Nie wiesz, jak przyrządzić dobrego bakłażana? W tej wersji smakuje pysznie
Bakłażany w sosie pomidorowym to szybkie danie, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Smakują świetnie z ugotowanym na sypko ryżem. Są też trafionym dodatkiem do pieczonych ziemniaków. Na bazie sosu możesz przygotować pożywną zapiekankę makaronową – wzbogać ją o plastry mozzarelli.
Wiele osób rezygnuje z przygotowania bakłażana, ponieważ warzywo to często wychodzi gorzkie, a jego twarda skórka jest trudna do pogryzienia. Wystarczy jednak poznać kilka trików, dzięki którym smakołyk ten na stałe zagości w twoim menu. Przede wszystkim, po pokrojeniu bakłażana w plastry, należy go posolić i odstawić na kilkanaście minut, dzięki czemu pozbędziesz się niechcianej goryczki. Co więcej, podczas zakupów zwróć uwagę, aby egzemplarze, które wybierasz, były niezbyt duże, jędrne i miały błyszczącą skórkę. Wystarczy dobrać do nich odpowiednie dodatki, czosnek, cebulę, a także świeże, letnie pomidory, aby wyczarować pyszne danie. Sprawdź, jak zrobić obłędne bakłażany w sosie pomidorowym.
Sprawdź także: Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej
Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj:
- 2 małe bakłażany,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 400 g pomidorów,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka bazylii,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta cukru,
- sól (do smaku),
- oliwa z oliwek,
- świeża natka pietruszki (do dekoracji).
Pokrój bakłażany na plastry. Oprósz je solą i odłóż na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry bakłażana ręcznikiem papierowym, ścierając nadmiar soli. Natrzyj je rozkrojonymi ząbkami czosnku, skrop oliwą i obsmaż na suchej patelni (najlepiej grillowej). Odłóż na bok.
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Posiekaj rozkrojone ząbki czosnku. Pokrój papryczkę chili na plasterki. Podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy.
Dodaj na patelnię pomidory i duś warzywa przez kilka minut.
Dopraw sos na patelni - ziołami, słodką papryką, cukrem i solą. Dołóż do niego bakłażan. Duś przez kolejnych kilka minut.
Gorące bakłażany w sosie pomidorowym oprósz posiekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa
Babcie w PRL-u robiły bez przerwy, bo było tanio i szybko. Z dobrą omastą smakują nieziemsko
Miękkie, maślane, smakuje jak wakacyjna beztroska. Domownicy będą się kłócić o ostatni kawałek