Jeden z najpilniej strzeżonych przepisów na świecie. Czekoladowy Tort Sachera możesz zrobić w domu
Oryginalna receptura na Tort Sachera to najpilniej strzeżona tajemnica Hotelu Sacher w Wiedniu. Nic dziwnego, miejsce słynie z jednego z najpopularniejszych ciast na świecie. Turyści specjalnie odwiedzają restaurację hotelową, żeby spróbować deseru. Tymczasem można go przygotować w domu, według zbliżonego przepisu.
Tort Sachera to klasyczne ciasto pochodzące z kuchni austriackiej. Powstał w 1832 roku w Wiedniu, a jego twórcą był Franz Sacher. Młodszy kucharz, podczas nieobecności szefa kuchni, otrzymał odpowiedzialne zadanie upieczenia nowego deseru dla księcia Metternicha i jego gości. Wymyślił więc, że mocno czekoladowy biszkopt (nasączony rumem) przełoży nadzieniem morelowym, a całość obleje błyszczącą polewą czekoladową. Kawałek tortu podał z ubitą śmietaną. Syn Franza - Eduard Sacher - w 1876 roku założył słynny hotel, w którym serwował deser swojego ojca. Do dziś Tort Sachera w tym miejscu cieszy się ogromnym uznaniem i jest symbolem austriackiej stolicy.
Nie musisz jednak jechać do Wiednia, żeby go skosztować. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na Tort Sachera, który pozwoli ci odwzorować austriacki specjał:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 130 g mąki pszennej,
- 170 g gorzkiej czekolady 60%,
- 7 jajek w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczka soli.
Przełożenie:
- 500 g dżemu morelowego,
- 50 ml rumu.
Polewa:
- 120 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady 60%.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zostaw do ostudzenia. Rozdziel białka od żółtek. W dużej misce ubij masło z połową cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj wanilię, a następnie po jednym żółtku, dobrze ucierając po każdym. Dodaj roztopioną czekoladę i kontynuuj ubijanie do połączenia.
W innej misce ubij białka jajek z solą, do uzyskania gęstej piany. Dodaj pozostały cukier i kontynuuj ubijanie, aż piana stanie się sztywna. Delikatnie wmieszaj pianę białkową do ciasta za pomocą drewnianej szpatułki. Na końcu dodaj przesianą mąkę w 2 partiach i mieszaj tylko do połączenia i rozbicia grudek. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wyrównaj.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj przełożenie. Dżem morelowy przetrzyj przez sitko. Możesz też od razu użyć gładkiego dżemu. Dżem przenieś do garnka i wlej rum. Gotuj całość na średnim ogniu przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw. Pozostaw na 5 minut, a następnie ponownie przemieszaj.
Złóż Tort Sachera. Ciasto przedziel na dwa blaty. Środek ciasta posmaruj ok. 2/3 przygotowanej masy morelowo-rumowej. Przykryj ją drugim blatem i posmaruj wierzch pozostałym dżemem. Zostaw w temperaturze pokojowej bez przykrycia na ok. godzinę.
Przygotuj polewę. Drobno posiekane masło i czekoladę umieść w garnuszku o grubym dnie. Rozpuść wszystko w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Na wierzchu wylej polewę. Pozostaw do zastygnięcia na ok. godzinę.
Tort Sachera podawaj na zimno, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu
Przysmak prosto z Podlasia. Mrowisko wprost rozpływa się w ustach
Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma