Reklama
Reklama

Goście wyjedzą do ostatniego. Nie ma lepszych koreczków na imprezę

Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę? Przygotuj koreczki z pieczonej cukinii. To bardzo prosty i szybki sposób na oryginalne, smakowite danie typu finger food. Paski upieczonej cukinii możesz połączyć z dowolnymi dodatkami, np. z ogórkiem konserwowym, cheddarem, łososiem. Poniżej znajdziesz przepis na przykładowe zestawienie. Modyfikuj je wedle uznania.

Koreczki z pieczonej cukinii na imprezę

Koreczki z pieczonej cukinii zrobią furorę na przyjęciu za każdym razem. Są lekkie, a jednocześnie sycące i pełne smaku. Ich największy atut to uniwersalność, ponieważ cukinię można nadziać różnymi farszami (od serka ziołowego i suszonych pomidorów po hummus czy mozzarellę z bazylią). Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie, a ty możesz mieć 3 dania w 1. Do tego koreczki wyglądają efektownie, tym bardziej jeśli podasz je na eleganckiej tacy. 

Dużym plusem jest to, że takie roladki z cukinii nie wymagają sztućców ani brudzenia rąk - wystarczy chwycić wbitą wykałaczkę i zjeść, nawet stojąc daleko od stołu i rozmawiając z innymi. To idealny przepis na przekąskę bankietową, na domówkę i wszelkie spotkania, gdzie chcesz zaserwować coś dobrego na jeden kęs.

Reklama

Koreczki z pieczonej cukinii - przepis

Składniki:

  • 2 cukinie, 
  • 1/2 papryki, 
  • małe awokado, 
  • kulka mozzarelli,
  • kilkanaście listków bazylii, 
  • kilkanaście listków rukoli, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Umyj cukinie i odetnij z nich końce. Długim, ostrym nożem pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm. Jeśli cukinie są duże, możesz pokroić je w skos (tak, by uzyskać dość długie plastry). Posyp plastry solą i odłóż na kilkanaście minut.

Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym i przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem. Spryskaj oliwą. Oprósz ziołami, papryką i pieprzem. 

Wstaw cukinię do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni. Przestudź. 

Przygotuj wybrane składniki. Pokrój na niewielkie kawałki paprykę, awokado i mozzarellę.  

Ułóż po kawałku każdego z produktów na początku każdego paska cukinii. Dołóż po listku bazylii i rukoli. Zwiń pasek cukinii w roladkę wokół farszu. Zepnij wykałaczką. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obowiązkowa sałatka na grillu. Pasuje idealnie do karkówki, skrzydełek czy ziemniaków

W piątek zrobię naleśniki z tym oryginalnym nadzieniem. Smakują wyśmienicie, nie da się pominąć dokładki

Szybkie ciasto cynamonowe na weekend. Ma tylko sześć składników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | roladki | cukinia | impreza