Reklama
Reklama

Ekspresowa przekąska, na każdą imprezę. Przepis na nadziewane papryczki

Czeka cię wizyta gości i zastanawiasz się, jaką przekąską ich poczęstować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na szybkie nadziewane papryczki. Mają słodko-pikantny smak, który doskonale będzie komponować się z nadzieniem z kremowego serka, świeżego ogórka i wyrazistego gruntowego łososia. Gdy postawisz taką przystawkę na stole, na pewno w mig zniknie z talerzy.

Hiszpańskie papryczki piquillo to słodka odmiana chili. Niewielkie papryki przypominają wyglądem swoje pikantne kuzynki, ale są łagodne w smaku. W Polsce najłatwiej kupić je przetworzone - opieczone, obrane ze skórki i zamarynowane. W tej wersji doskonale nadają się do faszerowania rozmaitymi pastami. Możesz wykorzystać je także do sałatek czy sals. 

Sprawdź także: Zaskakująco prosty, obłędnie smaczny przepis. Na imprezie nikt się nie oprze 

Reklama

Przepis na nadziewane papryczki

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 10-12 papryczek piquillo (z zalewy),
  • 300 g kremowego serka, 
  • 150 g wędzonego łososia, 
  • 1 ogórek gruntowy, 
  • 1 cebula szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • sól, pieprz cytrynowy (do smaku).

Jak zrobić nadziewane papryczki? 

Pokrój drobno łososia, ogórek i szalotkę. Przeciśnij przez praskę czosnek.  

Połącz łososia i warzywa z serkiem. Dopraw farsz ostrą papryką, a także - do smaku - solą i pieprzem cytrynowym. 

Odcedź papryczki z zalewy. Napełnij farszem. Podawaj jak samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań, np. do mięs z grilla. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mus, galaretka, mascarpone. W tym deserze jest wszystko, co najlepsze

Kruche, maślane i malinowe. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało

Zrób, póki jest sezon. Najpyszniejszy chleb, bez wyrabiania, gotowy w mniej niż godzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski