu, aż się rozpuści. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy w garnku z wodą wyłożonym ściereczką przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy je, ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą zimne, układamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dżemy