Reklama
Reklama

Jesienią ruskie odstawiamy na boczny tor. W naszym domu królują pierogi z pysznym farszem

Pierogi z farszem dyniowym to ciekawy pomysł na pyszne jesienne danie. Dynia jest bogata w wiele składników odżywczych, a pierogi to jedno z tych dań, których nie da się nie lubić. Dzięki temu ta dwójka to idealne połączenie w jesiennej kuchni. Sprawdź, jak przygotować pierogi z farszem dyniowym.

Dynia - królowa jesieni

Jesień to czas, gdy na naszych stołach króluje dynia. Warzywo to charakteryzuje się bogatym składem i wieloma cennymi właściwościami, dlatego warto wprowadzić ją do swojej diety w różnych potrawach. 

  • Wartości odżywcze dyni:

Dynia jest niskokaloryczna, ponieważ dostarcza jedynie 34 kcal na 100 g produktu. Ponadto stanowi cenne źródło białka, którego w 100 g zawiera aż 1,3 g. Dynia jest również bogata w błonnik pokarmowy, którego zawartość wynosi 2,8 g na 100 g. Miąższ dyni jest źródłem kwasu foliowego i niacyny oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E. Dodatkowo dostarcza organizmowi wiele ważnych składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk czy selen.

Reklama
  • Właściwości dyni:

Dynia wykazuje działanie kardioprotekcyjne, ponieważ wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza w niej stężenie cholesterolu całkowitego. Warzywo to działa również przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicznie. Za sprawą wysokiej zawartości witamin, dynia poprawia funkcjonowania układu immunologicznego. Natomiast spora ilość błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom

  • Wykorzystanie dyni w kuchni:

Dynię można wykorzystać w wielu potrawach. Sprawdzi się zarówno przygotowana na słodko, jak i na słono. Dynia może być podawana jako dodatek do dań głównych, przekąska czy też samoistne danie np. w postaci zupy krem z dyni. Z powodzeniem można ją smażyć, piec, gotować oraz dusić.

Pierogi z dyniowym farszem - przepis

Przepis na aromatyczne jesienne pierogi z farszem dyniowym jest niezwykle prosty. Do pierogów najlepiej wybrać dynię Hokkaido o lekko orzechowym smaku. Kroimy ją na 4 części, pozbywamy się pestek i pieczemy przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tej odmiany dyni nie trzeba obierać). 

Składniki farszu:

  • 200 g upieczonej dyni Hokkaido;
  • duża cebula;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • łyżka oliwy;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie farszu:

Posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Upieczoną dynię blendujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem. Do dyni dodajemy usmażoną cebulkę, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Całość mieszamy. 

Składniki do ciasta na pierogi:

  • jajko;
  • 3 szklanki mąki;
  • ok. 1/2 szklanki wody;
  • szczypta soli.

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę mieszamy z jajkiem, wodą i dosypujemy sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy do grubości ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy na powierzchni ciasta kółka. 

Przygotowanie pierogów z farszem:

Na środek kółka ciasta nakładamy łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu. Pierogi zlepiamy, możemy przyozdobić ich krańce falbankami lub widelcem. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy je ok. 2-3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z dyni możemy podawać w towarzystwie roztopionego masełka oraz parmezanu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | kuchnia polska | dania główne