Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja
Pulpety w sosie pomidorowym to prawdziwy klasyk kuchni polskiej, po który chętnie sięgam zwłaszcza od kiedy mam dzieci. Ta potrawa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a smak odpowiada całej rodzinie - robię większą porcję i mam sycący obiad na dwa dni.
Niewiele jest sycących, pełnowartościowych obiadów, które smakują całej mojej rodzinie, dlatego, gdy już znalazłam taki przepis, chętnie do niego wracam. Te przepyszne pulpety w sosie pomidorowym to mój prawdziwy pewniak.
Chętnie robię z większej porcji na dwa dni, najczęściej łączę z ziemniakami, chociaż z makaronem także smakują świetnie.
Składniki na pulpety:
- 500 g filetu z indyka,
- 1 nieduża cebula,
- 1 czerstwa kajzerka,
- mleko (do namoczenia bułki),
- 1 jajko,
- mały pęczek koperku,
- sól i pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia).
Składniki na sos pomidorowy:
- 150 ml bulionu drobiowego,
- 350 ml passaty pomidorowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki majeranku,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- sól, pieprz, cukier (do smaku).
Namocz bułkę w mleku. Przed jej wykorzystaniem odciśnij z miąższu nadmiar mleka.
Pokrój cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości masła klarowanego.
Zmiel mięso – razem z cebulą – maszynką przez sitko o średnich oczkach. Posiekaj drobno koperek (odłóż część do dekoracji).
Połącz w misce mięso, namoczoną bułkę, cebulę, koperek i rozkłócone jajko. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją solą i pieprzem.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki.
Rozgrzej na patelni masło i obsmaż na nim krótko pulpety.
Wlej na patelnię z obsmażonymi pulpetami gorący bulion i gotuj przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Zagotuj w rondelku passatę pomidorową z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, majerankiem i słodką papryką. Przelej na patelnię z pulpetami i wymieszaj z bulionem. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Gotowe pulpety oprósz posiekanym koperkiem. Podawaj z ziemniaczanym purée, ryżem lub makaronem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy przepis na pomidory do słoików. Zimą będą jak znalazł
Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb
W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa