Reklama
Reklama

Jadłaś kiedyś Szlachcice? Te niezwykłe pierogi królują na Mazowszu i Podlasiu

Masz ochotę na pierogi w wyjątkowym wydaniu? Tym razem proponujemy przepis na pierogi Szlachice - ta potrawa jest doskonale znana przede wszystkim na Mazowszu i Podlasiu. Sycące danie wprost rozpływa się w ustach i z pewnością posmakuje rodzinie.

Szlachcice - pierogi z Mazowsza i Podlasia

Potrawy regionalne to coś, do czego zdecydowanie mamy słabość - jedną z nich są pierogi Szlachcice, cieszące się ogromną popularnością na Mazowszu i Podlasiu. Ich sekretem jest farsz z ziemniaków, cebuli i boczku. Niezwykle aromatyczny, po prostu rozpływa się w ustach. Jest też wyjątkowo treściwy, dlatego po zjedzeniu tych pierogów na pewno nikt nie będzie głodny.

Pierogi Szlachcice wpisane są na listę produktów tradycyjnych - w oryginalnej wersji są one większe od tradycyjnych pierogów, nadzienie to przede wszystkim utarte i usmażone ziemniaki. Wyjątkowy smak mają także dzięki obfitej okrasie ze skwarek i cebulki. 

My proponujemy dziś do przetestowania poniższy przepis, który możesz dopasować do swoich preferencji.

Przepis na Szlachcice

Do przygotowania tego dnia potrzebne będą następujące składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • 150 ml ciepłej wody.

Farsz: 

  • 600 g ziemniaków,
  • cebula (duża),
  • 200 g boczku,
  • sól,
  • pieprz.

Okrasa:

  • 300 g boczku wędzonego,
  • cebula (duża).

Przygotuj dużą szklaną miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę, dodaj także masło i ciepłą wodę. Następnie wyrabiaj ciasto - gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż na blat, dalej wyrabiaj, uformuj kulkę. Przełóż do miski, przykryj (na przykład większym talerzem) i odłóż na bok.

Zacznij przygotowywać farsz. Wyłóż go na patelnię z tłuszczem, podsmaż przez chwilę i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki obierz, przełóż do wody i umyj, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do boczku i cebuli, zamieszaj. Dodaj sól i pieprz, smaż aż odparuje woda. Odłóż do ostygnięcia.

Na blat przełóż ciasto i rozwałkuj je. Przy pomocy szklanki wykrajaj kółeczka, wyłóż farsz na ich środek i zamknij, formując falbankę. Gdy wszystkie są gotowe, wrzuć do wody i gotuj przez minutę od wypłynięcia. Przełóż do zasmażki lub na talerz. 

Pamiętaj także o posypaniu pierogów przygotowaną w międzyczasie okrasą.

źródło: terazgotuje.pl, instagram.com/ewa.masterchef

Zobacz też:

Apetyczne gołąbki po hrabiowsku. Niby nic się nie zgadza, a smakują wybitnie

Przepyszna na kanapki, pełna witamin. Prosty przepis na pastę jajeczną z serem

Niebiańsko kruche faworki z tajemniczym składnikiem. Z każdym kęsem chcesz więcej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi