Reklama
Reklama

Jedno z najlepszych austriackich dań. Puszyste serowe knedle z morelami w chrupiącej panierce

Kuchnia austriacka nie cieszy się zbyt dużą popularnością w naszym kraju. A szkoda, ponieważ wywodzi się z niej wiele wspaniałych potraw i nie chodzi tu wyłącznie o sznycla. Jednym z wartych uwagi dań jest marillenknödel, czyli tradycyjne austriackie knedle z morelami. Rzeczone pyszności to doskonała propozycja na słodki obiad. Koniecznie sprawdź przepis.

Knedle to wytwarzane z ciasta ziemniaczanego pierogi, które wywodzą się z kuchni niemieckiej i austriackiej (w Czechach są znane pod nazwą "knedliki"). Mogą być serwowane zarówno w formie wytrawnej (na przykład z dodatkiem mięsa lub warzyw), jak i na słodko. 

Marillenknödel - tradycyjne austriackie knedle

Marillenknödel to tradycyjne austriackie knedle z dodatkiem moreli (marille w języku niemieckim oznacza właśnie morelę). Co ciekawe, różne odmiany rzeczonego dania można spotkać również w innych krajach Europy Środkowej - między innymi na Węgrzech lub w Czechach. 

Choć marillenknödel jest najczęściej przygotowywane z ciasta ziemniaczanego, to istnieją również warianty przyrządzane na bazie twarogu lub ciasta parzonego. Knedle są gotowane w lekko osolonej wodzie, a następnie obtaczane w bułce tartej i cukrze pudrze. Stanowią doskonałą propozycję na słodki obiad.

Reklama

Przeczytaj też: Zamiast płacić krocie za jagodzianki, zrób to ciasto. Pyszny deser na lato

Austriackie knedle z morelami - przepis

W sklepach można nabyć mrożone knedle z morelami, jednak polecamy samodzielne przygotowanie owych pyszności. Co będzie potrzebne do wykonania tradycyjnych, austriackich marillenknödel? Oto lista składników niezbędnych do przyrządzenia wariantu z twarogu: 

Na ciasto: 

  • 250 g chudego twarogu; 
  • 1 jajko; 
  • 70 g masła 
  • 130 g mąki typu 550. 

Na nadzienie: 

  • 6 moreli; 
  • 20 g cukru. 

Na otoczkę: 

  • 140 g bułki tartej; 
  • łyżka masła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Morele dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. 
  2. Ucieramy masło z jajkiem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy twaróg, mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy ciasto. 
  3. Gdy wyrobimy już ciasto, kroimy całość na 6 równych części. Formujemy z nich płaskie, okrągłe placki. Na każdy z nich układamy połówkę moreli, do której wsypujemy pół łyżeczki cukru (możemy pominąć cukier, jeśli nie chcemy zbyt słodkich knedli). Przykrywamy drugą połówką moreli, po czym formujemy kule.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli. Wkładamy do niego knedle i gotujemy przez około 10 minut. 
  5. W międzyczasie możemy przygotować otoczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nią 140 g bułki tartej. Prażymy ją na złoty kolor. 
  6. Gdy knedle będą gotowe, wyciągamy je z garnka i obtaczamy w przygotowanej bułce tartej. Opcjonalnie można dodać niewielką ilość cukru pudru - wówczas całość będzie słodsza. 

Austriackie marillenknöde smakują wprost wspaniale. Powyższy przepis na ciasto można wykorzystać do innych rodzajów knedli - na przykład z truskawkami czy śliwkami.

Źródło: terazgotuje.pl, fromaustria.com

Zobacz też:

Ten słoik znika jako pierwszy. Ogórki są chrupiące i wyraziste w smaku

Każdy kęs jest jak smak lata. Od razu przypomina mi się dzieciństwo

Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu

INTERIA.PL