Reklama
Reklama

Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja

Pulpety w sosie pomidorowym to prawdziwy klasyk kuchni polskiej, po który chętnie sięgam zwłaszcza od kiedy mam dzieci. Ta potrawa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a smak odpowiada całej rodzinie - robię większą porcję i mam sycący obiad na dwa dni.

Niewiele jest sycących, pełnowartościowych obiadów, które smakują całej mojej rodzinie, dlatego, gdy już znalazłam taki przepis, chętnie do niego wracam. Te przepyszne pulpety w sosie pomidorowym to mój prawdziwy pewniak. 

Chętnie robię z większej porcji na dwa dni, najczęściej łączę z ziemniakami, chociaż z makaronem także smakują świetnie.

Pulpety w sosie pomidorowym - lista składników

Składniki na pulpety: 

Reklama
  • 500 g filetu z indyka,  
  • 1 nieduża cebula, 
  • 1 czerstwa kajzerka, 
  • mleko (do namoczenia bułki), 
  • 1 jajko, 
  • mały pęczek koperku, 
  • sól i pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Składniki na sos pomidorowy: 

  • 150 ml bulionu drobiowego, 
  • 350 ml passaty pomidorowej, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki majeranku, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,  
  • sól, pieprz, cukier (do smaku). 

Pulpety w sosie pomidorowym - przepis

Namocz bułkę w mleku. Przed jej wykorzystaniem odciśnij z miąższu nadmiar mleka. 

Pokrój cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości masła klarowanego. 

Zmiel mięso – razem z cebulą – maszynką przez sitko o średnich oczkach. Posiekaj drobno koperek (odłóż część do dekoracji). 

Połącz w misce mięso, namoczoną bułkę, cebulę, koperek i rozkłócone jajko. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją solą i pieprzem.  

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. 

Rozgrzej na patelni masło i obsmaż na nim krótko pulpety. 

Wlej na patelnię z obsmażonymi pulpetami gorący bulion i gotuj przez kilka minut, co pewien czas mieszając. 

Zagotuj w rondelku passatę pomidorową z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, majerankiem i słodką papryką. Przelej na patelnię z pulpetami i wymieszaj z bulionem. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. 

Gotowe pulpety oprósz posiekanym koperkiem. Podawaj z ziemniaczanym purée, ryżem lub makaronem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy przepis na pomidory do słoików. Zimą będą jak znalazł

Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb

W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa

INTERIA.PL