Francuska klasyka, sztandarowe danie z kurczaka. Na świąteczny obiad idealne
Kuchnia francuska jest słynna na cały świat. Jednym z klasycznych i zdecydowanie wartych spróbowania dań jest coq au vin, czyli kurczak w winie. Potrawa z pewnością zaskoczy rodzinę i znajomych – warto przygotować ją na świąteczny obiad lub wykwintną kolację. Jak zrobić coq au vin? Sprawdź oryginalny przepis.
Coq au vin to prawdziwa francuska klasyka. Potrawę przygotowuje się z kurczaka zamarynowanego w czerwonym winie z dodatkiem marchwi, szalotki i wędzonego boczku. Pierwsza receptura została udokumentowana na początku XX wieku, aczkolwiek owo danie mogło być już spożywane dużo wcześniej.
Choć coq au vin jest określany mianem "kurczaka w winie", to warto wiedzieć, że "coq" oznacza koguta. Rzeczoną potrawę można jednak przygotować z kurczaka i wielu amatorów kuchni francuskiej wybiera właśnie to mięso.
Kluczem do przygotowania pysznego coq au vin jest dobrej jakości kurczak. Powinniśmy zaopatrzyć się w mięso o wadze około 1,3 kg. Choć zdarza się, że do coq au vin Francuzi używają białego wina, to jednak najpopularniejsza metoda uwzględnia wykorzystanie czerwonego, najczęściej burgundzkiego.
Co będzie potrzebne do przyrządzenia coq au vin? Oto pełna lista składników:
- 1,3 kg kurczaka;
- 0,5 l czerwonego wina burgundzkiego (można zastąpić innym, wytrawnym Pinot Noir);
- 200 g wędzonego boczku;
- 4 ząbki czosnku;
- około 4-6 marchewek (ich waga nie powinna przekroczyć 300 g po obraniu)
- 6 szalotek;
- pęczek świeżego tymianku;
- 3 listki laurowe;
- 350 ml bulionu drobiowego;
- około 80 ml oleju rzepakowego
- około 40-50 g mąki pszennej;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka dzielimy na 8 części. Marchewki obieramy i szatkujemy na kawałki o grubości około 1,5 cm. Szalotki obieramy. Umieszczamy wszystko w dużym garnku, dodajemy ząbki czosnku, tymianek oraz listki laurowe, a następnie zalewamy winem, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu odsączamy mięso i warzywa z marynaty (zachowujemy ją na później) i odstawiamy na mniej więcej 30-40 minut. Dajemy składnikom czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej.
- Na dość dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka do momentu, aż się ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pokrojony w paski boczek. Całość smażymy przez mniej więcej 3 minuty.
- Po tym czasie oprószamy wszystko lekko mąką, smażymy kolejne 2 minuty, a następnie dorzucamy do środka warzywa i zioła, które wcześniej marynowały się razem z kurczakiem. Mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2 minuty, po czym wlewamy połowę bulionu oraz odstawioną wcześniej marynatę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy wszystko przez około 10 minut. Przez ten czas kontrolujemy sos – jeśli odparuje, dolewamy bulion.
- Po 10 minutach wyłączamy palnik i umieszczamy wszystko w naczyniu żaroodpornym. Owo naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Przez ten czas, podobnie jak wcześniej, kontrolujemy stan sosu. W przypadku znacznego odparowania dolewamy bulion.
Po tym czasie całość jest gotowa. Możemy udekorować danie poszatkowaną natką pietruszki.
Przeczytaj też: Najlepszy dodatek do wołowiny. Wychodzi soczysta i nieco słodkawa
Coq au vin może stać się prawdziwym hitem podczas świątecznego obiadu. Jednak z czym powinno się podawać tego francuskiego klasyka? Okazuje się, że dobrym pomysłem jest tutaj puree ziemniaczane oraz świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi.
Jeśli nie chcemy lub nie możemy przygotować puree – nic straconego! Coq au vin doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potrawę zaserwować również z tradycyjnymi, polskimi kluskami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ulubiony weekendowy obiad mojej rodziny. Sekret tkwi w marynacie
Mdlejącego Imama robię, gdy tylko zaczyna się sezon na bakłażana. Zrób, pokochasz od pierwszego kęsa
Zielona pasta bez grama konserwantów. Do rosołu dodaję obowiązkowo