Reklama
Reklama

Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Nie musisz godzinami stać przy kuchni

Dzień Wszystkich Świętych nierzadko staje się okazją do spotkania z krewnymi. Uroczysty obiad po powrocie z cmentarza to dla wielu osób rodzinna tradycja. Co wówczas przygotować? Najlepiej postawić na rozgrzewające i sycące potrawy, których przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jedną z nich jest aromatyczny gulasz drobiowy. Sprawdź przepis!

Co na obiad na Wszystkich Świętych?

W dzień Wszystkich Świętych Polacy w całym kraju tłumnie ruszają na cmentarze, by uczcić pamięć swoich zmarłych bliskich. Wiele osób organizuje wówczas rodzinne spotkania, w których trakcie wspomina się krewnych, którzy odeszli. 

Podczas rodzinnej uroczystości z okazji dnia Wszystkich Świętych warto zadbać o to, by przygotowany obiad był rozgrzewający i pożywny. Co istotne – po powrocie z cmentarza nie każdy ma czas na wielogodzinne przyrządzanie posiłku w kuchni. Warto wówczas postawić na proste i sprawdzone przepisy. 

Jedną z wartych uwagi propozycji na uroczysty obiad jest gulasz drobiowy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mięso z indyka lub kurczaka. Aromatyczny gulasz z pewnością rozgrzeje zmarzniętych po długim spacerze gości.

Reklama

Przeczytaj też: Tym razem nie będzie kotletów. Na Wszystkich Świętych podam schab w zupełnie innym wydaniu

Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych

W jaki sposób zabrać się za gotowanie gulaszu z indyka lub kurczaka? Najpierw należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Jeśli spodziewamy się większej liczby gości, to wówczas warto użyć ich dwukrotnej ilości. Oto lista niezbędnych produktów: 

  • 450 g filetu z piersi indyka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 duża cebula lub 2 małe;
  • 250 ml passaty pomidorowej; 
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego; 
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki;
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki (można pominąć, jeśli nie przepadamy za ostrym); 
  • 1,5 łyżeczki majeranku; 
  • 2 listki laurowe; 
  • sól i pieprz; 
  • mąka pszenna do obtoczenia kawałków indyka; 
  • olej rzepakowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw kroimy fileta z indyka na mniejsze kawałki, oczyszczając go uprzednio z ewentualnych błonek i twardszych przerostów. Wkładamy je do miski, a następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na 15 minut. 
  2. Teraz zabieramy się za obtaczanie kawałków indyka w mące pszennej. Następnie smażymy go na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż się ładnie zarumieni. Potem zdejmujemy go i odkładamy na jakiś czas. 
  3. Przygotowujemy warzywa. Papryki myjemy i tniemy na niewielkie kawałki. Z kolei cebulę kroimy w drobną kostkę. Uzupełniamy patelnię, na której smażyliśmy indyka, niewielką ilością oleju, a następnie wrzucamy na nią cebulę i paprykę. Dodajemy rozgniecione przez praskę ząbki czosnku.  
  4. Smażymy wszystko przez kilka minut, a następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy wcześniej podsmażonego indyka. Do gulaszu wrzucamy listki laurowe oraz majeranek.
  5. Ustawiamy wolny ogień i dusimy nasz gulasz pod przykryciem przez około 20-25 minut, do momentu, aż mięso zmięknie. Następnie dolewamy passatę pomidorową i dusimy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie danie powinno być gotowe. 

Gulasz z indyka jest szybki i nieskomplikowany w przygotowaniu. To aromatyczna i rozgrzewająca potrawa, która stanowi idealną propozycją na uroczysty obiad we Wszystkich Świętych. 

Z czym podać obiad?

Gulasz drobiowy warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Idealnie sprawdzi się tutaj kasza gryczana lub jęczmienna bądź gotowane ziemniaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by owo danie serwować również z wiejskim chlebem

A co, jeśli chodzi o surówki? Do gulaszu z indyka warto przygotować surówkę z marchewki z chrzanem, surówkę na bazie selera lub popularnego Coleslawa. Idealnie sprawdzą się także różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw – na przykład sałatka z pomidorami, rukolą, czerwoną cebulą oraz ziołowym sosem z niewielką ilością miodu.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gulasz