Gotuję kaszę, kroję ulubione warzywa, polewam dressingiem. Lepszego lunchu do pracy nie ma
Dobre przepisy na lekkie lunche są na wagę złota - ta pyszna sałatka z kuskusem to mój ulubiony pomysł na zdrowy posiłek do pracy. Kiedy zrobiłam ją raz, wiedziałam, że będę do niej wracać, moje koleżanki z biura szybko wzięły ode mnie przepis.
Ta pyszna sałatka z kuskusem jest pełna kolorów i smaków. To idealny wybór na szybki obiad, lekką kolację lub pożywny lunch. Kuskus, delikatny i puszysty, doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami. Soczyste papryki w trzech kolorach – czerwonej, żółtej i zielonej – wnoszą słodycz i odrobinę świeżości, a dodatkowo prezentuje się naprawdę pięknie.
Sałatka z kuskusem jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również pełna wartości odżywczych, co czyni ją pyszną propozycją dla osób dbających o linię i kondycję fizyczną. Wystarczy kilka chwil w kuchni, aby stworzyć to wyjątkowe danie.
Kuskus:
- 180 g kaszy kuskus,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki soli.
Warzywa:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona,
- 2 szalotki,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 50 g rodzynek sułtańskich,
- 1 garść natki pietruszki.
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie już ugotowany, dodaj sól oraz masło i wymieszaj całość.
Przygotuj warzywa.
Wszystkie papryki oczyść i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w niewielką kostkę.
Szalotki obierz i pokrój je w plasterki.
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Złóż sałatkę.
Do miski sałatkowej włóż kaszę kuskus. Posyp ją wszystkimi przygotowanymi warzywami i rodzynkami.
Całość zalej dressingiem.
Pyszną sałatkę z kuskusem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu
Zamiast kupować, zrób w domu. Chrupiący chleb z gara lepszy niż z piekarni