Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski
Jeśli wśród twoich ulubionych mięsnych dań znajduje się gulasz, koniecznie musisz wypróbować przepis na kociołek pasterski. To połączenie soczystego mięsa, kompozycji warzyw, oraz aromatycznych przypraw. Potrawa nasyci cię na długo, świetnie sprawdzi się jako obiad na kilka dni, lub posiłek na ciepło na wszelkie rodzinne spotkania oraz imprezy w gronie znajomych.
Kociołek pasterski to, jak sama nazwa wskazuje, danie jednogarnkowe z prostych, powszechnie dostępnych składników. Można przyrządzić je w domu lub w plenerze, na ognisku w specjalnym żeliwnym kociołku. Wówczas mięso podsmażamy od razu w garnku-kociołku, do którego następnie trafią warzywa, ziemniaki, marchew, papryka, cebula, oraz przyprawy. Taka potrawa nie tylko będzie smakować świetnie, ale i stanie się prawdziwą atrakcją wieczoru. Wychodzi lekko pikantna i bardzo sycąca. Gotowe danie można podawać z kromką świeżego chleba, na pewno wszyscy będą się nim zajadać.
Sprawdź także: Nie wiesz, jak przyrządzić dobrego bakłażana? W tej wersji smakuje pysznie
Do przygotowania tej potrawy, będziesz potrzebować:
- 750 g wołowiny (np. łopatki),
- 500 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- kawałek papryczki chili,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy (do smażenia),
- 300 ml bulionu mięsnego,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 proc.,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki kminku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji),
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o boku około 1,5-2 cm. Oprósz solą i pieprzem.
Obierz ziemniaki i marchewki. Pokrój warzywa w kostkę (wielkości kostek mięsa). Usuń z papryk gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki o boku 1,5-2 cm. Obierz cebulę i czosnek. Usuń nasiona z papryczki chili. Posiekaj drobno cebulę, czosnek i chili.
Na dużej patelni (na średniej mocy palnika) rozgrzej olej. Podsmaż mięso. Gdy zarumieni się po każdej ze stron, przełóż do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem.
Wlej na patelnię trochę bulionu i podgrzej go. Zeskrob drewnianą łyżką zrumienione resztki mięsa, wymieszaj z bulionem i przelej do garnka.
Dodaj do garnka z mięsem wszystkie warzywa. Wlej resztę bulionu wymieszanego z przecierem pomidorowym. Zagotuj na wolnym ogniu.
Gotuj warzywa z mięsem przez około godzinę, co pewien czas mieszając. W połowie gotowania dodaj do garnka przyprawy (majeranek, kminek, paprykę), a pod koniec - koncentrat pomidorowy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem oprósz danie posiekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne
Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz