Ekspresowy obiad z cukinii. Wypróbujesz, będziesz robić przez cały sezon
Latem przychodzi sezon na cukinię. To jedno z ulubionych warzyw Polaków - niskokaloryczne, zdrowe i tanie. Z cukinii można przygotować wiele smacznych i lekkostrawnych dań, schrupać ją na surowo lub rzucić na grilla. Szukasz nowego przepisu z wykorzystaniem cukinii, który podbije serca całej rodziny? Mamy coś właśnie dla ciebie.
Na co dzień warto mieć w zanadrzu kilka smacznych i szybkich przepisów na obiad dla całej rodziny. Dzięki temu możesz w pięć minut wyczarować pożywne danie. W tej sytuacji świetnie sprawdza się właśnie cukinia, która nie wymaga długiej obróbki termicznej. Kotlety z cukinii przygotujesz w jedną chwilę. Mają prosty skład, są pożywne i zdrowe. Podane z jogurtowym sosem stanowią idealną propozycję letniego obiadu.
Cukinia podobnie jak dynia, która pochodzi z tej samej rodziny, ma wiele zastosowań kulinarnych. Świetnie sprawdza się jako danie główne, ale też dodatek, przystawka czy przekąska. Jest ulubionym warzywem osób na diecie odchudzającej. Dlaczego? Zawiera wiele cennych składników odżywczych, a przy tym jest nisko kaloryczna. W 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 17 kcal.
Sprawdź też: Już jest w sklepach i na straganach. Warzywo, które ma minimum kalorii, pomaga schudnąć i poprawia wzrok
To jednak nie koniec jej cennych właściwości. Cukinia dostarcza witamin: A, C, K oraz z grupy B. Jest dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, a także składników mineralnych takich jak żelazo, potas, magnez. Cukinia ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być wykorzystana w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą. W cukinii znajduje się także wiele przeciwutleniaczy chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym i rozwojem wielu chorób przewlekłych w tym nowotworów. Zawiera również luteinę i zeaksantynę, zapobiegające rozwojowi m.in. zwyrodnienia plamki żółtej.
Ponadto cukinia zaliczana jest do warzyw ekologicznych. Nie kumuluje metali ciężkich ani azotanów. Najlepiej smakuje zatem zerwana prosto z przydomowego ogródka.
Cukinię można jeść na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci surowej lub lekko sparzonej jako dodatek do sałatki bądź na kanapkę. Można ją kisić, marynować, grillować, smażyć i gotować albo wykonać z niej pyszne kotlety, na które przepis znajdziesz poniżej.
Składniki na kotlety z cukinii:
- 400 g cukinii,
- 300 g ziemniaków,
- 100 g marchewki,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 80 g bułki tartej,,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, pieprz cayenne,
- oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię, marchew, ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i przełóż do miski.
- Cebulę posiekaj i dodaj do warzyw, a następnie wszystko zasyp łyżką soli i odstaw na 10 min.
- Warzywa odciśnij z nadmiaru soku i dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy.
- Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce.
- Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i smaż kotleciki z obu stron przez kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Jak widzisz, przygotowanie kotlecików jest banalnie proste. Zawierają mnóstwo warzyw i są szybkie w przygotowaniu. Z pewnością posmakują całej rodzinie.
Talerz z kotlecikami możesz przystroić kwiatami cukinii, które również są jadalne. Ten ciekawy akcent na pewno urozmaici twoje danie. Z czym jednak warto jeszcze podać kotleciki z cukinii?
Ich smak świetnie podkreśli sos jogurtowo-czosnkowy. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 5 łyżek jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- koperek,
- szczypiorek.
Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekany koperek wraz ze szczypiorkiem. Wszystko wymieszaj i podawaj w osobnej miseczce lub polej nim kotleciki.
Do kotlecików z cukinii świetnie pasują także inne warzywa takie jak ogórki gruntowe, pomidorki koktajlowe czy liście sałaty podane w formie dodatku lub dekoracji.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil
Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie
Czy ogórki trzeba moczyć przed kiszeniem? Zrób w ten sposób, będą chrupiące i twarde