Reklama
Reklama

Nie wiesz, jak przyrządzić dobrego bakłażana? W tej wersji smakuje pysznie

Bakłażany w sosie pomidorowym to szybkie danie, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Smakują świetnie z ugotowanym na sypko ryżem. Są też trafionym dodatkiem do pieczonych ziemniaków. Na bazie sosu możesz przygotować pożywną zapiekankę makaronową – wzbogać ją o plastry mozzarelli.

Wiele osób rezygnuje z przygotowania bakłażana, ponieważ warzywo to często wychodzi gorzkie, a jego twarda skórka jest trudna do pogryzienia. Wystarczy jednak poznać kilka trików, dzięki którym smakołyk ten na stałe zagości w twoim menu. Przede wszystkim, po pokrojeniu bakłażana w plastry, należy go posolić i odstawić na kilkanaście minut, dzięki czemu pozbędziesz się niechcianej goryczki. Co więcej, podczas zakupów zwróć uwagę, aby egzemplarze, które wybierasz, były niezbyt duże, jędrne i miały błyszczącą skórkę. Wystarczy dobrać do nich odpowiednie dodatki, czosnek, cebulę, a także świeże, letnie pomidory, aby wyczarować pyszne danie. Sprawdź, jak zrobić obłędne bakłażany w sosie pomidorowym. 

Reklama

Sprawdź także: Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej

Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj: 

  • 2 małe bakłażany, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula, 
  • 400 g pomidorów,
  • 1 papryczka chili, 
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta cukru, 
  • sól (do smaku),
  • oliwa z oliwek, 
  • świeża natka pietruszki (do dekoracji). 

Jak zrobić bakłażany w sosie pomidorowym?

Pokrój bakłażany na plastry. Oprósz je solą i odłóż na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry bakłażana ręcznikiem papierowym, ścierając nadmiar soli. Natrzyj je rozkrojonymi ząbkami czosnku, skrop oliwą i obsmaż na suchej patelni (najlepiej grillowej). Odłóż na bok. 

Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Posiekaj rozkrojone ząbki czosnku. Pokrój papryczkę chili na plasterki. Podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy.  

Dodaj na patelnię pomidory i duś warzywa przez kilka minut.  

Dopraw sos na patelni - ziołami, słodką papryką, cukrem i solą. Dołóż do niego bakłażan. Duś przez kolejnych kilka minut. 

Gorące bakłażany w sosie pomidorowym oprósz posiekaną natką pietruszki.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ogórki po królewsku są wyjątkowe. Podaj je z pasztetem na pajdzie świeżego pieczywa

Babcie w PRL-u robiły bez przerwy, bo było tanio i szybko. Z dobrą omastą smakują nieziemsko

Miękkie, maślane, smakuje jak wakacyjna beztroska. Domownicy będą się kłócić o ostatni kawałek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa