Herbatniki przekładam kremem, dodaję owoce. Letni hit bez pieczenia, banalnie prosty
Letnia chmurka to pyszne, lekkie i efektowne ciasto bez pieczenia, które składa się z warstw herbatników, puszystego kremu, owocowej konfitury i wiórków kokosowych. Idealne na letnie przyjęcia i rodzinne spotkania – robi wrażenie, a przygotujesz je w kilka chwil!
- 300 g herbatników (najlepiej maślanych lub pełnoziarnistych),
- 300 ml śmietanki 30%,
- 250 g mascarpone,
- garść wiórków kokosowych,
- słoik konfitury malinowej,
- maliny i inne owoce do dekoracji (np. borówki, jeżyny, truskawki).
W misce ubij śmietankę na sztywno. Dodaj mascarpone i miksuj tylko do połączenia składników. Krem ma być gładki i puszysty. Wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na dnie formy ułóż warstwę herbatników. Następnie wyłóż: 1/4 kremu, herbatniki, 1/4 kremu, konfiturę malinową, herbatniki, 1/4 kremu, herbatniki i ponownie krem. Udekoruj całość owocami.
Włóż do lodówki na kilka godzin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mieszam mięso mielone z pieczarkami i zawijam w cukinię. Mam na obiad roladki palce lizać
Zielona sałatka na grilla z bobem. Prosty przepis pełny białka
Wilgotny biszkopt i aksamitny krem. Wcale nie wychodzi przesłodzony