Gdy nie mam czasu, sięgam po ten przepis. Rewelacyjny szybki obiad z cukinią
W środku tygodnia rzadko mam czas na długie stanie w kuchni, dlatego zawsze szukam przepisów, które robi się w mig. Dokładnie takich jak ten szybki obiad z cukinii, smaczny i bardzo sycący. To jeden z moich ulubionych pomysłów, które chętnie wykorzystuję na co dzień.
Czasami potrzebuję po prostu przepisu, który niemalże robi się sam - idealnym przykładem jest ten szybki obiad z cukinii. Minimum pracy, a efekt przepyszny.
- 3 średniej wielkości cukinie,
- 10 plasterków sera żółtego,
- 15 plasterków salami,
- 3 pomidory,
- 80 g parmezanu tartego,
- 50 ml oliwy,
- pół łyżeczki tymianku suszonego,
- pół łyżeczki rozmarynu suszonego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- 50 ml wina białego wytrawnego.
Oliwę wymieszaj z tymiankiem, rozmarynem i papryką słodką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Cukinie umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Natnij je co około centymetr, ale nie przecinaj do końca. Posmaruj przygotowaną oliwą (także w nacięciach) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 25-30 minut aż zmięknie.
W tym czasie ser podziel na mniejsze kawałki, a salami przetnij na pół. Pomidory pokrój w plasterki. Do nacięć cukinii wkładaj po kolei ser, salami i pomidora. Posyp całość parmezanem. Naczynie żaroodporne podlej winem. Wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut aż cukinia się zarumieni, a składniki zmiękną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pomysł na jesienny obiad z grzybami w roli głównej. Sycąca zapiekanka krok po kroku