Jedz, jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów. Soczysta sałatka z mango i awokado
Sałatka z mango i awokado jest orzeźwiającą propozycją na cały rok. Tym bardziej że prosto się ją przygotowuje, a w swoim składzie kryje całe bogactwo wartości odżywczych. Odrobina słodkości świetnie komponuje się z proponowanym przez nas dressingiem i ryżem.
W tej sałatce owoce grają pierwsze skrzypce. Soczyste i słodkie mango łączy się z kremowym, delikatnym w smaku awokado. Taka mieszanka sprawia, że do organizmu trafia prawdziwa bomba witaminowa.
Pochodzące z Indii mango zawiera naprawdę wiele witamin, w tym A, C, E i te z grupy B. To także źródło antyoksydantów i minerałów, m.in. żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Owoc korzystnie wpływa na narząd wzroku, zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii i nowotworów. W kuchni docenia się go za słodki smak i niezwykłą soczystość.
Z kolei awokado, choć kaloryczne, to najlepszy sprzymierzeniec osób na diecie. Dostarcza zdrowych tłuszczów, które są niezbędne w codziennym jadłospisie. Jest też skarbnicą błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit i hamuje chęć na podjadanie. Owoc zmniejsza zbyt wysoki poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Składniki:
- 50 g ryżu basmati
- mango
- awokado
- mała cebula czerwona
- 50 g fasoli czerwonej konserwowej
- łyżka oliwy wysokiej jakości
- łyżka soku z limonki
- łyżeczka syropu klonowego
- odrobina soli
- kolendra do smaku
- garść pestek dyni do podania
Sposób wykonania:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystudzenia. Przełóż następnie do dużej miski. Posiekaj czerwoną cebulę drobno i przełóż do ryżu. Mango i awokado obierz, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Fasolę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Posiekaj kolendrę i dołóż do miski. Wymieszaj też sok z limonki z syropem klonowym, oliwą i solą. Polej składniki, dokładnie mieszając.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia
Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację