Reklama
Reklama

Jarzynowa z szynką na Wielkanoc. Sałatka idealna na rodzinne spotkania

Sałatka jarzynowa to klasyczna potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt i rodzinnych imprez. W naszej wersji oprócz klasycznych składników, jak marchewka, groszek i majonez, znajdzie się także szynka. Przepis na jarzynową z szynką na Wielkanoc jest banalnie prosty w przygotowaniu. W takiej wersji na pewno podbije kubki smakowe twoich domowników.

Jarzynowa z szynką to idealne danie na wielkanocny stół lub imprezę. Taką sałatkę można zajadać także na kolację. Jest bardzo pożywna, kremowa i delikatna w smaku, ale z mocno wyczuwalną, kwaskowatą nutą. Jej dużą zaletą jest też możliwość modyfikacji i dodawania praktycznie dowolnych warzyw, które znajdziesz w lodówce - wspaniale sprawdzi się tu por, kalarepa, papryka czy kukurydza. Sałatkę przygotujesz w zaledwie 20 minut, licząc czas gotowania ziemniaków. Nie ma więc co zwlekać, sprawdź, jak zrobić jarzynową z szynką na Wielkanoc. 

Reklama

Sprawdź także: Ma zielone, chrupkie i pełne witamin liście. Jak przyrządzić kapustę stożkową?

Przepis na jarzynową z szynką na Wielkanoc 

Do przygotowania tej sałatki, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 500 g szynki wędzonej dobrej jakości, 
  • 200 g groszku konserwowego, 
  • 2 ogórki konserwowe, 
  • 1 średnia marchewka, 
  • 200 ml majonezu, 
  • 50 ml octu, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić jarzynową z szynką na Wielkanoc? 

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż je do garnka z łyżeczką soli i gotuj do miękkości. Odcedź i ostudź. Warzywa pokrój w małą kostkę i przenieś do miski sałatkowej. Ogórki i szynkę pokrój w kostkę podobnej wielkości i dodaj ją do warzyw. Groszek odcedź z zalewy i także dodaj go do miski. 

Do warzyw i szynki dołóż majonez. Całość dobrze wymieszaj, a następnie dolewaj po trochę octu, kosztując co jakiś czas. Sałatka powinna być lekko kwaśna, ale zależy to od indywidualnych preferencji. 

Dopraw całość do smaku pozostałą solą oraz pieprzem. Kiedy sałatka z szynką będzie już dobrze wymieszana, wstaw miskę do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. 

Danie przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku lub misce pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza zupa meksykańska. Wychodzi naprawdę kremowa

Zakwas na żurek z przepisu mojej babci. Ta zupa przywołuje smak dzieciństwa

Sernik z rodzynkami z dodatkiem mleczka skondensowanego. Wychodzi obłędnie pyszny i kremowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | Wielkanoc