Zamiast płacić krocie za jagodzianki, zrób to ciasto. Pyszny deser na lato
Wykorzystaj sezon na świeże owoce prosto z lasu. Przygotuj ciasto drożdżowe z jagodami według tradycyjnej receptury. Miękkie, pachnące już po otwarciu drzwiczek piekarnika, zachęcające do spróbowania więcej niż kawałka. Ten przepis idealnie sprawdza się na dużą blachę, gdy masz w domu wielu łasuchów, czekających na podwieczorek.
Ceny jagodzianek w niektórych piekarniach i cukierniach przyprawiają o zawrót głowy. Zamiast płacić 20, czy nawet 30 złotych za słodką przekąskę, przygotuj całą blachę domowego, pysznego ciasta drożdżowego z jagodami. Wystarczy mąka pszenna, jajka, cukier, drożdże, nieco mleka, masła i oczywiście jagody, aby wyczarować obłędny deser na lato. Ciasto wychodzi puszyste, a lekko kwaśne owoce idealnie łączą się ze słodyczą maślanej kruszonki. Taki podwieczorek zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Sprawdź także: Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 36 × 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki pszennej tortowej,
- 60 g świeżych drożdży,
- 4 jajka,
- 120 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 125 g masła,
- 250 ml mleka.
Składniki na kruszonkę:
- 70 g zimnego masła,
- 70 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Dodatkowo:
- 500 g jagód,
- odrobina masła i bułki tartej do posmarowania blachy.
Przygotowanie ciasta. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Masło rozpuść w rondelku i zostaw do przestudzenia.
Do miski wkrusz drożdże, wsyp 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wlej ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże ładnie napuszą się i ruszą. W osobnej misce ubij jajka z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do wyrośniętego zaczynu dodaj ubite jajka i cukier waniliowy. Całość wymieszaj - powstanie puszysta masa.
Przesiej do masy mąkę. Dodaj roztopione i ostudzone masło. Wyrób ręką lub mikserem z hakiem tak, aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypuj za dużo mąką - ma być miękkie i lekko klejące.
Blaszkę o wielkości ok. 36 × 24 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 15 minut, żeby lekko podrosło.
Przygotowanie kruszonki. Do miski wrzuć zimne masło pokrojone w kostkę, dodaj cukier, cukier waniliowy i mąkę. Rozcieraj palcami aż powstaną grudki przypominające mokry piasek.
Składnanie ciasta. Jagody umyj i osusz. Posyp ciasto owocami i przykryj kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz ok. 45 minut aż wierzch będzie ładnie złocisty.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten słoik znika jako pierwszy. Ogórki są chrupiące i wyraziste w smaku
Każdy kęs jest jak smak lata. Od razu przypomina mi się dzieciństwo
Jedno z najlepszych austriackich dań. Puszyste serowe knedle z morelami w chrupiącej panierce