Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki
Czeka cię wizyta gości i zastanawiasz się, jaką przekąską ich poczęstować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na szybkie nadziewane papryczki. Mają słodko-pikantny smak, który doskonale będzie komponować się z nadzieniem z kremowego serka, świeżego ogórka i wyrazistego gruntowego łososia. Gdy postawisz taką przystawkę na stole, na pewno w mig zniknie z talerzy.
Hiszpańskie papryczki piquillo to słodka odmiana chili. Niewielkie papryki przypominają wyglądem swoje pikantne kuzynki, ale są łagodne w smaku. W Polsce najłatwiej kupić je przetworzone - opieczone, obrane ze skórki i zamarynowane. W tej wersji doskonale nadają się do faszerowania rozmaitymi pastami. Możesz wykorzystać je także do sałatek czy sals.
Sprawdź także: Zaskakująco prosty, obłędnie smaczny przepis. Na imprezie nikt się nie oprze
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 10-12 papryczek piquillo (z zalewy),
- 300 g kremowego serka,
- 150 g wędzonego łososia,
- 1 ogórek gruntowy,
- 1 cebula szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól, pieprz cytrynowy (do smaku).
Pokrój drobno łososia, ogórek i szalotkę. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Połącz łososia i warzywa z serkiem. Dopraw farsz ostrą papryką, a także - do smaku - solą i pieprzem cytrynowym.
Odcedź papryczki z zalewy. Napełnij farszem. Podawaj jak samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań, np. do mięs z grilla.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mus, galaretka, mascarpone. W tym deserze jest wszystko, co najlepsze
Kruche, maślane i malinowe. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało
Zrób, póki jest sezon. Najpyszniejszy chleb, bez wyrabiania, gotowy w mniej niż godzinę