Reklama
Reklama

Idealne na leniwe wieczory. Smaruję masłem i jem od razu

Miękkie, elastyczne i wyraziste w smaku - domowe chlebki naan to coś więcej niż imprezowa przekąska. Przysmak kuchni indyjskiej i azjatyckiej można podawać z curry, maczać w sosach, a nawet zawijać w nie grillowane mięso. Wspaniale sprawdza się jako szybka przystawka z hummusem. Zrób je raz, a na pewno na stałe zagoszczą wśród twoich przepisów.

Co to jest chlebek naan?

Domowe chlebki naan to pyszny, miękki i puszysty wypiek z maślanym wykończeniem i nutą kolendry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych, także do nabierania sosów i dipów. Możesz je również podać z czosnkiem, sezamem i innymi, orientalnymi produktami. Będą prawdziwym przysmakiem dla każdego miłośnika kuchni hinduskiej i azjatyckiej. Ich dużą zaletą jest także prostota i szybkość przygotowania. Wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością masz w domu. 

Przeczytaj też: Zimne sosy do dań z grilla. 5 najlepszych przepisów

Reklama

Domowe chlebki naan - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 100 ml ciepłego mleka, 
  • 50 ml jogurtu naturalnego, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • masło do posmarowania, 
  • posiekana kolendra do posypania. 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. 

W środku zrób dołek i wlej jogurt, mleko oraz oliwę. Wymieszaj, aż powstanie w miarę jednolita masa. 

Wyrabiaj ciasto na powierzchni roboczej podsypanej mąką przez ok. 5 minut, aż powstanie gładka i elastyczna kula. 

Umieść ciasto w naoliwionej misce, przykryj ją wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. 

Podziel ciasto na 6 równych części i z każdej uformuj kulkę. Rozwałkuj każdą z nich na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. 

Rozgrzej suchą patelnię i kładź na niej po jednym placku. Smaż go przez 1-2 minuty, aż będzie złoty, napuszony, a nawet miejscami lekko zwęglony. 

Domowe chlebki naan posmaruj masłem i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na ciepło, z ulubionymi potrawami lub dipami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | chleb | kuchnia azjatycka | kuchnia indyjska