Idealne na leniwe wieczory. Smaruję masłem i jem od razu
Miękkie, elastyczne i wyraziste w smaku - domowe chlebki naan to coś więcej niż imprezowa przekąska. Przysmak kuchni indyjskiej i azjatyckiej można podawać z curry, maczać w sosach, a nawet zawijać w nie grillowane mięso. Wspaniale sprawdza się jako szybka przystawka z hummusem. Zrób je raz, a na pewno na stałe zagoszczą wśród twoich przepisów.
Domowe chlebki naan to pyszny, miękki i puszysty wypiek z maślanym wykończeniem i nutą kolendry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych, także do nabierania sosów i dipów. Możesz je również podać z czosnkiem, sezamem i innymi, orientalnymi produktami. Będą prawdziwym przysmakiem dla każdego miłośnika kuchni hinduskiej i azjatyckiej. Ich dużą zaletą jest także prostota i szybkość przygotowania. Wystarczy zaledwie kilka składników, które z pewnością masz w domu.
Przeczytaj też: Zimne sosy do dań z grilla. 5 najlepszych przepisów
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 50 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- masło do posmarowania,
- posiekana kolendra do posypania.
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
W środku zrób dołek i wlej jogurt, mleko oraz oliwę. Wymieszaj, aż powstanie w miarę jednolita masa.
Wyrabiaj ciasto na powierzchni roboczej podsypanej mąką przez ok. 5 minut, aż powstanie gładka i elastyczna kula.
Umieść ciasto w naoliwionej misce, przykryj ją wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Podziel ciasto na 6 równych części i z każdej uformuj kulkę. Rozwałkuj każdą z nich na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.
Rozgrzej suchą patelnię i kładź na niej po jednym placku. Smaż go przez 1-2 minuty, aż będzie złoty, napuszony, a nawet miejscami lekko zwęglony.
Domowe chlebki naan posmaruj masłem i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na ciepło, z ulubionymi potrawami lub dipami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ta zupa to letni przebój w moim domu. Ogórkowa i pomidorowa schodzą na drugi plan
Rozpływa się w ustach, rozkocha w sobie każdego. Czekoladowy Uwodziciel uwodzi od pierwszego kęsa
Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki