Reklama
Reklama

Gdy nie chcesz przyjechać na wigilię z pustymi rękami. Upiecz piernik bez czekania

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika. Niestety, wielu z nas jeszcze trudniej wygospodarować czas na przygotowanie tego pracochłonnego wypieku według klasycznej receptury. Na szczęście równie pyszny jest piernik bez czekania tygodniami na to, aż ciasto „dojrzeje”, bez starannego łączenia składników, a nawet bez użycia miksera.

Piernik dojrzewający a piernik bez czekania

Piernik bez czekania to szybka (ale wcale nie mniej smaczna) alternatywa dla tradycyjnego, długo dojrzewającego piernika staropolskiego. Klasyczne ciasto przygotowuje się nawet kilka tygodni wcześniej - dojrzewa w chłodzie, nabiera głębi smaku przypraw korzennych i staje się coraz bardziej wilgotne. Ta ekspresowa wersja jest zupełnie inna - nie wymaga leżakowania, robi się ją tak szybko, jak muffinki czy słodkie chlebki, a następnie od razu piecze. Smak jest mniej złożony niż w przypadku klasycznego wypieku, ale wciąż pozostaje korzenny. Piernik bez czekania wychodzi miękki i pachnący. Jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych, którzy znajdują czas na przyrządzanie wigilijnych potraw dopiero 23 grudnia wieczorem. Jeśli nie chcesz przyjść do rodziny z pustymi rękami, wypróbuj ten sprawdzony przepis i upiecz ciasto nawet na ostatnią chwilę.

Reklama

Piernik bez czekania - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (typ 450), 
  • 40 g przyprawy do piernika, 
  • 20 g kakao, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli,  
  • jajko (rozmiar L), 
  • 150 g drobnego cukru,  
  • 500 ml maślanki,  
  • 125 ml oleju słonecznikowego, 
  • 80 g białej czekolady, 
  • 40 g masła. 

Sposób wykonania:

1. Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. 

2. Do dużej miski wsyp produkty sypkie - mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i sól. Dokładnie je wymieszaj. 

3. Do drugiej miski wbij jajko i dodaj cukier. Całość ubij krótko trzepaczką. Następnie dodaj do jajka maślankę i olej. Ponownie krótko wymieszaj. 

4. Przelej mokre składniki do miski z produktami sypkimi. Wymieszaj całość - krótko, tylko do połączenia w jednolite ciasto. 

5. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o długości 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). 

6. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.  

7. Roztop w rondelku pokruszoną białą czekoladę z dodatkiem masła. Wymieszaj na jednolitą polewę. Udekoruj nią piernik. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zawijany makowiec ostatniej szansy. Według przepisu babci Gieni wychodzi palce lizać

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | Boże Narodzenie