Jednogarnkowe danie na szybki obiad dla całej rodziny. Kociołek z kurczakiem i papryką
Jednogarnkowe dania, które od razu możesz przygotować w większej ilości, są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za codziennym przesiadywaniem w kuchni. Kociołek z kurczakiem i papryką to wariacja na temat gulaszu, w tym przypadku w nieco odchudzonej wersji. Ponieważ zamiast wieprzowiny, czy wołowiny znajdziesz tu kurczaka. Potrawa wzbogacona jest o kompozycję warzyw i przypraw, wychodzi sycąca i pełna smaku.
Kociołek z kurczakiem i papryką to idealne danie na rodzinny obiad. Jest nie tylko pożywne, ale także bardzo smaczne, pełne słonecznych smaków dojrzałych warzyw. Całość jest skąpana w aromatycznych przyprawach, które doskonale podkreślają smak mięsa i papryki. To też świetne danie na dwa lub trzy dni, przygotuj go więcej i wstaw do lodówki, a następnie odgrzej w ciągu kilku minut. Z powodzeniem możesz też dodać składniki, którymi akurat dysponujesz, pieczarki, pomidory czy cukinię. Wszystko zależy od ciebie.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 700 g piersi z kurczaka,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 70 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki majeranku,
- ½ łyżeczki bazylii.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Gotowe danie możesz podawać ze świeżym pieczywem. Będzie pasować tu także ryż, kasza, lub gotowane ziemniaki.
Cebulę drobno posiekaj. Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub na mandolinie.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój je w cienkie paseczki.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w kawałki wielkości jednego kęsa lub w paseczki. Posyp go solą i pieprzem.
W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kurczaka i smaż go do zrumienienia ze wszystkich stron. Dołóż paprykę, marchewkę i cebulę. Smaż je do miękkości przez kilka minut.
Wlej bulion i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut. Dopraw do smaku papryką, bazylią, majerankiem, solą i pieprzem.
Kociołek z kurczakiem i papryką podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Danie można też z powodzeniem zamrozić na okres do 3 miesięcy.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili
Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni
Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu