Reklama
Reklama

Idealna do świeżego pieczywa, ciast i ciasteczek. Tak dobrej marmolady jeszcze nie jadłam

Twarde i kwaśne owoce pigwy nie mają wielu fanów. Często wynika to z faktu, że nie wiadomo, w jaki sposób je przygotować, aby zachwycały smakiem oraz aromatem. Na szczęście są sprawdzone sposoby, dzięki którym te niedoceniane owoce zamienią się w ulubiony dodatek do naleśników, kanapek czy herbaty. Poznaj przepis na pyszną marmoladę, który sprawi, że już nigdy nie pogardzisz pigwą.

Surowa pigwa nie zachęca do jedzenia. Wystarczy jednak poddać ją obróbce, a nabierze całkiem nowego charakteru. Przekonaj się, dlaczego warto przygotować z jej dodatkiem przetwory na zimę — okazuje się, że te owoce mają w sobie mnóstwo cennych właściwości, które przydadzą się szczególnie podczas chłodniejszych dni.

Sprawdź także: Ognisty Cydr na odporność i zdrowie przez całą zimę. Działa lepiej niż witaminy z apteki

Pigwa — owoc pełen witamin

Pigwa kryje w sobie mnóstwo zalet, o których nie warto zapominać szczególnie jesienią i zimą. Te owoce to zastrzyk witamin i minerałów, który wzmocni nasz organizm i ochroni przed wieloma dolegliwościami. Znajdziemy w nich przede wszystkim pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Wspomaga on procesy trawienne i zwiększa poczucie sytości po posiłku. Dzięki temu może pomagać w odchudzaniu i usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki niemu pigwa jest niezwykle wdzięcznym owocem w obróbce — naturalna zawartość pektyn sprawia, że marmolada szybko gęstnieje, a jej konsystencja nie musi być ulepszana za pomocą sztucznych dodatków.

W składzie pigwy znajdziemy mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest to m.in. żelazo, potas, miedź, mangan, witamina C, A, B1, B2, B6 oraz karotenoidy. Posiada również szereg flawonoidów oraz polifenoli, dzięki którym wykazuje właściwości antyoksydacyjne. To właśnie one odpowiadają za łagodzenie stanów zapalnych oraz zmniejszenie ryzyka występowania różnego rodzaju chorób, również tych o przewlekłym charakterze. Spożywanie owoców pigwy wspiera działanie układu odpornościowego, a właściwości przeciwbakteryjne sprawiają, że wzmocni organizm w przypadku przeziębień czy grypy.

Pigwa zawiera także witaminę A, która pomaga dbać o zdrowy wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Z kolei kompleks witamin z grupy B wzmocni układ nerwowy i krwionośny.

Zdrowotne właściwości pigwy to wystarczający powód, aby włączyć ją do naszej diety. Aby docenić również smak owocu, warto przygotować z niego przetwory na zimę. My polecamy przepis na pyszną marmoladę, która sprawdzi się na każdą okazję.

Marmolada z pigwy. Słodka, gęsta i idealna na zimę

Do przygotowania najlepszej marmolady z pigwy będziemy potrzebować:

  • 1,6 kg owoców pigwy,
  • 1 cytryny,
  • 1,5 l wody,
  • 1 kg cukru.

Pigwę dokładnie umyj, a następnie osusz.  Nie musisz obierać owoców ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Cytrynę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Do dużego garnka wrzuć pigwę oraz cytrynę, a następnie dodaj do owoców wodę. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45-50 minut — do momentu, aż owoce zmiękną. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu, lekko przestudź i zmiksuj całość na gładki krem. Następnie przetrzyj powstałą masę przez gęste sitko.

Powstały przecier przełóż do garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodaj do niego cukier i gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Co jakiś czas mieszaj, aby gęstsza masa nie pozostała przy dnie. Uważaj również, aby marmolada się nie przypaliła. Gotuj ją przez ok. 4 godziny. Będzie gotowa do przełożenia do słoików, kiedy jej objętość zmniejszy się o ok. 1/3, kolor będzie ciemny, a konsystencja gęsta.

Gotową marmoladę nałóż do wyparzonych słoiczków, porządnie zakręć i pozostaw do ostygnięcia do góry dnem. Kiedy będą zimne, przełóż do chłodnego i ciemnego miejsca.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | dżemy