Reklama
Reklama

Eleganckie danie we francuskim stylu. Tarta na kruchym cieście z porami

Tarta na kruchym cieście świetnie sprawdza się nie tylko do przygotowania słodkich wypieków z jabłkami czy budyniowym kremem. Maślany spód można wykorzystać również do przygotowania wytrawnego dania idealnego na kolację lub danie na imprezę. Podpowiemy ci, jak zrobić potrawę inspirowaną francuskim quiche, oto przepis na tartę francuską z porami.

Tarta francuska z porami to delikatne ciasto kruche wypełnione kremową masą jajeczno-śmietanową z dodatkiem podpieczonych, wyrazistych porów. Całość podkreśla aromatyczny ser gruyère. Danie jest eleganckie, a jednocześnie proste do przygotowania. Zrób je na przybycie gości, z pewnością będą się zajadać i poproszą o podzielenie się przepisem. 

Sprawdź także: Pyszna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Każdy prosi o przepis

Reklama

Przepis na tartę francuską z porami

Składniki na ciasto kruche: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 100 g masła, 
  • 65 ml wody, 
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na nadzienie: 

  • 2 pory, 
  • 300 g śmietanki 30 proc., 
  • 4 jajka, 
  • 50 g sera gruyère, 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich, 
  • sól i pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Jak zrobić francuską tartę z porami?  

Przygotuj francuski spód. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj palcami lub zmiksuj do uzyskania konsystencji drobnych okruszków. Stopniowo dolewaj zimną wodę i zagniataj aż ciasto zacznie się sklejać. 

Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto w formie do tarty o średnicy około 26 cm i włóż ponownie na 10 minut do lodówki. 

W tym czasie zrób farsz. Pory oczyść, odetnij końcówki i posiekaj w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pory, dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut aż zmiękną. Mieszaj co jakiś czas, żeby ich nie przypalić. Odstaw do przestudzenia. 

Zetrzyj ser Gruyère. W misce roztrzep jajka ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj starty ser Gruyère i podsmażone pory, wymieszaj. 

Ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj spód widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp obciążenie (np. fasolę). 

Piecz w 190°C przez 10 minut, następnie usuń obciążenie i piecz kolejne 5 minut. 

Na podpieczony spód wlej masę jajeczno-śmietanową i ułóż pory. Piecz w 180°C przez 30-35 minut aż masa się zetnie i lekko zarumieni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sezon grillowy już się kończy. Koniecznie zrób tę sałatkę, jeszcze zdążysz

Najlepsze ciasto z gruszkami na niedzielę. W sezonie piekę co tydzień, bo rodzina się upomina

Nie potrzebujesz piekarnika. To ciasto z chrupiącą niespodzianką zawsze się udaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne