Reklama
Reklama

Gdy raz spróbujesz, będziesz wciąż myśleć o tym smaku. Słodka Patrycja zaskakuje nie tylko nazwą

Szukasz pomysłu na ciekawy deser, którym zaskoczysz gości podczas uroczystej kolacji lub urodzin? Tort bezowy Słodka Patrycja z pewnością oczaruje każde podniebienie. Kruche, lekko chrupiące blaty bezowe w połączeniu z kremową masą orzechową tworzą niezrównaną harmonię smaków.

Gdy raz zrobiłam ten deser, moi goście byli pod ogromnym wrażeniem. Słodka Patrycja zaskakuje nie tylko zabawną nazwą, ale także smakiem - połączenie czekolady i orzechów oraz uwielbianego przez miłośników słodkości mascarpone po prostu zniewala. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis.

Słodka Patrycja - lista składników

Blaty bezowe: 

Reklama
  • 6 dużych białek jajek, 
  • 250 g drobnego cukru do wypieków, 
  • 190 g zmielonych orzechów laskowych, 
  • 130 g gorzkiej czekolady, 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 
  • szczypta soli. 

Krem: 

  • 300 schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%, 
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • 50 g startej gorzkiej czekolady, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • nasionka z 1 laski wanilii. 

 Dodatkowo: 

  • kilka kostek gorzkiej czekolady, 
  • garść posiekanych orzechów laskowych. 

Słodka Patrycja - przepisy

Wszystkie składniki na blaty bezowe powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wbij białka jajek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając pianę. Następnie dodaj łyżeczkę skrobi oraz zmielone na drobno orzechy laskowe. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników. 

Przygotuj dwie duże płaskie blachy o wymiarach piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Na każdej z nich narysuj dwa okręgi o średnicy 20 cm. Masę bezową podziel na 4 części i wyłóż równo na narysowane koła. Blaty bezowe piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. 

Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą posmaruj gotowe blaty bezowe i odłóż do zastygnięcia. 

Śmietanę kremówkę i cukier puder ubij razem z ziarenkami wanilii. W drugim naczyniu lekko ubij serek mascarpone. Do ubitej kremówki dodawaj partiami serek mascarpone i delikatnie mieszaj szpatułką. Następnie dodaj ekstrakt, startą czekoladę i wymieszaj. Podziel krem na 4 części. Każdą z nich posmaruj grubą warstwą na wszystkich blatach bezowych. 

Złóż tort układając blaty na sobie. Udekoruj wierzch posiekanymi orzechami laskowymi oraz startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin włóż tort do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedna z najsmaczniejszych sałatek z kurczakiem. Cezar w odchudzonej wersji

Pieczona feta z warzywami. Idealny dodatek do ziemniaków i mięs z grilla

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery