Reklama
Reklama

Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku

W tłusty czwartek cukiernie pełne są słodkich, puszystych pyszności. Na półkach widać nie tylko tradycyjne pączki i faworki, ale też profiterolki, donuty czy włoskie pączki z kremem. Ostatni wypiek możesz przygotować samodzielnie w domu. Wtedy będziesz mieć pewność, że został zrobiony z naturalnych składników.

Włoskie pączki z kremem 

Włoskie pączki z kremem są niesamowicie miękkie, obtoczone cukrem i wypełnione gładkim kremem cukierniczym. Są dużo lżejsze w smaku i konsystencji niż tradycyjne pączki z konfiturą różaną. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste, a środek dosłownie rozpływa się w ustach. Włoski deser zachwyca nie tylko smakiem, ale też apetycznym wyglądem. Sprawdzi się idealnie w charakterze karnawałowego przysmaku lub słodkiego prezentu na walentynki.

Włoskie pączki z kremem - przepis

Składniki:

Pączki: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru, 
  • 100 ml mleka, 
  • 90 g masła, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • skórka z jednej pomarańczy. 

Krem: 

  • 500 ml mleka, 
  • 4 żółtka, 
  • 80 g cukru, 
  • 40 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • skórka z 1/2 cytryny.

Dodatkowo: 

  • cukier granulowany do obtoczenia, 
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Sposób wykonania:

Przygotuj pączki. Wszystkie składniki na pączki powinny być lekko podgrzane. Do miski wlej mleko i wsyp drożdże. Odstaw całość na 5 minut, a następnie wymieszaj. Mieszanina powinna zacząć bulgotać. Do osobnej miski włóż mąkę, cukier i sól. Mieszaj do połączenia, a następnie do suchych składników dodaj zaczyn drożdżowy, ubite jajka, skórkę pomarańczową i wanilię. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miękkie masło drobno posiekaj i porozrzucaj je w cieście, by równomiernie się rozprowadziły. Zagniataj ciasto przez kolejne 10 minut. 

Natłuszczonymi dłońmi uformuj kulę i umieść ją w misce. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2-3 godziny, do potrojenia objętości. 

Papier do pieczenia pokrój w kwadraty o bokach ok. 10 cm. Porozkładaj je na blacie. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat, uderz je i zagnieć jeszcze kilka razy. Rozpłaszcz je i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wycinaj okrągłe pączki o średnicy ok. 7-8 cm. Odkładaj je na przygotowane wcześniej kawałki papieru do pieczenia. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. 

W garnku rozgrzej głęboką warstwę oleju do temperatury 170 st. Celsjusza. Chwytając za krawędzie papieru do pieczenia, przenoś pączki na tłuszcz - dzięki temu nie opadną w trakcie wkładania do garnka. Natychmiast usuwaj papierową podkładkę.  

Smaż pączki przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie wyjmuj je łyżką cedzakową i odłóż na kilka minut na papierowe ręczniki. Jeszcze ciepłe obtaczaj w granulowanym cukrze. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed nadziewaniem. 

Przygotuj krem. W średniej misce ubij żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj mąkę i mieszaj przez kolejne 1-2 minuty. W rondlu podgrzej mleko. Dodaj skórkę cytrynową i wanilię. Zmniejsz ogień do średniego i doprowadź całość parowania. Zdejmij mleko z ognia i używając trzepaczki, powoli wlewaj mieszankę jajeczną, cały czas ubijając. Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i kontynuuj ubijanie przez kolejne 3-4 minuty, aż całość zacznie gęstnieć. Nie doprowadzaj do zagotowania. Krem przelej natychmiast do zimnej, szklanej miski i przykryj ją folią spożywczą, by dotykała powierzchni mieszanki. Schładzaj całość w lodówce co najmniej 3 godziny. 

Napełnij pączki. W każdym pączku zrób niewielkie nacięcie z boku ostrym nożem. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i wciśnij go do zrobionego wcześniej otworu. Wypełnij pączka kremem. Włoskie pączki z kremem podawaj od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku przez 1-2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami

Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora

Zrób Pyszny Bałagan w kuchni. Roladki z pizzowym wnętrzem to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: tłusty czwartek | kuchnia włoska | słodycze | desery