Reklama
Reklama

Idealne na leniwe wieczory. Smaruję masłem i jem od razu

Miękkie, elastyczne i wyraziste w smaku - domowe chlebki naan to coś więcej niż imprezowa przekąska. Przysmak kuchni indyjskiej i azjatyckiej można podawać z curry, maczać w sosach, a nawet zawijać w nie grillowane mięso. Wspaniale sprawdza się jako szybka przystawka z hummusem. Zrób je raz, a na pewno na stałe zagoszczą wśród twoich przepisów.

Co to jest chlebek naan?

Domowe chlebki naan to pyszny, miękki i puszysty wypiek z maślanym wykończeniem i nutą kolendry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych, także do nabierania sosów i dipów. Możesz je również podać z czosnkiem, sezamem i innymi, orientalnymi produktami. Będą prawdziwym przysmakiem dla każdego miłośnika kuchni hinduskiej i azjatyckiej. Ich dużą zaletą jest także prostota i szybkość przygotowania. Wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością masz w domu. 

Przeczytaj też: Zimne sosy do dań z grilla. 5 najlepszych przepisów

Reklama

Domowe chlebki naan - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 100 ml ciepłego mleka, 
  • 50 ml jogurtu naturalnego, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • masło do posmarowania, 
  • posiekana kolendra do posypania. 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. 

W środku zrób dołek i wlej jogurt, mleko oraz oliwę. Wymieszaj, aż powstanie w miarę jednolita masa. 

Wyrabiaj ciasto na powierzchni roboczej podsypanej mąką przez ok. 5 minut, aż powstanie gładka i elastyczna kula. 

Umieść ciasto w naoliwionej misce, przykryj ją wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. 

Podziel ciasto na 6 równych części i z każdej uformuj kulkę. Rozwałkuj każdą z nich na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. 

Rozgrzej suchą patelnię i kładź na niej po jednym placku. Smaż go przez 1-2 minuty, aż będzie złoty, napuszony, a nawet miejscami lekko zwęglony. 

Domowe chlebki naan posmaruj masłem i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na ciepło, z ulubionymi potrawami lub dipami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ta zupa to letni przebój w moim domu. Ogórkowa i pomidorowa schodzą na drugi plan

Rozpływa się w ustach, rozkocha w sobie każdego. Czekoladowy Uwodziciel uwodzi od pierwszego kęsa

Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | chleb | kuchnia azjatycka | kuchnia indyjska