Reklama
Reklama

Dżem o pięknym, złocistym kolorze. Chroni przed osteoporozą, ma sporo witamin i minerałów

Sierpień to miesiąc, w którym w wielu domach trwa przygotowywanie przetworów na zimę, wśród nich nie może zabraknąć dżemów. Zazwyczaj robimy je z truskawek, malin, wiśni, porzeczek, śliwek, czy brzoskwini. Jeżeli jednak lubisz próbować nowych przepisów, możesz przygotować kokosowy dżem kaya, który cieszy się popularnością w krajach azjatyckich. Jak go zrobić? Podpowiadamy.

Kokosowy dżem kaya to azjatycki przysmak popularny miedzy innymi w Indonezji, Malezji, czy Singapurze. Można użyć go jako smarowidło do kanapek, tostów, lub wykorzystać w deserach. Co ciekawe, w jego składzie brak tradycyjnych owoców. W przepisie dla odmiany znajdziemy jajka, mleko kokosowe, a także tajemniczy składnik, jakim są liście pandanu, które wykazują właściwości lecznicze. Na liście składników znajduje się także cukier. W poniższym artykule znajdziesz przepis na kokosowy dżem kaya.

Sprawdź także: Połączenie owoców, które nie dziwi, ale zaskakuje. Tego lata zrób dżem truskawkowo-bananowy

Reklama

Jakie właściwości ma kokosowy dżem kaya?

Bazą dżemu kaya jest mleko kokosowe, w jego składzie znajduje się kompleks witamin i minerałów, obecne są tu: witamina A, która wspiera zdrowie oczu; witaminy z grupy B, które dbają o układ nerwowy i krążenia, czy witamina E, która ma właściwości antyoksydacyjne i dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Wśród substancji mineralnych znajdujących się w mleku kokosowym, wyróżniamy między innymi: wapń i fosfor, wzmacniające kości i zęby; magnez, dbający o układ nerwowy, krwionośny i mięśniowy; cynk, który wspiera odporność; potas regulujący ciśnienie krwi, czy selen, który wspiera odporność, pracę tarczycy, oraz działa przeciwutleniająco.

Ponadto duża ilość jajek w przepisie zapewnia sporą dawkę białka, które wpływa na sytość, wspiera pracę mięśni oraz jest substancją budulcową. Dostarczają także witaminy A, tych z grupy B, D i K, a także wapnia, potasu, czy magnezu, oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jajka pomagają również chronić oczy przed chorobami, chronią kości przed osteoporozą, korzystnie wpływają na układ krążenia i układ nerwowy.

W oryginalnym przepisie znajdują się także liście pandanu, które są źródłem witamin, minerałów, oraz przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mających działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Pomagają także w przypadku infekcji, oraz alergii. Można zakupić je w sklepach ze zdrową żywnością, lub tą z kuchniami świata, znajdziesz je także w internecie.  

Przepis na kokosowy dżem kaya

Chociaż kokosowy dżem kaya kryje w sobie wiele substancji korzystnie wpływających na zdrowie, nie należy z nim przesadzać. Jest dosyć kaloryczny, oraz zawiera sporo cukru.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 220 ml gęstego mleka kokosowego,
  • 200 g cukru brązowego,
  • opcjonalnie 2-3 liści pandanu,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej.

Zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia jajek. Następnie wbij je do miski, wlej mleko kokosowego i dodaj cukier (150 g). Wszystko utrzyj za pomocą miksera na gładką masę. Całość wlej do garnka, dodaj liście pandanu i gotuj przez ok. 25 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Do mąki dodaj dwie-trzy łyżki wody i dokładnie zmieszaj. Dodaj do masy, aby ją zagęścić.

Resztę cukru rozpuść na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Uważaj, żeby go nie spalić. Roztopiony cukier dodaj do całości i wymieszaj. Wyłącz grzanie i odstaw do wystudzenia. Przelej do czystych, wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce.

Źródła: onet.pl/styl-zycia, kuchnia.wp.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory