Reklama
Reklama

Już jest w sklepach i na straganach. Warzywo, które ma minimum kalorii, pomaga schudnąć i poprawia wzrok

To idealny moment aby podczas zakupów wrzucić do koszyka cukinię. To niepozorne warzywo zdecydowanie robi robotę w kuchni. Jest idealna do leczo, zapiekanek czy sałatek, a do tego bardzo zdrowa. Korzystajmy z sezonu, póki trwa.

Sezon na cukinię trwa, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. To warzywo o delikatnym smaku nie tylko wzbogaci dietę jeśli chodzi o witaminy, ale może także zaskoczyć cię tym, jak wiele zastosowań ma w kuchni. 

Cukinia - warzywo o wielu walorach

Zacznijmy od tego, jakie prozdrowotne właściwości ma cukinia - to bez wątpienia warzywo o wielu walorach, a każdy jej kęs jest dla organizmu drogocenny. Przede wszystkim jest ona niskokaloryczna - 100 g cukinii to zaledwie ok. 17 kcal. To mniej, niż mają niektóre sałaty. Można więc spożywać ją w takiej ilości, na jaką mamy ochotę. 

Reklama

Cukinia jest także warzywem bogatym w witaminy - warto zwrócić tu uwagę przede wszystkim na wspierającą odporność witaminę C czy witaminę A, która pozytywnie wpływa na wzrok. Z kolei witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy i wspierają płodność. Cukinia zawiera również potas i magnez, dzięki którym reguluje ciśnienie krwi i wspiera układ nerwowy. 

Z uwagi na zawartość antyoksydantów, spożywanie cukinii może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów ze strony układu pokarmowego. 

Cukinia zawiera także kwas foliowy, szczególnie cenny w przypadku kobiet w ciąży. Istotne są także jej właściwości moczopędne - sięgaj po cukinię, a wyeliminujesz nadmiar wody i soli z organizmu. 

Sprawdź także: Białe, zielone czy fioletowe - które szparagi są najlepsze?

Czy cukinia jest dobra na odchudzanie?

Czy cukinia jest dobra na odchudzanie? Oczywiście, że tak. To lekkie i uniwersalne warzywo jest doskonałym sprzymierzeńcem na drodze do wymarzonej sylwetki.

Przede wszystkim, jak już wspomnieliśmy, ma ona wyjątkowo mało kalorii, więc możesz zjeść jej naprawdę sporo, a mimo to nie przekroczyć swojego dziennego limitu kalorycznego. Cukinia składa się w zdecydowanej większości z wody, a więc świetnie nawadnia organizm, a do tego daje uczucie sytości, więc automatycznie chęć na podjadanie będzie mniejsza. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości błonnika - zwłaszcza, gdy cukinię jemy ze skórką. 

Cukinia to także warzywo o niskim indeksie glikemicznym, nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. To zainteresuje oczywiście diabetyków, ale nie tylko - warto wiedzieć, że taka właściwość sprzyja lepszemu spalaniu tłuszczu i ogranicza napady głodu.

Śmiało można więc stwierdzić, że cukinia to warzywo idealne na diecie. Jest niskokaloryczna, sycąca, łagodna dla żołądka a do tego przygotujesz ją na wiele sposobów, więc nawet dieta redukcyjna będzie smaczna i urozmaicona. 

Co zrobić na szybko z cukinii?

Jasne jest, że warto wzbogacić codzienne menu o cukinię, zwłaszcza w sezonie, gdy jest najlepsza. Co zrobić na szybko z cukinii? Mamy kilka propozycji na dania, które nie zabiorą ci zbyt dużo czasu.

1) Leczo z cukinii

To, co od razu przychodzi nam do głowy, to oczywiście leczo z cukinii. To proste w przygotowaniu danie jest prawdziwą witaminową bombą - w końcu zestawione są w nim różne warzywa o drogocennych właściwościach. Na obiad czy kolację jest wyśmienite.

Składniki:

  • 2 większe cukinie,
  • 3 pomidory (najlepiej malinowe),
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, od cukinii odetnij końcówki i pokrój w cienkie plastry, tak samo z pieczarkami. Paprykę - po usunięciu gniazd nasiennych - pokrój w większą kostkę. Pomidory sparz i pokrój.

Przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę podsmaż na oliwie aż będą miały złoty kolor. Dodaj do nich cukinię i paprykę, smaż do miękkości. Na koniec dodaj pokrojone pomidory.

Do warzyw dodaj przyprawy i wszystko gotuj przez kilka minut. W przypadku, gdy danie wyjdzie zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

2) Zapiekanka z cukinii

Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni to przygotowanie pysznej zapiekanki. To proste domowe danie zachwyca swoją lekkością. Do jego zrobienia potrzebujesz jedynie kilku podstawowych produktów.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 większa cebula cebula,
  • 4 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Cukinię dokładnie umyj i osusz, następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj połowę łyżeczki soli. Miskę z cukinią odstaw na bok na około 30-40 minut.

Gdy minie ten czas, odlej z niej nadmiar wody.

Następnie cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do startej cukinii.

Kolejny krok to zbicie jajek, całość dopraw też do smaku solą i pieprzem. Składniki pomieszaj.

Przygotuj naczynie żaroodporne - wysmaruj je oliwą, przełóż do niego masę z cukinią. Ser żółty zetrzyj na drobno na tarce, posyp zapiekankę.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz przez około 60 minut. Gotowe.

3) Racuchy z cukinii

Co powiesz na pyszne racuchy z cukinii? Takie danie posmakuje z pewnością całej rodzinie Chrupiące, lekko serowe placuszki są obłędnie pyszne, a przepis jest po prostu banalny.

  • 0,5 kg cukinii
  • 40 g mąki pszennej,
  • 80 g bułki tartej panko,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 jajko w rozmiarze L,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki skórki cytrynowej,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • oliwa do smażenia,
  • sól do posypania cukinii.

Cukinię dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść w durszlaku nad większą miską. Posyp ją łyżeczką soli, dokładnie wymieszaj.

Odstaw na 10-20 minut, następnie odlej nadmiar płynu.

Przełóż cukinię na ręcznik kuchenny, aby oddała resztę wilgoci. Zostaw tak na kolejne 20 minut.

Cukinię przełóż do miski. Dodaj kolejno: mąkę, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórę z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej oliwę. Nakładaj ciasto po łyżce, lekko je spłaszczaj, by nadać kształt placuszków. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądany złoty kolor.

Gotowe racuchy odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawaj je na ciepło, doskonale smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany czy jogurtu naturalnego.

4) Brownie z cukinii

A może masz ochotę zjeść coś na słodko? Brownie z cukinii to smaczny i zdrowy deser.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 4 jajka
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 20g gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40g masła lub rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 50g gorzkiej zawierającej co najmniej 70% kakao.

Dokładnie umytą cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posól, odstaw na 15-20 minut, by mogła puścić sok.

W drugiej misce umieść: jajka, masło, olej kokosowy lub masło, erytrol, wszystko zmiksuj aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.

Cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru soku, dodaj do powstałej poprzednio masy. Czekoladę posiekaj drobno, również dodaj do innych skladników.

Całość wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół. Umieść ciasto w piekarniku, następnie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz przez 50 minut.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najzdrowsza przekąska świata. Błonnik, dobre tłuszcze i białko

Najbardziej niedoceniany owoc w Polsce. Obniża poziom cukru, dba o serce, zwiększa odporność

Grzyby smaczniejsze od pieczarek. Jeszcze mało znamy, a na nazwie "łamiemy" język

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia