Reklama
Reklama

Gdy na bazarze zobaczyłam maliny, wiedziałam, że zrobię to ciasto. Wyszło doskonałe

Kruche ciasto, rozpływający się w ustach biszkopt i aksamitny krem pod chmurką malinową tworzą połączenie jedyne w swoim rodzaju. Malinowy chruśniak to ulubione ciasto mojej rodziny. Owoce już pojawiły się w sprzedaży, czas więc je zrobić.

Maliny już pojawiają się na straganach, śmiało można więc sięgnąć po takie przepisy. Moje ulubione ciasto sezonowe to Malinowy chruśniak

Uwielbiam, gdy deser łączy w sobie kruche ciasto i aksamitny krem, a to jedna z takich właśnie propozycji. Nigdy nie kończy się na jednym kawałku, a do kawy smakuje obłędnie.

Malinowy chruśniak - lista składników

Ciasto kruche: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 75 g zimnego masła, 
  • 40 g cukru pudru, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 szczypta soli. 

Ciasto czekoladowe: 

Reklama
  • 180 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 100 g masła, 
  • 120 ml maślanki, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 30 g kakao w proszku, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej. 

Krem: 

  • 250 g twarogu mielonego, 
  • 200 ml śmietanki 36%, 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Frużelina malinowa: 

  • 400 g świeżych malin, 
  • 50 g cukru, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Malinowy chruśniak - przepis

Przygotuj ciasto kruche. 

Mąkę, cukier puder i sól przesiej do miski. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj je palcami lub w malakserze na kruszonkę. 

Dodaj żółtko i zagnieć gładkie ciasto. 

Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw je do lodówki na 30 minut. 

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 22 cm. Wyłóż nim spód tortownicy o takiej samej średnicy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut, do ładnego zezłocenia. 

Wyjmij i ostudź. 

Przygotuj ciasto czekoladowe. 

W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Następnie wlej ekstrakt waniliowy. 

W osobnej misce wymieszaj przesiane mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, w trzech partiach, na przemian z maślanką. 

Wylej ciasto do tortownicy o takiej samej średnicy i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 35-40 minut lub do czystego patyczka. 

Wyjmij i całkowicie ostudź, a następnie przedziel na dwa blaty. 

Przygotuj krem. 

Twaróg zmiksuj do rozluźnienia jego konsystencji. 

W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu waniliowego. Delikatnie połącz ją z twarogiem. 

Przygotuj frużelinę malinową. 

Maliny umieść w rondelku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu aż owoce puszczą sok, przez ok. 5-7 minut. 

W małej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Wlej mieszaninę do gotujących się malin. Mieszaj cały czas do zgęstnienia. 

Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Złóż ciasto. 

Przenieś kruche ciasto z powrotem do tortownicy. Posmaruj je cienką warstwą kremu i połóż jeden blat ciasta czekoladowego. Następnie rozprowadź ok. 2/3 pozostałego kremu serowo-śmietanowego i przykryj go drugim blatem. 

Na wierzchu rozsmaruj równomiernie pozostały krem i połóż frużelinę malinową. 

Malinowy chruśniak wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosty dodatek do obiadu. Nie powstydziłaby się go dobra restauracja

Najlepsza marynata do boczku na grilla. Będzie aromatyczny i soczysty

Ciasto, które zrobisz z zamkniętymi oczami. Letni klasyk na słodko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery