Reklama
Reklama

Idealne ciasteczka do kawy i herbaty, nie ma lepszych. Chrupią, aż miło

Ciasteczka Sikorki to wyjątkowy wypiek – kruche ciasto skrywa migdałowo-kakaowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzają się jako słodka przekąska do kawy i herbaty.

Najlepsze są takie ciasteczka, które chrupią, aż miło. Nic dziwnego, że dzieciaki je uwielbiają, ale i dorośli bardzo chętnie jedzą do kawy czy herbaty, a zwykle na jednym się nie kończy. Ciasteczka Sikorki są przepyszne, proste do przygotowania i znikają w moment. Warto od razu zrobić dwie porcje.

Ciasteczka Sikorki - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:

Ciasto: 

  • 370 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła, 
  • 120 g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 40 ml wody. 

Nadzienie: 

  • 250 ml wody 
  • 185 g zmielonych migdałów, 
  • 40 g kakao w proszku, 
  • 80 g cukru, 
  • 30 g mąki pszennej, 
  • skórka z połowy cytryny, 
  • ¼ łyżeczki cynamonu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania, 
  • cukier puder do posypania. 

Ciasteczka Sikorki - przepis

Mąkę i masło umieść w robocie kuchennym wyposażonym w ostrze i rozdrabniaj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 

Dodaj cukier, jajko i wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiego i jednorodnego ciasta. Przykryj je folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. 

Przygotuj nadzienie. 

Do garnka włóż zmielone migdały, kakao, wodę, cukier, startą skórkę cytrynową i wodę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając. 

Zdejmij nadzienie z ognia i wsyp mąkę. Wymieszaj, a następnie również przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. 

Przygotuj ciasteczka. 

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Za pomocą foremki wytnij okręgi o średnicy ok. 12 cm. Alternatywnie możesz pokroić je nożem na prostokąty o wymiarach ok. 8x10 cm. 

Na każdy placek nakładaj 1-2 łyżeczki nadzienia, a następnie zlep je w palcach, w sposób przypominający zlepianie pierogów. 

Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie posmaruj je cienko rozbełtanym jajkiem. Piecz je przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. 

 Ciasteczka Sikorki odstaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już nie obtaczam mielonych w bułce tartej. W tej wersji są zdrowsze i chrupią aż miło

Sałatka z kaszą gryczaną na odchudzanie. Prosty przepis, kilogramy szybko lecą w dół

Szybki placek z masłem orzechowym na weekend. Prosty przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka