Reklama
Reklama

Gdy postawiłam na stole, zniknęło błyskawicznie. Nikt mi nie wierzył, z czego zrobiłam to ciasto

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, ale nie umiesz odmówić sobie słodkości? Bez obaw, nawet na diecie odchudzającej znajdzie się miejsce dla deserów. Warto jednak postawić na zdrowe i niskokaloryczne opcje. Podpowiemy ci, jak zrobić kremowe brownie z batatów.

Wydaje ci się, że wszystkie fit ciasta zrobione są z samych płatków owsianych i ziaren przez co są suche, mdłe i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Czekoladowe brownie przyrządzone z batatów będzie pyszne, kremowe i słodkie, a dodatkowo świetnie wpasuje się w twój  zdrowy jadłospis. Takie ciasto bez problemu możesz zjeść jako zdrowe drugie śniadanie, czy deser po obiedzie. W poniższym artykule zdradzimy ci, jakie właściwości mają bataty, oraz przedstawimy przepis na kremowe, mocno czekoladowe brownie.

Sprawdź także: Babcia mówi, że smakują jak z jej dzieciństwa. Mój przepis na domowe krówki 

Nie tylko frytki z batatów są dobre

Bataty nie tylko świetnie smakują, ale i są bardzo zdrowe. Jakie właściwości mają bataty? Przede wszystkim, tak jak w innych warzywach o pomarańczowym kolorze, w słodkich ziemniakach znajdziemy barwniki zwane karetonoidami. Substancje te chronią oczy przed chorobami, działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Co więcej, jedzenie batatów korzystnie wpływa na zdrowie układ sercowo-naczyniowego, oraz pomaga zadbać o prawidłowe trawienie. Przypisuje się im także właściwości przeciwcukrzycowe.

Znajduje się w nich również witamina A, która wspiera prawidłowe widzenie; witaminy z grupy B, wpływające na układ nerwowy, oraz procesy metaboliczne; witamina C, która wspiera układ immunologiczny oraz ma działanie przeciwutleniające, a także witamina młodości, czyli witamina E, która także należy do antyoksydantów, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. W batatach obecne są składniki minerale, takie jak: potas, regulujący ciśnienie krwi; magnez, wpływający na układ nerwowy, krwionośny i mięśniowy; fosfor i wapń, wzmacniający kości i zęby; miedź, wspierająca odporność, czy jod, który pomaga dbać o zdrowie tarczycy.

Zastanawiasz się, co można zrobić z batatów? Najczęściej przyrządzamy z nich frytki. Jednak słodkie ziemniaki można przygotować na wiele innych, pysznych sposobów. Można przyrządzić je na grillu, świetnie smakować będą również w wersji zapiekanej lub jako słodki dodatek do warzywnego curry. Z batatów możesz zrobić również genialną zupę krem. Słodkie ziemniaki mogą być także dobrą bazą do deserów, na przykład do mocno czekoladowego, kremowego brownie.

Kremowe brownie z batatów

Przygotowanie brownie z batatów jest bardzo proste, poradzą sobie z tym nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast. W tym deserze nie znajdziesz cukru oraz tłuszczu, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Jeżeli chcesz przygotować wysokobiałkową wersję deseru, część mąki możesz zamienić na odżywkę białkową.

Składniki:

  • 1 batat, ok. 450 g,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 80 g mąki,
  • 35 g kakao,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki słodzika, np. erytrytol, ksylitol, stewia, może być także miód lub syrop klonowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Zacznij od obrania batata, następnie pokrój go w kostkę i ugotuj do miękkości. Zajmie to ok. 20 minut, wody nie sól. Następnie odcedź bataty, przełóż je do miski i pozostaw do wystudzenia. Dodaj obrane banany, wsyp kakao, mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i  szczyptę soli. Wszystko zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę, wszystko wymieszaj. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny do suchego patyczka.

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta