Reklama
Reklama

Jadłaś kiedyś Szlachcice? Te niezwykłe pierogi królują na Mazowszu i Podlasiu

Masz ochotę na pierogi w wyjątkowym wydaniu? Tym razem proponujemy przepis na pierogi Szlachice - ta potrawa jest doskonale znana przede wszystkim na Mazowszu i Podlasiu. Sycące danie wprost rozpływa się w ustach i z pewnością posmakuje rodzinie.

Szlachcice - pierogi z Mazowsza i Podlasia

Potrawy regionalne to coś, do czego zdecydowanie mamy słabość - jedną z nich są pierogi Szlachcice, cieszące się ogromną popularnością na Mazowszu i Podlasiu. Ich sekretem jest farsz z ziemniaków, cebuli i boczku. Niezwykle aromatyczny, po prostu rozpływa się w ustach. Jest też wyjątkowo treściwy, dlatego po zjedzeniu tych pierogów na pewno nikt nie będzie głodny.

Pierogi Szlachcice wpisane są na listę produktów tradycyjnych - w oryginalnej wersji są one większe od tradycyjnych pierogów, nadzienie to przede wszystkim utarte i usmażone ziemniaki. Wyjątkowy smak mają także dzięki obfitej okrasie ze skwarek i cebulki. 

My proponujemy dziś do przetestowania poniższy przepis, który możesz dopasować do swoich preferencji.

Przepis na Szlachcice

Do przygotowania tego dnia potrzebne będą następujące składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • 150 ml ciepłej wody.

Farsz: 

  • 600 g ziemniaków,
  • cebula (duża),
  • 200 g boczku,
  • sól,
  • pieprz.

Okrasa:

  • 300 g boczku wędzonego,
  • cebula (duża).

Przygotuj dużą szklaną miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę, dodaj także masło i ciepłą wodę. Następnie wyrabiaj ciasto - gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż na blat, dalej wyrabiaj, uformuj kulkę. Przełóż do miski, przykryj (na przykład większym talerzem) i odłóż na bok.

Zacznij przygotowywać farsz. Wyłóż go na patelnię z tłuszczem, podsmaż przez chwilę i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki obierz, przełóż do wody i umyj, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do boczku i cebuli, zamieszaj. Dodaj sól i pieprz, smaż aż odparuje woda. Odłóż do ostygnięcia.

Na blat przełóż ciasto i rozwałkuj je. Przy pomocy szklanki wykrajaj kółeczka, wyłóż farsz na ich środek i zamknij, formując falbankę. Gdy wszystkie są gotowe, wrzuć do wody i gotuj przez minutę od wypłynięcia. Przełóż do zasmażki lub na talerz. 

Pamiętaj także o posypaniu pierogów przygotowaną w międzyczasie okrasą.

źródło: terazgotuje.pl, instagram.com/ewa.masterchef

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi