Reklama
Reklama

Jak przygotować najlepszą marynatę do karpia? Przepis od wędkarza

Karp to dość kontrowersyjna ryba, która nie smakuje każdemu. Na wigilijnym stole często nie robi furory ze względu na charakterystyczny posmak mułu czy konsystencję mięsa. Okazuje się, że wystarczy jednak zadbać o prawidłowe przygotowanie ryby, a będzie smakować lepiej niż kiedykolwiek. Kluczem jest właściwa marynata.

Przygotowanie karpia nie jest takie proste. Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym jego mięso będzie delikatne i pyszne. Pominięcie jednego ważnego kroku może sprawić, że ryba nie będzie smakować.

Jak marynować karpia?

Marynowanie karpia jest bardzo ważnym procesem, dzięki któremu możliwe jest uzyskanie mięsa o delikatnej konsystencji i smaku. To najlepszy sposób na upewnienie się, że w rybie nie będzie wyczuwalny charakterystyczny posmak mułu, który przeszkadza wielu osobom. Przyprawy sprawią, że mięso nabierze niepowtarzalnego aromatu.

Najczęściej jako bazę do marynowania karpia wybiera się mleko, ocet czy sok z cytryny. Są to składniki, które dzięki kwasowości doskonale poradzą sobie ze zmiękczeniem mięsa. Marynatę należy również wzbogacić o sól. W kwestii przypraw należy zachować umiar. Ryba najlepiej smakuje w prostym wydaniu, przez co warto wykorzystać do niej pieprz, koperek czy natkę pietruszki. Niektórzy podkreślają smak mięsa za pomocą cebuli czy majeranku.

Marynatę można również przygotować z octu - nadaje się ocet jabłkowy lub winny. Należy rozcieńczyć go delikatnie wodą. Do takiej marynaty dodaje się zwykle cukier, sól oraz przyprawy jak liść laurowy, ziele angielskie, czosnek czy cebula.

Karp powinien spędzić w marynacie przynajmniej kilka godzin. Jeśli zanurzyliśmy go w mleku, wystarczy już siedem godzin, aby mięso było gotowe do dalszej obróbki. W przypadku użycia soku z cytryny, przypraw czy cebuli potrzebne będzie więcej czasu. Zaleca się, aby karp spędził w takiej marynacie przynajmniej dobę.

Najlepsza marynata do karpia - przepis

Składniki:

  • 2-3 filety z karpia bez łusek i ości,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • sok z 1 cytryny,
  • dodatkowo: olej i masło do smażenia.

Sposób wykonania:

Zaczynamy od dokładnego umycia i nacięcia filetów. Osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego i porządnie nacieramy je solą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym oraz sokiem z cytryny. Mieszamy, a następnie zanurzamy filety i upewniamy się, że każdy fragment jest pokryty marynatą. Pozostawiamy rybę na 24 godziny.

Następnego dnia wyciągamy karpia z marynaty i panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy rybę. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie odlewamy tłuszcz z patelni, a w jego miejsce dodajemy 2-3 łyżki masła oraz sok z połówki cytryny. Smażymy dodatkową minutę, a następnie podajemy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chcesz zjeść coś lekkiego i pysznego? Zrób prostą sałatkę z ogórków konserwowych

Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra

Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby