Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś
Roladki ze schabu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wszelkich potraw mięsnych. Podane na obiad z dodatkiem ziemniaków bądź klusek oraz sałatką lub surówką zapewni sytość na resztę dnia. Jak zrobić smaczne roladki ze schabu z dodatkiem boczku? Sprawdź przepis!
Roladki ze schabu to klasyka gatunku dla każdego fana mięsa. Przyrządzone z dodatkiem cebuli, majeranku, czosnku oraz pieczarek zachwycają swoim nieziemskich aromatem. Bardzo często dodaje się do nich również boczek w plastrach, który uzupełnia roladę o wędzony aromat.
Jeśli masz ochotę na tradycyjny, polski i bardzo sycący obiad, to przygotowanie roladek ze schabu okazuje się strzałem w dziesiątkę. Nie zapomnij jednak o zaserwowaniu posiłku z dodatkiem warzyw - na przykład w postaci surówki lub świeżej sałatki. Rzeczone produkty zawierają cenne substancje odżywcze, takie jak witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przeczytaj też: Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja
W celu przygotowania roladek ze schabu z boczkiem, należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Kluczowe okazuje się mięso - dobrze jest użyć dobrej jakości schabu od zaufanego rzeźnika. Niektórzy zamiast schabu używają polędwiczki - ów kawałek jest nieco droższy, jednak zarazem charakteryzuje się większą delikatnością oraz lepszym smakiem. Takich roladek lepiej zrobić więcej na zapas – znikają z talerzy jak kamfora!
Jakie konkretnie składniki są potrzebne do przyrządzenia roladek ze schabu? Oto lista niezbędnych produktów:
- 1 kg schabu wieprzowego (lub polędwiczki wieprzowej);
- 300 g wędzonego boczku w plastrach;
- 1 duża cebula;
- 200 g pieczarek;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki majeranku;
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej;
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (można pominąć, jeśli nie przepadamy za pikantnymi rzeczami);
- sól i pieprz;
- łyżka masła;
- łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Schab dzielimy na kawałki, tak jak do kotletów schabowych. Podobnie je rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obydwóch stron.
- W osobnej miseczce łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę oraz łyżeczkę oleju rzepakowego. Każdy rozbity kawałek mięsa obtaczamy w powstałej mieszaninie.
- Kroimy pieczarki w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulką. Rozgrzewamy na niewielkim ogniu masło oraz łyżkę oleju. Podsmażamy do zeszklenia cebulkę oraz pieczarki. Doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie umieszczamy na każdym kawałku mięsa (pozostawiamy przy tym nieco miejsca na brzegach).
- Zawijamy rolady, a potem obwijamy je plastrami boczku. Możemy zabezpieczyć całość nicią kuchenną - wówczas będą się lepiej trzymać. Obsmażamy lekko nasze mięsne pyszności na patelni, a następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Rolady pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. W razie konieczności, możemy dolać do nich trochę wody, żeby nie straciły na soczystości. Nie powinno być to jednak konieczne z tego względu, że podczas pieczenia z rolad wydzieli się aromatyczny sos.
Roladki należy podawać z ziemniakami z wody, kluskami oraz surówką lub sałatką. Rewelacyjnie smakują także z ziemniaczanym puree lub frytkami. Nie zapomnijmy odwinąć ich z nici kuchennej, o ile zdecydowaliśmy się na jej użycie.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Klasyczny deser do kawy i herbaty. Te rogaliki z marmoladą zachwycą sąsiadkę
Kolorowa sałatka na zimę. Pyszna jarzynka do słoików
Banalne ciasto na lato. Sernik z malinami zrobisz w mgnieniu oka