Reklama
Reklama

Ile bym nie zrobiła, tyle zjemy. Placki z cukinii z greckim dodatkiem są wyborne

Póki cukinia jeszcze jest dostępna w niższych cenach, warto jej nakupić i zrobić wyborny obiad. Placki z cukinii są chrupiące, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Zawsze jadłam je w tradycyjnej, prostej wersji i też były bardzo dobre, ale w tym roku podaję je ze specjalnym dodatkiem. Rodzina jest zachwycona, a dzieciaki proszą o dokładkę.

Placki z cukinii ze specjalnym dodatkiem

Placki z cukinii to bardzo uniwersalne, warzywne danie, które przypadnie do gustu większości. Same w sobie są aromatyczne, jednak specjalny dodatek w postaci sera feta dodatkowo podkreśla ich smak. W ciepłym placku delikatnie rozpuszcza się i nadaje całości kremowej konsystencji.

Taki dodatek do placków z cukinii w postaci sera feta zamieni zwykły obiad w kulinarną podróż do Grecji. Smak przywiedzie wakacyjny klimat, choć w powietrzu czuć już jesień.

Placki z cukinii z fetą - przepis

Placki z cukinii z fetą to idealny sposób na lekki i zdrowy obiad, kolację czy nawet drugie śniadanie w pracy. Równie dobrze smakują podane na ciepło oraz na zimno. Takie danie dodatkowo jest tanie i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 100 g sera feta.

Cukinię umyj i odetnij jej końcówki. Warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw na około 10-15 minut. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, posiekaj koperek i czosnek. Po tym czasie cukinię odciśnij z nadmiaru wody, który się wytrącił.

Do cukinii dodaj startą fetę, jajka, mąkę, koperek, czosnek, cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby utworzyła się jednolita, gęsta masa. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju.

Gdy tłuszcz będzie ciepły, masę cukiniową wykładaj za pomocą łyżki i formuj nieduże, cienkie placki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Każdy placek po usmażeniu wykładaj na ręcznik papierowy, który odciągnie nadmiar tłuszczu. Gotowe placki z cukinii z fetą podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu.

Z czym jeść placki z cukinii z fetą?

Placki z cukinii z fetą świetnie będą smakować podane w towarzystwie domowego sosu czosnkowego czy pomidorowego. Dla fanów delikatniejszych smaków świetnie sprawdzi się jogurt naturalny czy kwaśna śmietana.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | placki | cukinia