Idealna babka wielkanocna. Delikatna, mięciutka jak puch i prosta do zrobienia
Prawdopodobnie mało jest osób, które wyobrażają sobie święta wielkanocne bez tradycyjnej babki. Do jej zrobienia warto posłużyć się nieskomplikowanym przepisem. Dzięki temu ów wypiek mogą przygotować nawet te osoby, które nie są zbyt doświadczone w sztuce kulinarnej. Babka wyjdzie puszysta i wilgotna, czyli taka, jak każdy lubi.
Babka wielkanocna to tradycyjny wypiek, który od lat gości na świątecznych stołach Polek i Polaków. Historia babki sięga końca XVII wieku – wówczas piekło się ją w Rzeczpospolitej Oboja Narodów. Z czasem specjał zawędrował również do innych krajów Europy. Tradycyjnie babkę wielkanocną przygotowywano w Wielki Piątek. Jeszcze przed erą piekarników elektrycznych, babki piekło się w piecach opalanych drewnem.
Upieczoną babkę często upiększa się rozmaitymi dekoracjami. Do tego celu wykorzystywany jest przede wszystkim lukier, cukier puder, czekolada bądź suszone kwiaty. Dzięki temu babka wielkanocna nie tylko pysznie smakuje, ale również wygląda świetnie.
Przeczytaj też: Mistrzowski przepis na babkę na oleju. Jest tak dobra, że robię nie tylko na Wielkanoc
Chcąc przygotować babkę wielkanocną, dobrze jest skorzystać z prostego przepisu, z którego ów specjał wyjdzie delikatny i mięciutki jak puch. Do przyrządzenia tego świątecznego wypieku potrzebne będą:
- 320 g mąki pszennej tortowej,
- 6 średniej wielkości jajek,
- 250 g masła (1 i ćwierć kostki),
- 220 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- niewielka ilość masła do posmarowania formy.
Sposób przygotowania babki wielkanocnej nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować według receptury, krok po kroku. Warto wcześniej wyjąć składniki z lodówki, by były w temperaturze pokojowej – dzięki temu łatwiej się połączą.
- Najpierw należy zaopatrzyć się w miskę, do której przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy całość.
- Bierzemy drugą, nieco większą miskę i za pomocą miksera ucieramy w niej masło z cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Gdy masa stanie się puszysta, dodajemy do niej po jednym jajku (miksujemy na niskich obrotach). Następnie stopniowo uzupełniamy masę wcześniej przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (najlepiej po jednej łyżce). Mieszamy do momentu, aż całość stanie się jednolita.
- Bierzemy formę do babki wielkanocnej i wysmarowujemy ją porządnie masłem. Następnie wlewamy do niej przygotowaną wcześniej masę.
- Babkę wielkanocną pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40–45 minut (grzanie góra–dół). Po tym czasie powinna być już gotowa (możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem).
Po wyciągnięciu i ostudzeniu babki warto ją jeszcze udekorować. Można to zrobić za pomocą cukru pudru lub przyrządzić słodki lukier bądź polewę czekoladową.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Syci i rozgrzewa. Zupa meksykańska jest łatwa do zrobienia, a przepyszna
Ten przepis przywołuje wiosnę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest przepyszna
Domowy majonez z gotowanych jajek. Zawsze robię na Wielkanoc