Reklama
Reklama

Jednogarnkowe danie na szybki obiad dla całej rodziny. Kociołek z kurczakiem i papryką

Jednogarnkowe dania, które od razu możesz przygotować w większej ilości, są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za codziennym przesiadywaniem w kuchni. Kociołek z kurczakiem i papryką to wariacja na temat gulaszu, w tym przypadku w nieco odchudzonej wersji. Ponieważ zamiast wieprzowiny, czy wołowiny znajdziesz tu kurczaka. Potrawa wzbogacona jest o kompozycję warzyw i przypraw, wychodzi sycąca i pełna smaku.

Kociołek z kurczakiem i papryką to idealne danie na rodzinny obiad. Jest nie tylko pożywne, ale także bardzo smaczne, pełne słonecznych smaków dojrzałych warzyw. Całość jest skąpana w aromatycznych przyprawach, które doskonale podkreślają smak mięsa i papryki. To też świetne danie na dwa lub trzy dni, przygotuj go więcej i wstaw do lodówki, a następnie odgrzej w ciągu kilku minut. Z powodzeniem możesz też dodać składniki, którymi akurat dysponujesz, pieczarki, pomidory czy cukinię. Wszystko zależy od ciebie. 

Sprawdź także: Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś

Reklama

Przepis na kociołek z kurczakiem i papryką

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 700 g piersi z kurczaka, 
  • 300 ml bulionu drobiowego, 
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 70 g koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka papryki słodkiej, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki majeranku, 
  • ½ łyżeczki bazylii. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Gotowe danie możesz podawać ze świeżym pieczywem. Będzie pasować tu także ryż, kasza, lub gotowane ziemniaki.

Jak zrobić kociołek z kurczakiem i papryką?

Cebulę drobno posiekaj. Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub na mandolinie. 

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój je w cienkie paseczki. 

Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w kawałki wielkości jednego kęsa lub w paseczki. Posyp go solą i pieprzem. 

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kurczaka i smaż go do zrumienienia ze wszystkich stron. Dołóż paprykę, marchewkę i cebulę. Smaż je do miękkości przez kilka minut. 

Wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut. Dopraw do smaku papryką, bazylią, majerankiem, solą i pieprzem. 

Kociołek z kurczakiem i papryką podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Danie można też z powodzeniem zamrozić na okres do 3 miesięcy. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne