Reklama
Reklama

Jedna z najsmaczniejszych ryb na świecie. Gdy jest w promocji, robię zapas, z grilla smakuje wybitnie

Jedzenie ryb to wyjątkowo ważna sprawa. To właśnie one są głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których brakuje w innych pokarmach. Z tego powodu, gdy widzę tę rybę w promocji, od razu robię zapas. Przygotowuję ją na grillu i smakuje wybitnie. Uważana jest za najsmaczniejszą na świecie i ja się pod tym podpisuję.

Dorada królewska, czy inaczej sparus złotogłowy, to ryba morska. Występuje głównie w Morzu Śródziemnym, a jej naturalne siedliska znajdują się w Grecji, Turcji czy Włoszech.

Dorada ma smak delikatny, lekko słodkawy. Charakteryzuje się bardzo małą ilością ości, przez co jej filetowanie i przygotowanie jest prostsze w porównaniu do innych gatunków ryb.

Jakie właściwości ma dorada?

Dorada kryje w sobie bogactwo witamin, minerałów i związków poprawiających funkcjonowanie organizmu. Z nich największą zawartość wyróżnia się witaminy B6, B12 oraz D. Spośród pierwiastków uzupełni fosforu, żelaza, potasu, wapnia, magnezu i selenu. Poza tym odznacza się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Moc antyoksydantów w doradzie zahamuje działanie wolnych rodników. Tym samym zmniejszy się ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak m.in. Parkinson, Alzheimer. Dodatkowo spowolni rozwój komórek nowotworowych.

Regularne jedzenie dorady ma właściwości regulujące poziom cholesteroli i ciśnienia tętniczego. W ten sposób poprawi działanie układu krążenia, chroniąc go przed rozwinięciem się chorób układu sercowo-naczyniowego, czyli miażdżycy, udaru, zawału.

Dorada zadba też o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawi pamięć, zdolność uczenia się, koncentrację. Zmniejszy poziom stresu, ułatwi zasypianie i zapobiegnie wybudzaniu się w nocy. Z czasem zauważalnie poprawi nastrój, a ryzyko pojawienia się stanów depresyjnych znacząco zmaleje.

Najlepsza jest dorada z grilla – to sprawdzony przepis

O doradzie się mówi, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb na świecie. I to jest prawda, szczególnie jeśli przyrządzi się ją na grillu. Jej smak jest na tyle delikatny, że nie trzeba tu wielu dodatków. Z tego przepisu wychodzi prosta, ale mimo tego nadal wyjątkowa i pyszna.

Składniki:

  • 2 dorady
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Sposób wykonania:

Doradę oczyść z wszelkich ości i łusek. Następnie dokładnie natrzyj ją oliwą zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Z wierzchu oprósz ją solą w takiej ilości, jak najbardziej lubisz. Do środka każdej włóż po gałązce świeżego tymianku.

Tak przygotowaną doradę ułóż na rozgrzanym ruszcie grilla. Rybę grilluj z obu stron, na każdej od 5 do 7 minut. Doradę zajadaj od razu po przygotowaniu. Świetnie skomponuje się z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw i ziołowymi grzankami. Dodatkowo możesz do niej podać soczystą cytrynę do skropienia mięsa.

Źródło: poradnikzdrowie.pl terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | grill