Idealny deser dla miłośników czekolady. Przepis na babeczki Amorki z kremem mascarpone
Babeczki Amorki to wyśmienity deser idealny na wiele okazji. Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, oraz delikatny krem to słodki sposób na okazanie miłości ukochanym osobom. Babeczki wyglądają obłędnie, jednocześnie przepis na nie wcale nie jest skomplikowany, poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik.
Ciasto do przygotowania babeczek zawiera kakao oraz gorzką czekoladę, dzięki czemu ma intensywny smak. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i masła wychodzi idealnie miękkie i wilgotne. Krem do babeczek Amorków zrobić z połączenia włoskiego serka mascarpone, słodkiej śmietanki wysokoprocentowej, oraz mlecznej czekolady. Obiecujemy, jest obłędnie pyszny. Gotowe deserki warto udekorować, świetnie sprawdzą się do tego cukrowe posypki, na przykład w kształcie różowych serc. Takie słodkości idealnie sprawdzą się na wszelkie uroczystości, od urodzin, przez imieniny, po romantyczne kolacje we dwoje.
Sprawdź także: Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Z podanych składników wyczarujesz dwanaście pysznych babeczek.
Składniki na babeczki:
- 2 jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 80 ml płynnego masła,
- 180 g mąki pszennej,
- 30 g gorzkiego kakao,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g gorzkiej czekolady (lub dropsów czekoladowych).
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 350 ml śmietany kremówki (36 proc.),
- 150 g czekolady mlecznej,
- cukier puder (do smaku),
- cukrowe serduszka (do dekoracji).
Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę mleczną ze śmietaną kremówką. Wymieszaj masę na gładki sos. Możesz dodatkowo zblendować. Przestudź i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Połącz w misce jajka, cukier, jogurt i płynne, ale przestudzone masło. Zmiksuj na jednolitą masę. Partiami przesiej do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Wmieszaj w ciasto posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe.
Wyłóż papilotkami formę na 12 muffinek. Napełnij ciastem papilotki - do około ¾ wysokości. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut - do tzw. suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zmiksuj w misce schłodzony serek mascarpone. Nie przerywając miksowania, dodaj śmietanę z czekoladą. Miksuj jeszcze przez około 2 minuty. Dosłodź krem do smaku cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na babeczki. Udekoruj je według uznania, np. cukrowymi serduszkami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny
Zniewalająco kremowy, z lekko pikantną nutą. To ciasto zniknie jako pierwsze z wielkanocnego stołu