Reklama
Reklama

Gotuję kaszę, kroję ulubione warzywa, polewam dressingiem. Lepszego lunchu do pracy nie ma

Dobre przepisy na lekkie lunche są na wagę złota - ta pyszna sałatka z kuskusem to mój ulubiony pomysł na zdrowy posiłek do pracy. Kiedy zrobiłam ją raz, wiedziałam, że będę do niej wracać, moje koleżanki z biura szybko wzięły ode mnie przepis.

Ta pyszna sałatka z kuskusem jest pełna kolorów i smaków. To idealny wybór na szybki obiad, lekką kolację lub pożywny lunch. Kuskus, delikatny i puszysty, doskonale komponuje się z chrupiącymi warzywami. Soczyste papryki w trzech kolorach – czerwonej, żółtej i zielonej – wnoszą słodycz i odrobinę świeżości, a dodatkowo prezentuje się naprawdę pięknie. 

Sałatka z kuskusem jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również pełna wartości odżywczych, co czyni ją pyszną propozycją dla osób dbających o linię i kondycję fizyczną. Wystarczy kilka chwil w kuchni, aby stworzyć to wyjątkowe danie. 

Reklama

Pyszna sałatka z kuskusem - lista składników

Kuskus: 

  • 180 g kaszy kuskus, 
  • 1 łyżka masła, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Warzywa: 

  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 1 papryka zielona, 
  • 2 szalotki, 
  • ½ pęczka szczypiorku, 
  • 50 g rodzynek sułtańskich, 
  • 1 garść natki pietruszki. 

Dressing: 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Pyszna sałatka z kuskusem - przepis

Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie już ugotowany, dodaj sól oraz masło i wymieszaj całość. 

Przygotuj warzywa. 

Wszystkie papryki oczyść i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w niewielką kostkę. 

Szalotki obierz i pokrój je w plasterki. 

Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekaj. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. 

Złóż sałatkę. 

Do miski sałatkowej włóż kaszę kuskus. Posyp ją wszystkimi przygotowanymi warzywami i rodzynkami. 

Całość zalej dressingiem. 

Pyszną sałatkę z kuskusem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu

Kształt śliwki, smak podobny wiśni, a powidła wychodzą boskie. Niektórzy mają w ogrodach i zostawiają ptakom

Zamiast kupować, zrób w domu. Chrupiący chleb z gara lepszy niż z piekarni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki