Dżem o pięknym, złocistym kolorze. Chroni przed osteoporozą, ma sporo witamin i minerałów
Sierpień to miesiąc, w którym w wielu domach trwa przygotowywanie przetworów na zimę, wśród nich nie może zabraknąć dżemów. Zazwyczaj robimy je z truskawek, malin, wiśni, porzeczek, śliwek, czy brzoskwini. Jeżeli jednak lubisz próbować nowych przepisów, możesz przygotować kokosowy dżem kaya, który cieszy się popularnością w krajach azjatyckich. Jak go zrobić? Podpowiadamy.
Kokosowy dżem kaya to azjatycki przysmak popularny miedzy innymi w Indonezji, Malezji, czy Singapurze. Można użyć go jako smarowidło do kanapek, tostów, lub wykorzystać w deserach. Co ciekawe, w jego składzie brak tradycyjnych owoców. W przepisie dla odmiany znajdziemy jajka, mleko kokosowe, a także tajemniczy składnik, jakim są liście pandanu, które wykazują właściwości lecznicze. Na liście składników znajduje się także cukier. W poniższym artykule znajdziesz przepis na kokosowy dżem kaya.
Bazą dżemu kaya jest mleko kokosowe, w jego składzie znajduje się kompleks witamin i minerałów, obecne są tu: witamina A, która wspiera zdrowie oczu; witaminy z grupy B, które dbają o układ nerwowy i krążenia, czy witamina E, która ma właściwości antyoksydacyjne i dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Wśród substancji mineralnych znajdujących się w mleku kokosowym, wyróżniamy między innymi: wapń i fosfor, wzmacniające kości i zęby; magnez, dbający o układ nerwowy, krwionośny i mięśniowy; cynk, który wspiera odporność; potas regulujący ciśnienie krwi, czy selen, który wspiera odporność, pracę tarczycy, oraz działa przeciwutleniająco.
Ponadto duża ilość jajek w przepisie zapewnia sporą dawkę białka, które wpływa na sytość, wspiera pracę mięśni oraz jest substancją budulcową. Dostarczają także witaminy A, tych z grupy B, D i K, a także wapnia, potasu, czy magnezu, oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jajka pomagają również chronić oczy przed chorobami, chronią kości przed osteoporozą, korzystnie wpływają na układ krążenia i układ nerwowy.
W oryginalnym przepisie znajdują się także liście pandanu, które są źródłem witamin, minerałów, oraz przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mających działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Pomagają także w przypadku infekcji, oraz alergii. Można zakupić je w sklepach ze zdrową żywnością, lub tą z kuchniami świata, znajdziesz je także w internecie.
Chociaż kokosowy dżem kaya kryje w sobie wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie, nie należy z nim przesadzać. Jest dosyć kaloryczny, oraz zawiera sporo cukru.
Składniki:
- 6 jajek,
- 220 ml gęstego mleka kokosowego,
- 200 g cukru brązowego,
- opcjonalnie 2-3 liści pandanu,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej.
Zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia jajek. Następnie wbij je do miski, wlej mleko kokosowego i dodaj cukier (150 g). Wszystko utrzyj za pomocą miksera na gładką masę. Całość wlej do garnka, dodaj liście pandanu i gotuj przez ok. 25 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Do mąki dodaj dwie-trzy łyżki wody i dokładnie zmieszaj. Dodaj do masy, aby ją zagęścić.
Resztę cukru rozpuść na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Uważaj, żeby go nie spalić. Roztopiony cukier dodaj do całości i wymieszaj. Wyłącz grzanie i odstaw do wystudzenia. Przelej do czystych, wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce.
Źródła: onet.pl/styl-zycia, kuchnia.wp.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje
Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa
Szybka sałatka świąteczna. Bazą są ziemniaki, dodatki przyjemnie chrupią