Jarzynowa z szynką na Wielkanoc. Sałatka idealna na rodzinne spotkania
Sałatka jarzynowa to klasyczna potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt i rodzinnych imprez. W naszej wersji oprócz klasycznych składników, jak marchewka, groszek i majonez, znajdzie się także szynka. Przepis na jarzynową z szynką na Wielkanoc jest banalnie prosty w przygotowaniu. W takiej wersji na pewno podbije kubki smakowe twoich domowników.
Jarzynowa z szynką to idealne danie na wielkanocny stół lub imprezę. Taką sałatkę można zajadać także na kolację. Jest bardzo pożywna, kremowa i delikatna w smaku, ale z mocno wyczuwalną, kwaskowatą nutą. Jej dużą zaletą jest też możliwość modyfikacji i dodawania praktycznie dowolnych warzyw, które znajdziesz w lodówce - wspaniale sprawdzi się tu por, kalarepa, papryka czy kukurydza. Sałatkę przygotujesz w zaledwie 20 minut, licząc czas gotowania ziemniaków. Nie ma więc co zwlekać, sprawdź, jak zrobić jarzynową z szynką na Wielkanoc.
Sprawdź także: Ma zielone, chrupkie i pełne witamin liście. Jak przyrządzić kapustę stożkową?
Do przygotowania tej sałatki, będziesz potrzebować:
- 500 g ziemniaków,
- 500 g szynki wędzonej dobrej jakości,
- 200 g groszku konserwowego,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1 średnia marchewka,
- 200 ml majonezu,
- 50 ml octu,
- 2 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż je do garnka z łyżeczką soli i gotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Warzywa pokrój w małą kostkę i przenieś do miski sałatkowej. Ogórki i szynkę pokrój w kostkę podobnej wielkości i dodaj ją do warzyw. Groszek odcedź z zalewy i także dodaj go do miski.
Do warzyw i szynki dołóż majonez. Całość dobrze wymieszaj, a następnie dolewaj po trochę octu, kosztując co jakiś czas. Sałatka powinna być lekko kwaśna, ale zależy to od indywidualnych preferencji.
Dopraw całość do smaku pozostałą solą oraz pieprzem. Kiedy sałatka z szynką będzie już dobrze wymieszana, wstaw miskę do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły.
Danie przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku lub misce pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza zupa meksykańska. Wychodzi naprawdę kremowa
Zakwas na żurek z przepisu mojej babci. Ta zupa przywołuje smak dzieciństwa
Sernik z rodzynkami z dodatkiem mleczka skondensowanego. Wychodzi obłędnie pyszny i kremowy