Reklama
Reklama

Idealne ciasteczka do kawy i herbaty, nie ma lepszych. Chrupią, aż miło

Ciasteczka Sikorki to wyjątkowy wypiek – kruche ciasto skrywa migdałowo-kakaowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzają się jako słodka przekąska do kawy i herbaty.

Najlepsze są takie ciasteczka, które chrupią, aż miło. Nic dziwnego, że dzieciaki je uwielbiają, ale i dorośli bardzo chętnie jedzą do kawy czy herbaty, a zwykle na jednym się nie kończy. Ciasteczka Sikorki są przepyszne, proste do przygotowania i znikają w moment. Warto od razu zrobić dwie porcje.

Ciasteczka Sikorki - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:

Ciasto: 

  • 370 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła, 
  • 120 g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 40 ml wody. 

Nadzienie: 

  • 250 ml wody 
  • 185 g zmielonych migdałów, 
  • 40 g kakao w proszku, 
  • 80 g cukru, 
  • 30 g mąki pszennej, 
  • skórka z połowy cytryny, 
  • ¼ łyżeczki cynamonu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania, 
  • cukier puder do posypania. 

Ciasteczka Sikorki - przepis

Mąkę i masło umieść w robocie kuchennym wyposażonym w ostrze i rozdrabniaj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 

Dodaj cukier, jajko i wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiego i jednorodnego ciasta. Przykryj je folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. 

Przygotuj nadzienie. 

Do garnka włóż zmielone migdały, kakao, wodę, cukier, startą skórkę cytrynową i wodę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając. 

Zdejmij nadzienie z ognia i wsyp mąkę. Wymieszaj, a następnie również przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. 

Przygotuj ciasteczka. 

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Za pomocą foremki wytnij okręgi o średnicy ok. 12 cm. Alternatywnie możesz pokroić je nożem na prostokąty o wymiarach ok. 8x10 cm. 

Na każdy placek nakładaj 1-2 łyżeczki nadzienia, a następnie zlep je w palcach, w sposób przypominający zlepianie pierogów. 

Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie posmaruj je cienko rozbełtanym jajkiem. Piecz je przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. 

 Ciasteczka Sikorki odstaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka