Gdy na bazarze zobaczyłam maliny, wiedziałam, że zrobię to ciasto. Wyszło doskonałe
Kruche ciasto, rozpływający się w ustach biszkopt i aksamitny krem pod chmurką malinową tworzą połączenie jedyne w swoim rodzaju. Malinowy chruśniak to ulubione ciasto mojej rodziny. Owoce już pojawiły się w sprzedaży, czas więc je zrobić.
Maliny już pojawiają się na straganach, śmiało można więc sięgnąć po takie przepisy. Moje ulubione ciasto sezonowe to Malinowy chruśniak.
Uwielbiam, gdy deser łączy w sobie kruche ciasto i aksamitny krem, a to jedna z takich właśnie propozycji. Nigdy nie kończy się na jednym kawałku, a do kawy smakuje obłędnie.
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g zimnego masła,
- 40 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 szczypta soli.
Ciasto czekoladowe:
- 180 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 100 g masła,
- 120 ml maślanki,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 30 g kakao w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Krem:
- 250 g twarogu mielonego,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 80 g cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Frużelina malinowa:
- 400 g świeżych malin,
- 50 g cukru,
- 3 łyżki wody,
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotuj ciasto kruche.
Mąkę, cukier puder i sól przesiej do miski. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj je palcami lub w malakserze na kruszonkę.
Dodaj żółtko i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 22 cm. Wyłóż nim spód tortownicy o takiej samej średnicy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut, do ładnego zezłocenia.
Wyjmij i ostudź.
Przygotuj ciasto czekoladowe.
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Następnie wlej ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce wymieszaj przesiane mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, w trzech partiach, na przemian z maślanką.
Wylej ciasto do tortownicy o takiej samej średnicy i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 35-40 minut lub do czystego patyczka.
Wyjmij i całkowicie ostudź, a następnie przedziel na dwa blaty.
Przygotuj krem.
Twaróg zmiksuj do rozluźnienia jego konsystencji.
W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu waniliowego. Delikatnie połącz ją z twarogiem.
Przygotuj frużelinę malinową.
Maliny umieść w rondelku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu aż owoce puszczą sok, przez ok. 5-7 minut.
W małej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Wlej mieszaninę do gotujących się malin. Mieszaj cały czas do zgęstnienia.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Złóż ciasto.
Przenieś kruche ciasto z powrotem do tortownicy. Posmaruj je cienką warstwą kremu i połóż jeden blat ciasta czekoladowego. Następnie rozprowadź ok. 2/3 pozostałego kremu serowo-śmietanowego i przykryj go drugim blatem.
Na wierzchu rozsmaruj równomiernie pozostały krem i połóż frużelinę malinową.
Malinowy chruśniak wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosty dodatek do obiadu. Nie powstydziłaby się go dobra restauracja
Najlepsza marynata do boczku na grilla. Będzie aromatyczny i soczysty
Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko