Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Nie musisz godzinami stać przy kuchni
Dzień Wszystkich Świętych nierzadko staje się okazją do spotkania z krewnymi. Uroczysty obiad po powrocie z cmentarza to dla wielu osób rodzinna tradycja. Co wówczas przygotować? Najlepiej postawić na rozgrzewające i sycące potrawy, których przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jedną z nich jest aromatyczny gulasz drobiowy. Sprawdź przepis!
W dzień Wszystkich Świętych Polacy w całym kraju tłumnie ruszają na cmentarze, by uczcić pamięć swoich zmarłych bliskich. Wiele osób organizuje wówczas rodzinne spotkania, w których trakcie wspomina się krewnych, którzy odeszli.
Podczas rodzinnej uroczystości z okazji dnia Wszystkich Świętych warto zadbać o to, by przygotowany obiad był rozgrzewający i pożywny. Co istotne – po powrocie z cmentarza nie każdy ma czas na wielogodzinne przyrządzanie posiłku w kuchni. Warto wówczas postawić na proste i sprawdzone przepisy.
Jedną z wartych uwagi propozycji na uroczysty obiad jest gulasz drobiowy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mięso z indyka lub kurczaka. Aromatyczny gulasz z pewnością rozgrzeje zmarzniętych po długim spacerze gości.
Przeczytaj też: Tym razem nie będzie kotletów. Na Wszystkich Świętych podam schab w zupełnie innym wydaniu
W jaki sposób zabrać się za gotowanie gulaszu z indyka lub kurczaka? Najpierw należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Jeśli spodziewamy się większej liczby gości, to wówczas warto użyć ich dwukrotnej ilości. Oto lista niezbędnych produktów:
- 450 g filetu z piersi indyka;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 1 duża cebula lub 2 małe;
- 250 ml passaty pomidorowej;
- 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki;
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki (można pominąć, jeśli nie przepadamy za ostrym);
- 1,5 łyżeczki majeranku;
- 2 listki laurowe;
- sól i pieprz;
- mąka pszenna do obtoczenia kawałków indyka;
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- Najpierw kroimy fileta z indyka na mniejsze kawałki, oczyszczając go uprzednio z ewentualnych błonek i twardszych przerostów. Wkładamy je do miski, a następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na 15 minut.
- Teraz zabieramy się za obtaczanie kawałków indyka w mące pszennej. Następnie smażymy go na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż się ładnie zarumieni. Potem zdejmujemy go i odkładamy na jakiś czas.
- Przygotowujemy warzywa. Papryki myjemy i tniemy na niewielkie kawałki. Z kolei cebulę kroimy w drobną kostkę. Uzupełniamy patelnię, na której smażyliśmy indyka, niewielką ilością oleju, a następnie wrzucamy na nią cebulę i paprykę. Dodajemy rozgniecione przez praskę ząbki czosnku.
- Smażymy wszystko przez kilka minut, a następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy wcześniej podsmażonego indyka. Do gulaszu wrzucamy listki laurowe oraz majeranek.
- Ustawiamy wolny ogień i dusimy nasz gulasz pod przykryciem przez około 20-25 minut, do momentu, aż mięso zmięknie. Następnie dolewamy passatę pomidorową i dusimy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie danie powinno być gotowe.
Gulasz z indyka jest szybki i nieskomplikowany w przygotowaniu. To aromatyczna i rozgrzewająca potrawa, która stanowi idealną propozycją na uroczysty obiad we Wszystkich Świętych.
Gulasz drobiowy warto podawać z odpowiednimi dodatkami. Idealnie sprawdzi się tutaj kasza gryczana lub jęczmienna bądź gotowane ziemniaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by owo danie serwować również z wiejskim chlebem.
A co, jeśli chodzi o surówki? Do gulaszu z indyka warto przygotować surówkę z marchewki z chrzanem, surówkę na bazie selera lub popularnego Coleslawa. Idealnie sprawdzą się także różnego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw – na przykład sałatka z pomidorami, rukolą, czerwoną cebulą oraz ziołowym sosem z niewielką ilością miodu.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zapomniałam już o klasycznej jarzynowej, to ulepszona wersja. Mój mąż wciąż prosi, żebym zrobiła
Zamiast smażyć, zrób kremową pastę. Chroni przed anemią, poprawia wzrok i przyspiesza regenerację
Takiego kalafiora jeszcze nie jadłeś. W sosie pomidorowym smakuje obłędnie