Reklama
Reklama

Jesienią ruskie odstawiamy na boczny tor. W naszym domu królują pierogi z pysznym farszem

Pierogi z farszem dyniowym to ciekawy pomysł na pyszne jesienne danie. Dynia jest bogata w wiele składników odżywczych, a pierogi to jedno z tych dań, których nie da się nie lubić. Dzięki temu ta dwójka to idealne połączenie w jesiennej kuchni. Sprawdź, jak przygotować pierogi z farszem dyniowym.

Dynia - królowa jesieni

Jesień to czas, gdy na naszych stołach króluje dynia. Warzywo to charakteryzuje się bogatym składem i wieloma cennymi właściwościami, dlatego warto wprowadzić ją do swojej diety w różnych potrawach. 

  • Wartości odżywcze dyni:

Dynia jest niskokaloryczna, ponieważ dostarcza jedynie 34 kcal na 100 g produktu. Ponadto stanowi cenne źródło białka, którego w 100 g zawiera aż 1,3 g. Dynia jest również bogata w błonnik pokarmowy, którego zawartość wynosi 2,8 g na 100 g. Miąższ dyni jest źródłem kwasu foliowego i niacyny oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E. Dodatkowo dostarcza organizmowi wiele ważnych składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk czy selen.

  • Właściwości dyni:

Dynia wykazuje działanie kardioprotekcyjne, ponieważ wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejsza w niej stężenie cholesterolu całkowitego. Warzywo to działa również przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicznie. Za sprawą wysokiej zawartości witamin, dynia poprawia funkcjonowania układu immunologicznego. Natomiast spora ilość błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom

  • Wykorzystanie dyni w kuchni:

Dynię można wykorzystać w wielu potrawach. Sprawdzi się zarówno przygotowana na słodko, jak i na słono. Dynia może być podawana jako dodatek do dań głównych, przekąska czy też samoistne danie np. w postaci zupy krem z dyni. Z powodzeniem można ją smażyć, piec, gotować oraz dusić.

Pierogi z dyniowym farszem - przepis

Przepis na aromatyczne jesienne pierogi z farszem dyniowym jest niezwykle prosty. Do pierogów najlepiej wybrać dynię Hokkaido o lekko orzechowym smaku. Kroimy ją na 4 części, pozbywamy się pestek i pieczemy przez 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tej odmiany dyni nie trzeba obierać). 

Składniki farszu:

  • 200 g upieczonej dyni Hokkaido;
  • duża cebula;
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • łyżka oliwy;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie farszu:

Posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Upieczoną dynię blendujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem. Do dyni dodajemy usmażoną cebulkę, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Całość mieszamy. 

Składniki do ciasta na pierogi:

  • jajko;
  • 3 szklanki mąki;
  • ok. 1/2 szklanki wody;
  • szczypta soli.

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę mieszamy z jajkiem, wodą i dosypujemy sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy do grubości ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy na powierzchni ciasta kółka. 

Przygotowanie pierogów z farszem:

Na środek kółka ciasta nakładamy łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu. Pierogi zlepiamy, możemy przyozdobić ich krańce falbankami lub widelcem. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Gotujemy je ok. 2-3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z dyni możemy podawać w towarzystwie roztopionego masełka oraz parmezanu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wiesz, co upiec na weekend? Wypróbuj przepis na ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Najprostszy chlebek marchewkowy. Nie zapomnij dodać do niego tego owocu

Mięciutkie i puszyste ciasto pomarańczowo-dyniowe. Popij rozgrzewającą kawą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | kuchnia polska | dania główne