Prosty tort bezowy z malinami. Goście zawsze pytają o przepis
To ciasto, gdy pojawia się na stole, zawsze wywołuje efekt wow. Tort bezowy z malinami sprawdzi się doskonale na wszystkie rodzinne uroczystości, od urodzin, po imieniny i święta. Blaty bezowe przełożone kremem. Goście z pewnością będą się zajadać, a o przepis poprosi nawet teściowa.
Podstawą tortu bezowego z malinami są oczywiście blaty bezowe. Ich przygotowanie początkującego cukiernika może nieco przerażać, jednak uspokajamy, wcale nie jest to takie trudne. Będziesz potrzebować jedynie białek, cukru, soku z cytryny i szczyptę soli. Krem zrobisz na bazie ubitej śmietanki kremówki, mascarpone i cukru. Ciasto przyzdobisz płatkami migdałów i malinami. Wychodzi tak pyszne, że na pewno zechcesz zjeść dwa kawałki.
Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować odpowiedniej formy. Polecamy tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na blaty bezowe:
- 5 białek,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- odrobina soli.
Składniki na krem:
- 200 g mascarpone,
- 500 ml kremówki,
- 100 g cukru pudru.
Dodatki:
- 200 g malin,
- 100 g borówek,
- 80 g migdałów w płatkach.
Białka umieść w wysokim naczyniu i dodaj odrobinę soli. Zacznij ubijać od razu na wysokich obrotach. Kiedy piana zrobi się sztywna, dodawaj partiami cukier. Miksuj dalej na wysokich obrotach. Na koniec dodaj sok z cytryny. Piana powinna być błyszcząca.
Przygotuj trzy arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich zrób okrąg, np. o średnicy 23 cm. Na każdym przygotowanym arkuszu papieru rozprowadż masę z białek z pomocą płaskiej szpatułki. Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza i piecz około 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i zostaw tak na około 100-110 minut.
Teraz zrób krem. Wystarczy, że śmietankę ubijesz z cukrem pudrem, dodasz mascarpone i wszystko dokładnie połączysz. Owoce umyj i osusz.
Teraz złóż tort bezowy z malinami. Na pierwszym blacie rozprowadź cienką warstwę kremu i borówki. Owoce powinny przyczepić się do masy. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność, układając tym razem maliny. Na trzeci blat rozprowadź pozostały krem migdałowy, posyp migdałami i udekoruj świeżymi malinami, które zostały.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszna przystawka na imprezę. Sałatka w muszlach makaronowych
Sałatka grecka na grilla. W takim wydaniu ma jeszcze więcej smaku
Gdy raz spróbujesz, będziesz wciąż myśleć o tym smaku. Słodka Patrycja zaskakuje nie tylko nazwą