Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku
W tłusty czwartek cukiernie pełne są słodkich, puszystych pyszności. Na półkach widać nie tylko tradycyjne pączki i faworki, ale też profiterolki, donuty czy włoskie pączki z kremem. Ostatni wypiek możesz przygotować samodzielnie w domu. Wtedy będziesz mieć pewność, że został zrobiony z naturalnych składników.
Włoskie pączki z kremem są niesamowicie miękkie, obtoczone cukrem i wypełnione gładkim kremem cukierniczym. Są dużo lżejsze w smaku i konsystencji niż tradycyjne pączki z konfiturą różaną. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste, a środek dosłownie rozpływa się w ustach. Włoski deser zachwyca nie tylko smakiem, ale też apetycznym wyglądem. Sprawdzi się idealnie w charakterze karnawałowego przysmaku lub słodkiego prezentu na walentynki.
Składniki:
Pączki:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 ml mleka,
- 90 g masła,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- skórka z jednej pomarańczy.
Krem:
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 80 g cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- skórka z 1/2 cytryny.
Dodatkowo:
- cukier granulowany do obtoczenia,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotuj pączki. Wszystkie składniki na pączki powinny być lekko podgrzane. Do miski wlej mleko i wsyp drożdże. Odstaw całość na 5 minut, a następnie wymieszaj. Mieszanina powinna zacząć bulgotać. Do osobnej miski włóż mąkę, cukier i sól. Mieszaj do połączenia, a następnie do suchych składników dodaj zaczyn drożdżowy, ubite jajka, skórkę pomarańczową i wanilię. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miękkie masło drobno posiekaj i porozrzucaj je w cieście, by równomiernie się rozprowadziły. Zagniataj ciasto przez kolejne 10 minut.
Natłuszczonymi dłońmi uformuj kulę i umieść ją w misce. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2-3 godziny, do potrojenia objętości.
Papier do pieczenia pokrój w kwadraty o bokach ok. 10 cm. Porozkładaj je na blacie. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat, uderz je i zagnieć jeszcze kilka razy. Rozpłaszcz je i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wycinaj okrągłe pączki o średnicy ok. 7-8 cm. Odkładaj je na przygotowane wcześniej kawałki papieru do pieczenia. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
W garnku rozgrzej głęboką warstwę oleju do temperatury 170 st. Celsjusza. Chwytając za krawędzie papieru do pieczenia, przenoś pączki na tłuszcz - dzięki temu nie opadną w trakcie wkładania do garnka. Natychmiast usuwaj papierową podkładkę.
Smaż pączki przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie wyjmuj je łyżką cedzakową i odłóż na kilka minut na papierowe ręczniki. Jeszcze ciepłe obtaczaj w granulowanym cukrze. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed nadziewaniem.
Przygotuj krem. W średniej misce ubij żółtka z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj mąkę i mieszaj przez kolejne 1-2 minuty. W rondlu podgrzej mleko. Dodaj skórkę cytrynową i wanilię. Zmniejsz ogień do średniego i doprowadź całość parowania. Zdejmij mleko z ognia i używając trzepaczki, powoli wlewaj mieszankę jajeczną, cały czas ubijając. Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i kontynuuj ubijanie przez kolejne 3-4 minuty, aż całość zacznie gęstnieć. Nie doprowadzaj do zagotowania. Krem przelej natychmiast do zimnej, szklanej miski i przykryj ją folią spożywczą, by dotykała powierzchni mieszanki. Schładzaj całość w lodówce co najmniej 3 godziny.
Napełnij pączki. W każdym pączku zrób niewielkie nacięcie z boku ostrym nożem. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i wciśnij go do zrobionego wcześniej otworu. Wypełnij pączka kremem. Włoskie pączki z kremem podawaj od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku przez 1-2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami
Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora
Zrób Pyszny Bałagan w kuchni. Roladki z pizzowym wnętrzem to hit