Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil
Sałatki to świetna propozycja na pyszny lunch lub lekkostrawną kolację. Szczególnie dobre są te, które sycą na długo, ale nie obciążają układu pokarmowego. Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, suszonymi pomidorami i fetą to połączenie dobrego smaku i wartości odżywczych. Prosta i szybka, a przy okazji zdrowa.
Kuskus perłowy to rodzaj makaronu z pszenicy durum, który wciąż nie jest w Polsce znany tak dobrze, jak jego drobna odmiana. Zdecydowanie jednak warto włączać go do diety, ponieważ pod względem zawartości składników odżywczych przewyższa inne tego typu produkty. Jest dobrym źródłem błonnika, białka roślinnego, a przy tym ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Jego lekko orzechowy smak czyni go bardzo ciekawą bazą do sałatek czy dań jednogarnkowych. Przekonaj się o tym, przygotowując smakowitą sałatkę z kuskusem perłowym, ciecierzycą, fetą i suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 200 g perłowej kaszy kuskus,
- puszka ciecierzycy (400 g),
- 8 suszonych pomidorów,
- 100 g sera feta,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- sól i pieprz (do smaku),
- garść świeżych listków mięty,
- kilka ździebeł szczypiorku.
Sposób wykonania:
Ugotuj perłowy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedź ciecierzycę z zalewy i opłucz wodą na durszlaku. Osusz.
Pokrój na niewielkie kawałki suszone pomidory. Pokrusz ser feta. Rozdrobnij listki mięty. Posiekaj szczypiorek.
Przygotuj dressing do sałatki. Połącz oliwę z oliwek z sokiem cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i płatkami chili.
Połącz wszystkie składniki sałatki w misce. Wymieszaj. Zalej dressingiem, dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz listkami mięty i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka z kuskusem perłowym nie musi się "przegryzać". Podaj ją od razu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast skomplikowanych deserów, przygotuj Jeżynowiec. Smakuje każdemu
Delikatny, świeży i soczysty sos ze świeżych ogórków. Na grillu zawsze robi furorę
Na Podkarpaciu jadano zamiast chleba. Odkąd dostałam przepis, robię regularnie