Idealne ciasteczka do kawy i herbaty, nie ma lepszych. Chrupią, aż miło
Ciasteczka Sikorki to wyjątkowy wypiek – kruche ciasto skrywa migdałowo-kakaowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzają się jako słodka przekąska do kawy i herbaty.
Najlepsze są takie ciasteczka, które chrupią, aż miło. Nic dziwnego, że dzieciaki je uwielbiają, ale i dorośli bardzo chętnie jedzą do kawy czy herbaty, a zwykle na jednym się nie kończy. Ciasteczka Sikorki są przepyszne, proste do przygotowania i znikają w moment. Warto od razu zrobić dwie porcje.
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 120 g cukru,
- 1 jajko,
- 40 ml wody.
Nadzienie:
- 250 ml wody
- 185 g zmielonych migdałów,
- 40 g kakao w proszku,
- 80 g cukru,
- 30 g mąki pszennej,
- skórka z połowy cytryny,
- ¼ łyżeczki cynamonu.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania,
- cukier puder do posypania.
Mąkę i masło umieść w robocie kuchennym wyposażonym w ostrze i rozdrabniaj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dodaj cukier, jajko i wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiego i jednorodnego ciasta. Przykryj je folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Przygotuj nadzienie.
Do garnka włóż zmielone migdały, kakao, wodę, cukier, startą skórkę cytrynową i wodę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając.
Zdejmij nadzienie z ognia i wsyp mąkę. Wymieszaj, a następnie również przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
Przygotuj ciasteczka.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Za pomocą foremki wytnij okręgi o średnicy ok. 12 cm. Alternatywnie możesz pokroić je nożem na prostokąty o wymiarach ok. 8x10 cm.
Na każdy placek nakładaj 1-2 łyżeczki nadzienia, a następnie zlep je w palcach, w sposób przypominający zlepianie pierogów.
Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie posmaruj je cienko rozbełtanym jajkiem. Piecz je przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Ciasteczka Sikorki odstaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Już nie obtaczam mielonych w bułce tartej. W tej wersji są zdrowsze i chrupią aż miło
Sałatka z kaszą gryczaną na odchudzanie. Prosty przepis, kilogramy szybko lecą w dół
Szybki placek z masłem orzechowym na weekend. Prosty przepis