Grzyby po kaszubsku to nr 1 wśród imprezowych przekąsek. Przepis rozdałam już rodzinie i znajomym
Temperatury powoli spadają, a wielu grzybiarzy uważa, że to już ostatni moment na obfite zbiory. Z tego powodu podpowiadamy nowy sposób na przygotowanie grzybów do słoików, aby móc cieszyć się ich smakiem przez długie zimowe miesiące. Jeśli uda ci się odnieść sukces podczas ostatnich grzybobrań w tym sezonie, koniecznie przetestuj ten przepis.
Grzyby po kaszubsku to świetna przekąska, które najlepiej sprawdza się podczas imprez i wizyt gości. Ten przepis będzie idealnie komponował się z większością potraw. Wypróbuj go, szczególnie jeśli brakuje ci pomysłu, do czego możesz wykorzystać grzyby.
W okresie świątecznym rekordy popularności biją śledzie po kaszubsku. To ryba w pysznym sosie, który przygotowywany jest na bazie przypraw oraz przecieru pomidorowego. Warto zainspirować się tą popularną potrawą i przenieść jej smak do innych dań.
Właśnie dlatego polecamy grzyby po kaszubsku. Czyli ugotowane leśne okazy w aromatycznym, kwaśno-słodkim sosie. Potrawa jest bardzo prosta do zrobienia i polega na prawidłowym przygotowaniu grzybów, podsmażeniu cebulki i stworzeniu zalewy. Te trzy kroki wystarczą, aby uzyskać pyszny specjał.
Jedynym minusem jest to, że nie wytrzyma on zbyt długo. Po przygotowaniu grzybów po kaszubsku należy je zjeść w przeciągu kilku dni. Jeśli zależy nam na uzyskaniu przetworu, który wytrzyma przez długie zimowe miesiące, konieczne będzie przeprowadzenie procesu tyndalizacji.
Zobacz także: Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy
Składniki:
- 600 g grzybów,
- 2 cebule,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 6 łyżek oliwy,
- szklanka wody,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Grzyby dokładnie oczyszczamy ze wszelkich pozostałości ściółki oraz piasku. Płuczemy je kilka razy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, porządnie solimy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odcedzamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z oliwą. Kiedy będzie porządnie podsmażona, dodajemy ją do ugotowanych grzybów i razem mieszamy.
Przechodzimy do przygotowania zalewy. Wlewamy do garnka wodę, dodajemy cukier, paprykę i koncentrat pomidorowy. Stawiamy na ogniu, a kiedy całość się zagotuje, a składniki będą połączone, dodajemy do nich grzyby z cebulą i dusimy razem przez 5-7 minut. Następnie przekładamy je do wyparzonych słoiczków, porządnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Kiedy ostygną, przekładamy do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia