Reklama
Reklama

Prosty tort bezowy z malinami. Goście zawsze pytają o przepis

To ciasto, gdy pojawia się na stole, zawsze wywołuje efekt wow. Tort bezowy z malinami sprawdzi się doskonale na wszystkie rodzinne uroczystości, od urodzin, po imieniny i święta. Blaty bezowe przełożone kremem. Goście z pewnością będą się zajadać, a o przepis poprosi nawet teściowa.

Podstawą tortu bezowego z malinami są oczywiście blaty bezowe. Ich przygotowanie początkującego cukiernika może nieco przerażać, jednak uspokajamy, wcale nie jest to takie trudne. Będziesz potrzebować jedynie białek, cukru, soku z cytryny i szczyptę soli. Krem zrobisz na bazie ubitej śmietanki kremówki, mascarpone i cukru. Ciasto przyzdobisz płatkami migdałów i malinami. Wychodzi tak pyszne, że na pewno zechcesz zjeść dwa kawałki. 

Sprawdź także:  Ulubione ciasto Polaków, choć to wypiek od sąsiadów. Na święta jest pozycją obowiązkową

Reklama

Przepis na tort bezowy z malinami

Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować odpowiedniej formy. Polecamy tortownicę o średnicy 23 cm. 

Składniki na blaty bezowe: 

  • 5 białek, 
  • 200 g cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • odrobina soli.

Składniki na krem: 

  • 200 g mascarpone,
  • 500 ml kremówki, 
  • 100 g cukru pudru. 

Dodatki: 

  • 200 g malin, 
  • 100 g borówek, 
  • 80 g migdałów w płatkach.

Jak zrobić tort bezowy z malinami?

Białka umieść w wysokim naczyniu i dodaj odrobinę soli. Zacznij ubijać od razu na wysokich obrotach. Kiedy piana zrobi się sztywna, dodawaj partiami cukier. Miksuj dalej na wysokich obrotach. Na koniec dodaj sok z cytryny. Piana powinna być błyszcząca.  

Przygotuj trzy arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich zrób okrąg, np. o średnicy 23 cm. Na każdym przygotowanym arkuszu papieru rozprowadż masę z białek z pomocą płaskiej szpatułki. Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza i piecz około 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i zostaw tak na około 100-110 minut.  

Teraz zrób krem. Wystarczy, że śmietankę ubijesz z cukrem pudrem, dodasz mascarpone i wszystko dokładnie połączysz. Owoce umyj i osusz. 

Teraz złóż tort bezowy z malinami. Na pierwszym blacie rozprowadź cienką warstwę kremu i borówki. Owoce powinny przyczepić się do masy. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność, układając tym razem maliny. Na trzeci blat rozprowadź pozostały krem migdałowy, posyp migdałami i udekoruj świeżymi malinami, które zostały. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pyszna przystawka na imprezę. Sałatka w muszlach makaronowych

Sałatka grecka na grilla. W takim wydaniu ma jeszcze więcej smaku

Gdy raz spróbujesz, będziesz wciąż myśleć o tym smaku. Słodka Patrycja zaskakuje nie tylko nazwą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta
Przejdź na