Już jest w sklepach i na straganach. Warzywo, które ma minimum kalorii, pomaga schudnąć i poprawia wzrok
To idealny moment aby podczas zakupów wrzucić do koszyka cukinię. To niepozorne warzywo zdecydowanie robi robotę w kuchni. Jest idealna do leczo, zapiekanek czy sałatek, a do tego bardzo zdrowa. Korzystajmy z sezonu, póki trwa.
Sezon na cukinię trwa, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. To warzywo o delikatnym smaku nie tylko wzbogaci dietę jeśli chodzi o witaminy, ale może także zaskoczyć cię tym, jak wiele zastosowań ma w kuchni.
Zacznijmy od tego, jakie prozdrowotne właściwości ma cukinia - to bez wątpienia warzywo o wielu walorach, a każdy jej kęs jest dla organizmu drogocenny. Przede wszystkim jest ona niskokaloryczna - 100 g cukinii to zaledwie ok. 17 kcal. To mniej, niż mają niektóre sałaty. Można więc spożywać ją w takiej ilości, na jaką mamy ochotę.
Cukinia jest także warzywem bogatym w witaminy - warto zwrócić tu uwagę przede wszystkim na wspierającą odporność witaminę C czy witaminę A, która pozytywnie wpływa na wzrok. Z kolei witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy i wspierają płodność. Cukinia zawiera również potas i magnez, dzięki którym reguluje ciśnienie krwi i wspiera układ nerwowy.
Z uwagi na zawartość antyoksydantów, spożywanie cukinii może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów ze strony układu pokarmowego.
Cukinia zawiera także kwas foliowy, szczególnie cenny w przypadku kobiet w ciąży. Istotne są także jej właściwości moczopędne - sięgaj po cukinię, a wyeliminujesz nadmiar wody i soli z organizmu.
Sprawdź także: Białe, zielone czy fioletowe - które szparagi są najlepsze?
Czy cukinia jest dobra na odchudzanie? Oczywiście, że tak. To lekkie i uniwersalne warzywo jest doskonałym sprzymierzeńcem na drodze do wymarzonej sylwetki.
Przede wszystkim, jak już wspomnieliśmy, ma ona wyjątkowo mało kalorii, więc możesz zjeść jej naprawdę sporo, a mimo to nie przekroczyć swojego dziennego limitu kalorycznego. Cukinia składa się w zdecydowanej większości z wody, a więc świetnie nawadnia organizm, a do tego daje uczucie sytości, więc automatycznie chęć na podjadanie będzie mniejsza. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości błonnika - zwłaszcza, gdy cukinię jemy ze skórką.
Cukinia to także warzywo o niskim indeksie glikemicznym, nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. To zainteresuje oczywiście diabetyków, ale nie tylko - warto wiedzieć, że taka właściwość sprzyja lepszemu spalaniu tłuszczu i ogranicza napady głodu.
Śmiało można więc stwierdzić, że cukinia to warzywo idealne na diecie. Jest niskokaloryczna, sycąca, łagodna dla żołądka a do tego przygotujesz ją na wiele sposobów, więc nawet dieta redukcyjna będzie smaczna i urozmaicona.
Jasne jest, że warto wzbogacić codzienne menu o cukinię, zwłaszcza w sezonie, gdy jest najlepsza. Co zrobić na szybko z cukinii? Mamy kilka propozycji na dania, które nie zabiorą ci zbyt dużo czasu.
1) Leczo z cukinii
To, co od razu przychodzi nam do głowy, to oczywiście leczo z cukinii. To proste w przygotowaniu danie jest prawdziwą witaminową bombą - w końcu zestawione są w nim różne warzywa o drogocennych właściwościach. Na obiad czy kolację jest wyśmienite.
Składniki:
- 2 większe cukinie,
- 3 pomidory (najlepiej malinowe),
- 2 papryki czerwone,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 300 g pieczarek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, od cukinii odetnij końcówki i pokrój w cienkie plastry, tak samo z pieczarkami. Paprykę - po usunięciu gniazd nasiennych - pokrój w większą kostkę. Pomidory sparz i pokrój.
Przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę podsmaż na oliwie aż będą miały złoty kolor. Dodaj do nich cukinię i paprykę, smaż do miękkości. Na koniec dodaj pokrojone pomidory.
Do warzyw dodaj przyprawy i wszystko gotuj przez kilka minut. W przypadku, gdy danie wyjdzie zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Podawaj z pieczywem lub ryżem.
2) Zapiekanka z cukinii
Kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w kuchni to przygotowanie pysznej zapiekanki. To proste domowe danie zachwyca swoją lekkością. Do jego zrobienia potrzebujesz jedynie kilku podstawowych produktów.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 1 większa cebula cebula,
- 4 jajka,
- 100 g żółtego sera,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cukinię dokładnie umyj i osusz, następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj połowę łyżeczki soli. Miskę z cukinią odstaw na bok na około 30-40 minut.
Gdy minie ten czas, odlej z niej nadmiar wody.
Następnie cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do startej cukinii.
Kolejny krok to zbicie jajek, całość dopraw też do smaku solą i pieprzem. Składniki pomieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne - wysmaruj je oliwą, przełóż do niego masę z cukinią. Ser żółty zetrzyj na drobno na tarce, posyp zapiekankę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz przez około 60 minut. Gotowe.
3) Racuchy z cukinii
Co powiesz na pyszne racuchy z cukinii? Takie danie posmakuje z pewnością całej rodzinie Chrupiące, lekko serowe placuszki są obłędnie pyszne, a przepis jest po prostu banalny.
- 0,5 kg cukinii
- 40 g mąki pszennej,
- 80 g bułki tartej panko,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1 jajko w rozmiarze L,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki skórki cytrynowej,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- oliwa do smażenia,
- sól do posypania cukinii.
Cukinię dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść w durszlaku nad większą miską. Posyp ją łyżeczką soli, dokładnie wymieszaj.
Odstaw na 10-20 minut, następnie odlej nadmiar płynu.
Przełóż cukinię na ręcznik kuchenny, aby oddała resztę wilgoci. Zostaw tak na kolejne 20 minut.
Cukinię przełóż do miski. Dodaj kolejno: mąkę, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórę z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej oliwę. Nakładaj ciasto po łyżce, lekko je spłaszczaj, by nadać kształt placuszków. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż osiągną pożądany złoty kolor.
Gotowe racuchy odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podawaj je na ciepło, doskonale smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany czy jogurtu naturalnego.
4) Brownie z cukinii
A może masz ochotę zjeść coś na słodko? Brownie z cukinii to smaczny i zdrowy deser.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 4 jajka
- 50 g mąki migdałowej,
- 20g gorzkiego kakao,
- 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40g masła lub rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 50g gorzkiej zawierającej co najmniej 70% kakao.
Dokładnie umytą cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posól, odstaw na 15-20 minut, by mogła puścić sok.
W drugiej misce umieść: jajka, masło, olej kokosowy lub masło, erytrol, wszystko zmiksuj aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.
Cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru soku, dodaj do powstałej poprzednio masy. Czekoladę posiekaj drobno, również dodaj do innych skladników.
Całość wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół. Umieść ciasto w piekarniku, następnie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz przez 50 minut.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najzdrowsza przekąska świata. Błonnik, dobre tłuszcze i białko
Najbardziej niedoceniany owoc w Polsce. Obniża poziom cukru, dba o serce, zwiększa odporność
Grzyby smaczniejsze od pieczarek. Jeszcze mało znamy, a na nazwie "łamiemy" język