Goście wyjedzą do ostatniego. Nie ma lepszych koreczków na imprezę
Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę? Przygotuj koreczki z pieczonej cukinii. To bardzo prosty i szybki sposób na oryginalne, smakowite danie typu finger food. Paski upieczonej cukinii możesz połączyć z dowolnymi dodatkami, np. z ogórkiem konserwowym, cheddarem, łososiem. Poniżej znajdziesz przepis na przykładowe zestawienie. Modyfikuj je wedle uznania.
Koreczki z pieczonej cukinii zrobią furorę na przyjęciu za każdym razem. Są lekkie, a jednocześnie sycące i pełne smaku. Ich największy atut to uniwersalność, ponieważ cukinię można nadziać różnymi farszami (od serka ziołowego i suszonych pomidorów po hummus czy mozzarellę z bazylią). Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie, a ty możesz mieć 3 dania w 1. Do tego koreczki wyglądają efektownie, tym bardziej jeśli podasz je na eleganckiej tacy.
Dużym plusem jest to, że takie roladki z cukinii nie wymagają sztućców ani brudzenia rąk - wystarczy chwycić wbitą wykałaczkę i zjeść, nawet stojąc daleko od stołu i rozmawiając z innymi. To idealny przepis na przekąskę bankietową, na domówkę i wszelkie spotkania, gdzie chcesz zaserwować coś dobrego na jeden kęs.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1/2 papryki,
- małe awokado,
- kulka mozzarelli,
- kilkanaście listków bazylii,
- kilkanaście listków rukoli,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Umyj cukinie i odetnij z nich końce. Długim, ostrym nożem pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 5 mm. Jeśli cukinie są duże, możesz pokroić je w skos (tak, by uzyskać dość długie plastry). Posyp plastry solą i odłóż na kilkanaście minut.
Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym i przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem. Spryskaj oliwą. Oprósz ziołami, papryką i pieprzem.
Wstaw cukinię do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni. Przestudź.
Przygotuj wybrane składniki. Pokrój na niewielkie kawałki paprykę, awokado i mozzarellę.
Ułóż po kawałku każdego z produktów na początku każdego paska cukinii. Dołóż po listku bazylii i rukoli. Zwiń pasek cukinii w roladkę wokół farszu. Zepnij wykałaczką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obowiązkowa sałatka na grillu. Pasuje idealnie do karkówki, skrzydełek czy ziemniaków
Szybkie ciasto cynamonowe na weekend. Ma tylko sześć składników