Reklama
Reklama

Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś

Roladki ze schabu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wszelkich potraw mięsnych. Podane na obiad z dodatkiem ziemniaków bądź klusek oraz sałatką lub surówką zapewni sytość na resztę dnia. Jak zrobić smaczne roladki ze schabu z dodatkiem boczku? Sprawdź przepis!

Roladki ze schabu na obiad

Roladki ze schabu to klasyka gatunku dla każdego fana mięsa. Przyrządzone z dodatkiem cebuli, majeranku, czosnku oraz pieczarek zachwycają swoim nieziemskich aromatem. Bardzo często dodaje się do nich również boczek w plastrach, który uzupełnia roladę o wędzony aromat. 

Jeśli masz ochotę na tradycyjny, polski i bardzo sycący obiad, to przygotowanie roladek ze schabu okazuje się strzałem w dziesiątkę. Nie zapomnij jednak o zaserwowaniu posiłku z dodatkiem warzyw - na przykład w postaci surówki lub świeżej sałatki. Rzeczone produkty zawierają cenne substancje odżywcze, takie jak witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Reklama

Przeczytaj też: Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja

Roladki ze schabu z boczkiem - przepis

W celu przygotowania roladek ze schabu z boczkiem, należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Kluczowe okazuje się mięso - dobrze jest użyć dobrej jakości schabu od zaufanego rzeźnika. Niektórzy zamiast schabu używają polędwiczki - ów kawałek jest nieco droższy, jednak zarazem charakteryzuje się większą delikatnością oraz lepszym smakiem. Takich roladek lepiej zrobić więcej na zapas – znikają z talerzy jak kamfora!

Jakie konkretnie składniki są potrzebne do przyrządzenia roladek ze schabu? Oto lista niezbędnych produktów: 

  • 1 kg schabu wieprzowego (lub polędwiczki wieprzowej); 
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach; 
  • 1 duża cebula; 
  • 200 g pieczarek; 
  • 4 ząbki czosnku; 
  • 2 łyżeczki majeranku; 
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej; 
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (można pominąć, jeśli nie przepadamy za pikantnymi rzeczami); 
  • sól i pieprz; 
  • łyżka masła; 
  • łyżka oleju rzepakowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Schab dzielimy na kawałki, tak jak do kotletów schabowych. Podobnie je rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obydwóch stron. 
  2. W osobnej miseczce łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę oraz łyżeczkę oleju rzepakowego. Każdy rozbity kawałek mięsa obtaczamy w powstałej mieszaninie. 
  3. Kroimy pieczarki w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulką. Rozgrzewamy na niewielkim ogniu masło oraz łyżkę oleju. Podsmażamy do zeszklenia cebulkę oraz pieczarki. Doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie umieszczamy na każdym kawałku mięsa (pozostawiamy przy tym nieco miejsca na brzegach). 
  4. Zawijamy rolady, a potem obwijamy je plastrami boczku. Możemy zabezpieczyć całość nicią kuchenną - wówczas będą się lepiej trzymać. Obsmażamy lekko nasze mięsne pyszności na patelni, a następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Rolady pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. W razie konieczności, możemy dolać do nich trochę wody, żeby nie straciły na soczystości. Nie powinno być to jednak konieczne z tego względu, że podczas pieczenia z rolad wydzieli się aromatyczny sos. 

Roladki należy podawać z ziemniakami z wody, kluskami oraz surówką lub sałatką. Rewelacyjnie smakują także z ziemniaczanym puree lub frytkami. Nie zapomnijmy odwinąć ich z nici kuchennej, o ile zdecydowaliśmy się na jej użycie.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Klasyczny deser do kawy i herbaty. Te rogaliki z marmoladą zachwycą sąsiadkę

Kolorowa sałatka na zimę. Pyszna jarzynka do słoików

Banalne ciasto na lato. Sernik z malinami zrobisz w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: roladki