Jadłaś kiedyś Szlachcice? Te niezwykłe pierogi królują na Mazowszu i Podlasiu
Masz ochotę na pierogi w wyjątkowym wydaniu? Tym razem proponujemy przepis na pierogi Szlachice - ta potrawa jest doskonale znana przede wszystkim na Mazowszu i Podlasiu. Sycące danie wprost rozpływa się w ustach i z pewnością posmakuje rodzinie.
Potrawy regionalne to coś, do czego zdecydowanie mamy słabość - jedną z nich są pierogi Szlachcice, cieszące się ogromną popularnością na Mazowszu i Podlasiu. Ich sekretem jest farsz z ziemniaków, cebuli i boczku. Niezwykle aromatyczny, po prostu rozpływa się w ustach. Jest też wyjątkowo treściwy, dlatego po zjedzeniu tych pierogów na pewno nikt nie będzie głodny.
Pierogi Szlachcice wpisane są na listę produktów tradycyjnych - w oryginalnej wersji są one większe od tradycyjnych pierogów, nadzienie to przede wszystkim utarte i usmażone ziemniaki. Wyjątkowy smak mają także dzięki obfitej okrasie ze skwarek i cebulki.
My proponujemy dziś do przetestowania poniższy przepis, który możesz dopasować do swoich preferencji.
Do przygotowania tego dnia potrzebne będą następujące składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- łyżka masła,
- 150 ml ciepłej wody.
Farsz:
- 600 g ziemniaków,
- cebula (duża),
- 200 g boczku,
- sól,
- pieprz.
Okrasa:
- 300 g boczku wędzonego,
- cebula (duża).
Przygotuj dużą szklaną miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę, dodaj także masło i ciepłą wodę. Następnie wyrabiaj ciasto - gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż na blat, dalej wyrabiaj, uformuj kulkę. Przełóż do miski, przykryj (na przykład większym talerzem) i odłóż na bok.
Zacznij przygotowywać farsz. Wyłóż go na patelnię z tłuszczem, podsmaż przez chwilę i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki obierz, przełóż do wody i umyj, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do boczku i cebuli, zamieszaj. Dodaj sól i pieprz, smaż aż odparuje woda. Odłóż do ostygnięcia.
Na blat przełóż ciasto i rozwałkuj je. Przy pomocy szklanki wykrajaj kółeczka, wyłóż farsz na ich środek i zamknij, formując falbankę. Gdy wszystkie są gotowe, wrzuć do wody i gotuj przez minutę od wypłynięcia. Przełóż do zasmażki lub na talerz.
Pamiętaj także o posypaniu pierogów przygotowaną w międzyczasie okrasą.
źródło: terazgotuje.pl, instagram.com/ewa.masterchef
Zobacz też:
Apetyczne gołąbki po hrabiowsku. Niby nic się nie zgadza, a smakują wybitnie
Przepyszna na kanapki, pełna witamin. Prosty przepis na pastę jajeczną z serem
Niebiańsko kruche faworki z tajemniczym składnikiem. Z każdym kęsem chcesz więcej